Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Orele de liniște la bloc: Ce sancțiuni prevede legea și cât de mari sunt amenzile pentru cei care nu se liniștesc

Publicat

Blocuri Alba Iulia

Cu toate că a trecut ceva timp de la modificarea legii referitoare la orele de liniște și de la adoptarea regulamentelor asociațiilor de locatari, subiectul încă este o mare ceață pentru mulți.

Astfel, conform art. 2 pct. 25 din Legea 61/1991R, tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, se sancționează conform art. 3 alin. 1 lit. B. cu avertisment sau amendă între 200 și 1.000 de lei.

Astfel, indiferent de intervalul orar în care se tulbură liniştea locuitorilor, dacă agentul constatator stabileşte că s-a produs o tulburare, poate fi luată măsura sancţionării contravenţionale în conformitate cu articolul de lege anterior menţionat scrie cluj24.ro

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;

Orele de linişte la bloc sunt cele din intervalul 22:00 – 08:00, iar în timpul zilei, vecinii nu au voie să fie gălăgioși între ora 13:00 şi 14:00.

În afară de aceste perioade, în adunarea generală a asociației de proprietari a unui bloc se pot stabili şi alte ore de liniște/odihnă în bloc, în funcție de cerințele celor care locuiesc permanent în imobil, program care se afișează ulterior la avizier.

În acest sens, regulamentul se dezbate și se adoptă în adunarea generală a asociației de proprietari cu acordul majorității proprietarilor din condominiu și este adus la cunoștință, prin afișare la avizier sau prin înmânarea unei copii conforme a acestuia, tuturor proprietarilor, în termen de 7 zile de la adoptare.

Dacă isprava se repetă într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, gălăgioșii vor primi amenzi până la 6.000 de lei.

Amenzi pentru cei care recidivează

Conform avocat.net, persoanele care își deranjează în mod repetat vecinii – asta înseamnă, potrivit legislației în vigoare, “repetarea contravențiilor (…) într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte” –  vor primi amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.

Această sancțiune se va aplica celor care deranjează în timpul orelor de liniște, respectiv între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00.

Mai mult decât atât, legea nouă stabilește ca alternativă la această amendă sancțiunea muncii în folosul comunității: între 70 și 120 de ore de muncă.

Tot cu o amendă mai mare (între 3.000 și 6.000 de lei) sau cu ore de muncă în folosul comunității (între 100 și 150) vor fi pedepsiți și cei care vor organiza petreceri private și care vor folosi aparaturi muzicale care pot tulbura liniștea locuitorilor (fie că petrecerile au loc în corturi, în spații neacoperite sau în alte amenajări din apropierea locuințelor sau a imobilelor cu caracter social din orașe). Și această sancțiune se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.

Regulamentul blocului trebuie să fie respectat de toate persoanele care intră în incintă, nu doar de către proprietari.

Astfel, dacă se încalcă ora de liniște stabilită în regulamentul asociației de locatari, alta decât cea stabilită expres prin lege, vecinul deranjat de zgomot trebuie să se adreseze reprezentanților asociației de locatari.

Apoi, în mod individual sau împreună cu asociația de locatari, se urmează calea instanțelor de judecată.

Partea cea mai dificilă rămâne însă dovedirea daunelor aduse de producerea zgomotului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Daniel

    joi, 13.05.2021 at 09:00

    In cartierul M. Kogalniceanu pe spatiul dintre blocurile 182 si 164 o familie de nomazi pe nume vAIDA a creat un loc de intilnire unde stringe toti puradeii din zona si bat mingea pina tirziu in noapte. Daca le zici ceva cind se insereaza geamurile si masinile fac cunostiinta cu pietrile aruncate de acesti bine educati si sfatuiti de imbatrinitul in rele vAida iOn. Oare nu se poate face nimic?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax