Connect with us
Advertisement

Eveniment

Omicron anunță sfârșitul pandemiei: Transmisibilitate mare, gravitate redusă. Estimările epidemiologilor despre evoluția COVID

Publicat

Lumea s-a temut de ce este mai rău atunci când, la sfârșitul lunii noiembrie, a apărut o noua variantă de coronavirus, care a făcut ravagii în Africa de Sud într-un ritm nemaiîntâlnit până acum în pandemie. Dar, două luni mai târziu, cu Omicron dominând o mare parte a globului, povestea s-a schimbat.

Omicron, gravitate redusă. Frica de Covid este mai mică

„Nivelurile de îngrijorare cu privire la Omicron tind să fie mai scăzute decât în cazul variantelor anterioare”, a declarat pentru CNN Simon Williams, cercetător în domeniul atitudinilor și comportamentelor publice față de Covid-19 la Universitatea Swansea. Pentru mulți,”factorul „frică de Covid” este mai mic, a spus el.

Gravitatea redusă a Omicron în comparație cu variantele anterioare și probabilitatea percepută că indivizii vor fi în cele din urmă infectați au contribuit la această relaxare în mentalitatea oamenilor, a spus Williams.

Acest lucru i-a determinat chiar pe unii să caute în mod activ boala pentru a „trece peste” – o practică împotriva căreia experții au avertizat cu tărie.

Omicron ar putea fi ultimul act al pandemiei. Va deveni ca o răceală sau gripă

Dar oameni de știință sunt optimiști, cu prudență, considerând că Omicron ar putea fi ultimul act al pandemiei – oferind unor zone imense din lume „un strat de imunitate” și apropiindu-ne de o etapă endemică în care Covid-19 este comparabil cu bolile sezoniere precum răceala sau gripa.

„Părerea mea este că devine endemică și va continua să rămână endemică pentru o perioadă de timp – așa cum s-a întâmplat cu alte coronavirusuri”, a declarat David Heymann, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine. „Toate virusurile încearcă să devină endemice, iar acesta pare să reușească”, a spus el.

Experții avertizează că ar putea exista piedici pe parcurs – așa cum Omicron a fost neașteptat, următoarea variantă ar putea prezenta un risc mai grav pentru sănătatea publică și ar putea întârzia sfârșitul pandemiei.

Iar multe țări, în special cele în care acoperirea vaccinală este redusă, s-ar putea confrunta în continuare cu spitale copleșite din cauza actualului val Omicron.

În ciuda transmisibilității mărite a Omicron guvernele relaxează măsurile de sănătate publică

Dar în mare parte din Occident se manifestă o grabă politică de a readuce societățile la un sentiment de normalitate – transmisibilitatea Omicron îi obligă pe lideri să aleagă între a renunța la măsurile de sănătate publică și a-și vedea forța de muncă și economiile riscând să se blocheze.

Și, pentru prima dată de când răspândirea Covid-19 a uimit lumea, la începutul anului 2020, unii epidemiologi și lideri sunt dispuși să ia în considerare perspectiva că virusul ar putea face pași spre un statut endemic.

Întrebarea cu care oamenii de știință și societatea în general se vor confrunta pe parcursul anului 2022 este când va părăsi Covid-19 stadiul actual și va deveni endemic.

O boală endemică are o prezență constantă într-o populație, dar nu afectează un număr alarmant de mare de persoane sau nu perturbă societatea, așa cum se întâmplă de obicei în cazul unei pandemii.

Previziunile experților în epidemiologie: Boala nu va dispărea complet, dar va ajunge similară cu alte boli sezoniere

Experții nu se așteaptă ca boala să dispară complet în timpul vieții noastre. În schimb, va ajunge în cele din urmă la o evoluție similară cu cea a mai multor alte boli, în care „majoritatea oamenilor vor fi infectați în copilărie, posibil de mai multe ori, iar pe măsură ce aceste infecții se vor acumula, vor dezvolta o imunitate”, potrivit lui Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie la Universitatea din Edinburgh și autorul unei cărți despre primele etape ale pandemiei.

„Aceasta este situația spre care ne îndreptăm”, a spus el. „Omicron este o altă doză de virus. Vom fi cu toții, în medie, mai puțin predispuși la boală după ce am primit acea doză sau după ce am fost vaccinați.”

Acesta este motivul pentru care gravitatea redusă a Omicron este atât de importantă – adaugă un strat suplimentar de imunitate, dar nu vine cu același risc de spitalizare pe care Covid-19 l-a avut cea mai mare parte a anului trecut.

Omicron de 5 ori mai viral decât Delta, risc de spitalizare de 6 ori mai mic

Omicron este asociat cu o reducere de două treimi a riscului de spitalizare în comparație cu Delta, potrivit unui studiu scoțian. O lucrare separată din Africa de Sud a plasat aceeași cifră la 80%.

„Mai bine de jumătate din lume a fost expusă acum la virus sau la vaccin. Regulile jocului s-au schimbat din punctul de vedere al virusului”, a declarat Woolhouse.

„Există alte patru coronavirusuri care au devenit endemice”, a spus Heymann. „Istoria naturală a infecțiilor” indică faptul că Covid-19 va fi al cincilea, a adăugat el.

„Oamenii au reinterpretat „gripa rusă” de la sfârșitul secolului al XIX-lea ca fiind apariția unui coronavirus de tip răceală comună”, a adăugat Woolhouse, referindu-se la epidemia din 1889-90 care se estimează că a ucis aproximativ un milion de persoane, dar care a devenit în cele din urmă o răceală comună.

„Practic, „gripa spaniolă” a oferit întregii lumi o doză foarte urâtă de virus gripal H1N1″ în 1918, a spus el. Acum, „avem parte de un val al acestui virus cam în fiecare an”.

Au apărut semnele care anunță sfârșitul pandemiei și începerea unei curse către endemic

Cu toate acestea, pandemiile nu se mișcă doar în funcție de capriciile unui virus; ele sunt dirijate și de comportamentul uman și de actele politice. Și pe măsură ce se apropie aniversarea de doi ani a pandemiei, în martie, apar semne ale unei curse către endemic.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, care a condus una dintre cele mai eficiente campanii de vaccinare din Occident, a declarat la începutul acestei luni la postul de radio Cadena Ser că este timpul „să evaluăm evoluția Covid de la pandemie la o boală endemică”. Ministrul său al sănătății a declarat că a prezentat acest punct de vedere colegilor din Uniunea Europeană.

Ministrul britanic al educației, Nadhim Zahawi, care a supervizat anterior distribuirea vaccinurilor în Marea Britanie, a adăugat pentru Sky News că dorește ca Regatul Unit să „demonstreze lumii cum se face trecerea de la pandemie la endemic”.

Iar această mișcare este deja în curs de desfășurare în țări precum Danemarca, unde regulile Covid au fost abandonate și apoi reintroduse anul trecut. Tyra Grove Krause, un oficial de la Statens Serum Institut (SSI), care se ocupă de bolile infecțioase în această țară, a declarat luna aceasta pentru rețeaua locală TV2 că Omicron ar putea „să ne scoată” din pandemie și să-i readucă pe danezi la normalitate în termen de două luni.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement