Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ordonanța privind majorarea indemnizațiilor lunare pentru înalții demnitari, respinsă în plenul Senatului

Publicat

senat Senatul a respins, în ședința plenului de miercuri, ordonanța Guvernului privind creșterea indemnizațiilor lunare pentru înalții demnitari. Majorarea indemnizaţiilor a fost aprobată în luna iulie de Guvernul condus de premierul interimar Gabriel Oprea.

Proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 14/2015 pentru completarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice a primit, din partea Comisiei pentru muncă și a celei pentru buget din Senat, un raport comun de respingere, însă senatorul Șerban Nicolae a explicat plenului că, pentru respingerea ordonanței, este nevoie de o lege de respingere a actului normativ.

„Toată lumea (în comisiile raportoare — n.r.) a fost de acord că această ordonanță trebuie respinsă, dar, ca modalitate tehnică, formula adoptată nu este cea corectă. În speță, la articolul 115, alin. 7 din Constituție se spune că ordonanțele se aprobă sau se resping printr-o lege adoptată de Parlament. Cu alte cuvinte, noi dacă respingem ordonanța trebuie să adoptăm o lege de respingere”, a declarat senatorul Șerban Nicolae, propunând plenului spre vot trei amendamente de natură tehnică pentru a corecta situația.

Senatorii au aprobat amendamentele formulate în plen, primul dintre acestea vizând modificarea titlului din ‘Proiect de lege pentru aprobarea OG nr. 14/2015 pentru completarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice’ în Proiect de lege pentru respingerea ordonanței Guvernului (93 de voturi pentru și două abțineri).

Președintele de ședință, vicepreședintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru, a subliniat faptul că, în opinia sa, nu este regulamentară „solicitarea de a se face, pe procedură de vot, amendamente la un proiect de act normativ”, însă, „plenul este suveran”.

După aprobarea amendamentelor de către plen, președintele de ședință a afirmat că trebuie să supună votului Senatului „un raport de respingere cu amendamente admise, ceea ce nu s-a mai auzit în istoria parlamentarismului niciodată”.

„Există pe dezbateri un raport de respingere. Peste acest raport de respingere s-a venit, în plen, cu amendamente pe care le-ați admis. Urmează să respingem raportul de respingere și să aprobăm legea de respingere a ordonanței cu amendamentele respective”, a explicat Chelaru în plen.

Supus votului plenului Senatului, raportul de respingere formulat de comisiile de specialitate a întrunit, în primă fază, 64 de voturi pentru, 18 împotrivă și cinci abțineri, însă votul a fost reluat, astfel că raportul de respingere a primit 61 de voturi împotrivă, 13 pentru și 12 abțineri, fiind astfel respins.

Proiectul de lege pentru respingerea ordonanței Guvernului a fost aprobat de Senat cu 90 de voturi pentru, un vot împotrivă și șase abțineri.

În expunerea de motive, Guvernul preciza faptul că nivelul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile de demnitate publică alese sau numite din Biroul permanent al Senatului și Camerei Deputaților, pentru liderii grupurilor parlamentare, pentru Guvern și Administrația Prezidențială, pentru directorii SRI, SIE, SPP, precum și pentru directorul STS este „cu mult inferior nivelului indemnizațiilor lunare de care beneficiază persoanele care ocupă funcții de demnitate publică din cadrul autorității judecătorești, respectiv funcțiile de președinte și judecător ai ÎCCJ, al salariilor pentru funcțiile de secretar general și director general din unele ministere și al salariilor personalului care gestionează fonduri externe rambursabile și nerambursabile”.

Ordonanța viza ca, din august 2015, indemnizațiile înalților demnitari să fie aduse la nivelul indemnizațiilor lunare de care beneficiază persoanele care ocupă funcții de demnitate publică din cadrul autorității judecătorești, respectiv funcțiile de președinte și judecător ai ÎCCJ. De prevederile ordonanței ar fi beneficiat 48 de persoane.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax