Connect with us
Publicitate

Actualitate

Pacienții cu boli grave se vor trata mai ușor în străinătate. Ministerul Sănătății a simplificat procedura

operatie sala pacient

Publicat

Un pas în față pentru sistemul medical din România și o nouă speranță pentru pacienții care nu se pot trata în țară și au nevoie de o intervenție medicală în străinătate. Ministerul Sănătății a modificat metodologia de realizare a dosarului: în cazuri speciale nu mai sunt necesare 3 oferte de la clinici diferite și a fost introdusă încă o categorie de bolnavi care poate beneficia de finanțare din partea statului. Schimbările vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Pacienții cu boli grave din România care se luptau cu birocrația pentru a beneficia de o intervenție medicală în străinătate au o nouă rază de speranță. Ordinul 50/2004 al Ministerului Sănătății, care privește metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi în străinătate, a fost modificat.

Acum pot pot beneficia de finanţarea tratamentului în străinătate şi bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană, dar pentru care tratamentul nu poate fi acordat în intervalul de timp necesar, în centrele acreditate în domeniul transplantului din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante.

O nouă modificare binevenită se referă la cazul în care numărul clinicilor în care poate fi efectuat tratamentul este limitat, iar comisia de specialitate recomandă o singură clinică pentru trimiterea la tratament medical în străinătate. Va fi acceptată o singură ofertă de tratament, dacă se motivează de către comisia teritorială de specialitate alegerea făcută.

Comisia constituită la nivelul Ministerului Sănătății poate aproba efectuarea tratamentului la clinica recomandată, caz în care nu mai sunt necesare cele 3 oferte de tratament.

În condiţiile în care clinica din străinătate solicită prezentarea la control a pacienţilor care au efectuat tratament în străinătate, de mai multe ori în cursul unui an calendaristic, comisia Ministerului Sănătății aprobă finanțarea pe baza următoarelor documente:

– procesul-verbal medical pentru trimitere la tratament medical în străinătate întocmit de către comisia teritorială de specialitate, eliberat pentru primul control efectuat în cursul unui an calendaristic

– referatul medical întocmit de către medicul curant al pacientului pentru fiecare control ce urmează a fi efectuat, conform programării

– oferta de cost a controlului medical transmis de clinica din străinătate.

Se modifică procedura și în cazul pacienților aflați la tratament în străinătate în baza formularelor emise de casele de asigurări de sănătate, care necesită intervenții suplimentare de urgență pentru afecțiuni ce nu pot fi tratate în țară, iar starea de sănătate a acestora nu permite deplasarea în țară. Comisia poate aproba continuarea tratamentului în străinătate, în baza unui document justificativ eliberat de către reprezentanții unității sanitare, care va cuprinde diagnosticul, tipul de tratament ce urmează a fi efectuat și costurile pe care le implică acesta.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate