Eveniment
Ora de iarnă 2021. Când dăm ceasurile cu o oră înapoi și ce efecte are această schimbare asupra sănătății noastre
Trecerea la ora de iarnă 2021 se face în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică ceasul se dă cu o oră înapoi, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Ziua de 31 octombrie 2021 va deveni astfel cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore.
Ora de iarnă este considerată însă ora standard. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.
Sistemul cu ora de vară/ ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Cum este afectat organismul de schimbarea orei
Noaptea va fi mai lungă şi vom dormi mai mult, însă schimbarea vine cu un preţ. Medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai afectaţi.
Nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că schimbarea orei aduce, de fapt, o modificare a rutinei. Pe lângă modificările somnului, unele persoane pot acuza astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.
Până când organismul se adaptează la noul „program”, este recomandată reducerea cafelei, a ceaiului negru/verde, a băuturilor carbogazoase şi energizante.
sursa: mediafax.ro, digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News