Connect with us
Advertisement

Eveniment

Orionidele: fenomen astronomic spectaculos pe cerul României. Ploaie de stele căzătoare în acest weekend

Publicat

Orionide: un fenomen astronomic spectaculos se produce în acest weekend pe cerul României. Ploaia de stele căzătoare este asociată cu Cometa Halley.

Maximul curentului de meteori Orionide, cu până la 20 de meteori pe oră, se produce în noaptea de 20-21 octombrie 2024, potrivit International Meteor Organization.

Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley. Într-un an normal, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră, potrivit Meteor Shower Calendar.

Ce sunt Orionidele

Este vorba despre un curent de meteori, particule provenite de la Cometa Halley. Acest corp ceresc trece prin apropierea Terrei la fiecare 75 – 76 de ani.

Pe măsură ce cometa îngheţată se îndreaptă către Soare, lasă în urma sa praf de cometă, cu care Pământul, în timpul deplasării pe orbită în jurul Soarelui, se intersectează în anumite momente ale anului.

Orionidele sunt denumite astfel după direcţia din care par să radieze, care este aproape de constelaţia Orion, vizibilă cel mai bine în luna octombrie, în jurul orei 2.00 a.m.

Fenomenul va putea fi observat mai greu în 2024, din cauza luminii Lunii (83%). Va mai putea fi admirat până pe 26 octombrie, cu condiţia ca lumina lunii să nu-i perturbe vizibilitatea.

Cum pot fi observate Orionidele

Orionidele sunt vizibile din orice punct al planetei, pe toată suprafaţa boltei cereşti. Odată localizată pe harta cerească constelaţia Orion, punctul din care radiază ploaia de meteori este situat lângă sabia lui Orion, la nord de umărul său stâng (steaua Betelgeuse).

Nu este recomandat să se privească fix la acest punct, potrivit Agerpres. Meteorii din punctul de origine au cozi mai scurte şi sunt mai dificil de observat, aşa că cel mai bine este să priviţi într-o altă direcţie decât spre Orion.

Aşa cum se întâmplă de obicei în cazul spectacolelor cereşti nocturne, poluarea luminoasă poate stânjeni observarea Orionidelor.

Cel mai bun punct de observaţie este departe de luminile oraşelor, în jurul orei 1.30 a.m., cu ochiul liber, fără binoclu sau telescop, întrucât aceste instrumente sunt proiectate pentru observarea obiectelor fixe de pe cer.

Unele Orionide sunt foarte strălucitoare şi rapide, trecând cu o viteză de până la 238.000 km/h, cu şase kilometri la oră mai lent decât Leonidele, cea mai rapidă ploaie de meteori a anului.

Diferența dintre meteori și meteoroizi

Deşi conform opiniei generale, se crede că meteorii mai strălucitori sunt fragmente care vor ajunge pe Pământ, acest lucru nu se poate întâmpla în cazul Orionidelor. Aceste mici fragmente de cometă – unele de mărimea unui grăunte de nisip – sunt denumite meteoroizi.

Când pătrund în atmosfera Pământului, devin meteori. Meteorii se încălzesc în urma frecării cu particulele din atmosfera terestră, ceea ce face vizibilă coada luminoasă care le-a dat denumirea de ”stele căzătoare”.

Cea mai mare parte a meteorilor se dezintegrează înainte să ajungă în apropierea suprafeţei terestre. Puţinii dintre aceştia care ajung pe Pământ se numesc meteoriţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement