Connect with us
Advertisement

Actualitate

(P) eMAG: Măsurile de siguranță sunt necesare și atunci când gătești

aragaz e mag

Publicat

Poți sta mult mai relaxat atunci când îți iei toate măsurile de siguranță. Este valabil pentru orice domeniu: de la mersul pe bicicletă, până la înot, măsurile de siguranță sunt cele care ne vor ajuta să ne bucurăm cu adevărat de toate activitățile pe care le urmăm.

Gătitul, la cuptor sau la aragaz, este o activitate frecventă în fiecare casă. Dar ca orice activitate frecventă care utilizează focul trebuie să beneficieze de măsuri de prevedere și de siguranță pentru a evita accidentele nedorite și incendiile.

Ține cont, așadar, de următoarele măsuri de siguranță data viitoare când te pregătești să prepari ceva delicios în bucătăria ta:

1. Cele mai multe incendii din locuințe pornesc din bucătărie. Trei din fiecare cinci incendii sunt cauzate de un aragaz.Ieftin sau scump, cu gaz sau pe curent electric, nu contează, toate aragazurile reprezintă un risc de incendiu.

2. Incendiile pornite de la gătitul pe aragaz ieftin sunt frecvente. Ele reprezintă circa 44% din incendiile de locuințe, cauzează 15% din procentul deceselor în incendii și 38% din victimele incendiilor din fiecare an.

3. Multitasking-ul în timpul gătitului pe aragaz ieftin nu e o idee bună. Focul nesupravegheat este principala cauză a incendiilor în bucătărie. Dacă trebuie să te îndepărtezi de aragaz, oprește ochiul aragazului.

4. Prăjitul este principala activitate care provoacă incendii în bucătărie. Uleiul sau grăsimea se aprind ușor, asta pentru că majoritatea prăjelilor sunt făcute fără capac pe tigaie sau oală, iar focul se poate întinde foarte ușor.

5. Cele mai frecvente echipamente implicate în incendii provocate de gătit? Aragazurile ieftine și plitele, cu 58% din total. Cuptoarele sunt responsabile de doar 16% din incendii.

6. Un aragaz ieftin electric este la fel de periculos ca și unul pe gaz, dacă nu chiar mai periculos. Asta pentru că la un aragaz electric e mai ușor să nu observi că ochiul este aprins, iar după oprire, ochiurile rămân încinse mai mult timp.

7. Cuptoarele cu microunde nu sunt nici ele atât de sigure pe cât crezi. 44% din arsurile suferite în bucătărie se datorează cuptoarelor cu microunde.

8. În bucătărie, nu focul aragazului ieftin îi rănește cel mai des pe copii. Cel mai frecvent, aceștia suferă arsuri la contactul cu tăvi sau tigăi fierbinți sau cu lichid și abur fierbinte.

9. Îmbrăcămintea face diferența când gătești. Hainele lejere, largi, sunt primele care iau foc. 16% din decesele provocate de incendii din bucătărie sunt din cauza hainelor largi.

10. Gătitul când ești obosit sau beat nu sunt recomandate. Păstrează această activitate doar pentru momentele în care poți fi în stare de alertă completă.

11. Lucrurile care pot arde ușor, ca prosoape, mânecile halatelor, mănuși de bucătărie, trebuie ținute cât mai departe de aragaz.

12. Nu pune lucruri fierbinți – oale, tăvi, tigăi – pe marginea blaturilor sau meselor de bucătărie. Se pot răsturna ușor și pot provoca victime.

13. Nu lăsa copiii și animalele de casă să se apropie de zona în care gătești în timpul acestei activități. Asta include zona aragazului ieftin, dar și zona blatului de bucătărie sau masa pe care așezi vasele în care gătești.

14. Deschide recipientele pe care le-ai încălzit la cuptorul cu microunde cu atenție și ține-le departe de față.

15. Instalează-ți, pe cât posibil, detectoare de fum în bucătărie și în restul camerelor casei.

Măsurile de mai sus, chiar dacă par multe, sunt foarte ușor de implementat. Avantajul majorității este că implementarea nu necesită mult efort din partea ta. De aceea, credem că tot ceea ce am exemplificat mai sus poate face parte cu ușurință din stilul tău de viață începând de astăzi.

Tu ce măsuri de siguranță ți-ai luat? Ce ai adăuga listei noastre?

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement