Connect with us
Advertisement

Eveniment

Orașul cu CEI MAI MULȚI ”Cetățeni de Onoare” din România este în Alba. Lista titlurilor acordate în fiecare municipiu din județ

Publicat

cetatean de onoare Titlul de „Cetățean de onoare” este cu siguranță una dintre distincțiile care inspiră respect şi consideraţie. În acest fel îți sunt recunoscute, de către comunitatea în care locuiești sau în care te-ai născut, meritele sau beneficiile pe care le-ai adus societății. Consiliile locale ale orașelor din județul Alba și-au făcut regulamente și și-au stabilit criterii clare în ceea ce privește acordarea acestui titlu. Dacă la Alba Iulia nu prea ai șanse să ajungi cetățean de onoare în timpul vieții, la Sebeș condiția primordială este să te naști și că te implici puțin în viața comunității. Raportat la mia de locuitori, Sebeșul se află chiar pe primul loc în România la numărul de titluri de „Cetățean de Onoare” acordate.

Edilii locali ai județului Alba par să aibă păreri foarte diferite atunci încând vine vorba de ridicarea la rang de „Cetățean de Onoare” a unei personalităţi mai mult sau mai puţin cunoscute în localităţi. Așa se face că la Alba Iulia și Cugir există 16 astfel de titluri, în timp ce la Aiud sunt 42, la Blaj 80 și la Sebeș, deținătorul recordului, există 92 de cetățeni de onoare, mai mulţi decât București, care a acordat titluri și echipelor medaliate la Jocurile Olimpice.

Diferența între aceste orașe nu constă în numărul oamenilor care merită această titulatură, ci în criteriile de acordare a acesteia.
cetatean La Alba Iulia, din anul 2000 și până în 2014 s-au acordat 16 titluri de cetățeni de onoare. Din acestea, puține sunt personalități locale, majoritatea sunt primari ai unor orașe străine înfrățite cu municipiul sau foști soldați, care nu mai sunt printre noi.

Dacă vă așteptați să îl găsiţi pe Nicolae Furdui Iancu, de exemplu, pe liste, ei bine el nu este cetățean de onoare al orașului pe care îl reprezintă, ci este al Bucureștiului.

Cea mai importantă personalitate căreia i-a fost acordat titlul este M.S. Regele Mihai (în 2007), iar singura personalitate a sportului este pugilistul Nicolae Linca (în 2000).

Potrivit regulamentului de acordare a titlului de „Cetățean de onoare” aprobat în CL Alba Iulia, „sunt îndreptăţite să fie propuse pentru acordarea titlului categoriile de personalităţi care se găsesc în una din următoarele situaţii:

– persoanele în viaţă, cetăţeni români sau străini, născute sau care au trăit în municipiul Alba Iulia sau a căror activitate este legată de municipiul Alba Iulia;

– personalităţile din ţară şi/sau străinătate care prin activitatea lor în diferite domenii de activitate au contribuit semnificativ la dezvoltarea şi modernizarea municipiului Alba Iulia şi a imaginii acestuia;

– persoanele care sau remarcat în mod deosebit în protejarea unor monumente istorice, de artă, ale naturii şi mediului înconjurător;

– personalităţile marcante care prin activitatea lor semnificativă au făcut cunoscut oraşul în ţară şi în străinătate;

– persoanele care prin acţiunile lor dezinteresate (donaţii, acţiuni umanitare etc) au contribuit în mod semnificativ la sporirea patrimoniului municipiului sau la îmbunătăţirea simţitoare a condiţiilor de viaţă a cetăţenilor municipiului;

– persoanele care au asigurat finanţarea unor servicii sociale, instituţii de cultură, educaţie, sănătate, sport, caritate, etc. în municipiul Alba Iulia;

– persoanele care au dat dovadă de sacrificiu în situaţii de grea încercare pentru municipiu (incendii, calamităţi naturale, etc) sau care prin acţiunile lor au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave, sau au dat dovadă de sacrificiu salvând vieţile concetăţenilor sau au contribuit la refacerea unor obiective de importanţă deosebită pentru municipiu afectate de incendii, calamităţi, etc.

Vezi Regulament Alba Iulia şi LISTA CETĂȚENILOR DE ONOARE ALBA IULIA

primaria cugir Și la Cugir sunt tot 16 cetățeni de onoare. Printre aceștia se găsesc Valentin Uritescu, actorul născut în locaitatea Vinerea, brutarul  Nicolae Henegar sau academicianul David Prodan.

Chiar dacă și aici administraţia locală este destul de „zgârcită” în acordarea acestui titlu, regulamentul nu este la fel de riguros la Alba Iulia.

„Cetățean de Onoare este un titlu onorific acordat de autoritățile locale unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau pentru talentul și serviciile deosebite aduse de aceasta localității. De obicei, titlul se acordă unor personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății, dar și unor sportivi și oameni de afaceri.

Titlul de “Cetăţean de Onoare al Orasului Cugir” reprezintă, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr.77/2010 privind aprobarea Regulamentului pentru acordarea titlului de cetatean de onoare, cea mai înaltă distincţie civică acordată de Consiliul Local al Orasului Cugir unor cetăţeni români sau străini.

Acordarea Titlului nu este condiţionată de cetăţenie, naţionalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, sau aparteneță politică”, se arată în regulament.

Totuși, pentru a putea aduce recunoaștere mai multor personalități sau oameni, în anul 2009, CL a apobat un proiect prin care se acordă „Medalia de onoare a oraşului Cugir” ce se conferă personalităților din orașul Cugir care s-au făcut remarcate pe plan național sau internațional în domeniile învățământ, cultură, sănătate, artă, diplomație, cercetare științifică, afaceri și altele.

Vezi LISTA CETĂȚENILOR DE ONOARE CUGIR

cetate aiud www.turismland.ro La Aiud din anul 1996 până în 2015 s-au acordat 42 de titluri de cetățeni de onoare. Ultimul titlu a fost acordat chiar anul aceste pentru contribuţiile deosebite în activitatea culturală, Jenicăi Sătmărean.

Regulamentul la Aiud a fost refăcut chiar anul acesta și este aproape identic cu cel de la Alba Iulia.
„Sunt îndreptăţite să fie propuse pentru acordarea titlului categoriile de personalităţi care se găsesc în una din situaţiile următoare: înalte personalităţi politice, ştiinţifice sau culturale care, prin activitatea profesională, au contribuit la crearea unor legături ştiinţifice, culturale sau economice cu efecte pozitive asupra Municipiului Aiud; persoane care, prin activitatea lor cotidiană, impun în ţară şi peste hotare o imagine deosebită Municipiului Aiud şi României, având ca rezultat realizarea unor relaţii puternice, economico-sociale sau de altă natură, în beneficiul locuitorilor municipiului; persoane cu merite deosebite sau contribuţii materiale şi financiare importante în dezvoltarea economico-socială a Municipiului Aiud, în domeniul asistenţei sociale, crearea de noi locuri de muncă, eradicarea şomajului, atragerea de importante surse financiare în scopul sprijinirii industriei, comerţului şi agriculturii municipiului; persoane care participă în cadrul parteneriatelor autorităţii publice locale cu persoane juridice române sau străine, organizaţii nonguvernamentale şi alţi parteneri sociali, constituite în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes local, cu beneficii concrete asupra comunităţii aiudene; persoane care desfăşoară acţiuni caritabile în Municipiul Aiud, în folosul orfanilor, bătrânilor, persoanelor cu handicap, copiilor abandonaţi, instituţiilor care îngrijesc persoanele defavorizate, etc.

Vezi Regulament Aiud şi LISTA CETĂȚENILOR DE ONOARE AIUD

blaj Cu un număr de 80 de cetățeni de onoare, Municipiul Blaj se află pe locul doi în județul Alba, având în vedere numărul de astfel de titluri acordate. Multe nu trebuie să faci pentru a deveni cetățean de onoare al acestui oraș. Una dintre condiții este să fii în viață.

„Titlul de cetățean de onoare poate fi dobândit numai de presoanele în viață, cetățeni români, străini sau apatrizi. Titlul se acordă doar persoanelor cu contribuții recunoscute pe plan național și internațional în domeniul științei, culturii, artei, economic, politic sau sportiv și care prin activitatea lor au contribuit sau pot contribui la promovarea valorilor spirituale și materiale ale municipiului Blaj”, se arată în regulament.

Cei care beneficiază de acest titu au gratuit transportul în comun și pot beneficia de invitații la diferite manifestări care au loc în Blaj. Vezi Regulament BLAJ

Printre cei care care au primit acest titlu se numără: ÎPS Andrei Andreicuț, Veta Biriș, care are acest titlu și la București, Nicolae Linca și alți 77.

LISTA CETĂȚENILOR DE ONOARE BLAJ
primaria sebesCu puțin noroc, oricine ajunge cetățean de onoare la Sebeș. Orașul se bate pentru recordul național cu 92 de titluri acordate. Orașul cu aproximativ 24.000 de locuitori are mai mulți cetățeni de onoare decât are Capitala României.

Și aici apare Regele Mihai, ca și la Alba Iulia, Eduard Schneider, Karl Filtsch, dar și oameni de afaceri din Sebeș, cum ar fi Ioan Istrate („Alpin57 Lux”), Ioan Oprean (patronul firmei de transport „Oprean”) şi Elisei Goţa („Elis Pavaje”).

LISTA CETĂȚENILOR DE ONOARE SEBEȘ

Pentru a primi titlul de cetățean de onoare la Sebeș nu trebuie să îndeplinești foarte multe condiții.
„Contribuții remarcabile cu posibilitatea de evaluare cantitativă în domeniul profesional și cu influență socială asupra unei părți a comunității ( din localitatea noastră, alte localități din țară sau străinătate)

Calități moral civice deosebite și probate în cadrul comunității în cadrul unor evenimente și care reprezeintă o line de conduită constantă

Asigurarea și impulsionarea dezvoltării comunității prin proiecte derulate sau sprijin material – financiar subsanțial pentru un domeniu sau altul al vieții social economice, spirituale a comunității.

Contribuții deosebite pentru promovarea și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, ale demintății și toleranței, al schimbului liber de opinii și înțelegere intelectuală”, sunt acestea, potrivit regulamentului aprobat în anul 2004. VEZI Regulament Sebes

Este posibil ca municipiul Sebeș să fie depășit la numărul de cetățeni de onoare doar de Călărași, care are un număr total de 205 de astfel de titluri acordate până în prezent.

Totuși, raportat la mia de locuitori, Sebeșul este pe primul loc cu 3,83 de cetățeni de Onoare  în timp ce la Călărași, un oraș cu  70.000 de locuitori,  sunt 2,92 de astfel de titluri la mia de locuitori.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement