Connect with us
Publicitate

Actualitate

„Pact pentru Alba”: În timp ce PSD Alba face planuri pentru atragerea centrului regiunii la Alba Iulia, Dragnea anunță că nu va mai fi nici o capitală

YouTube video

Publicat

Social-democrații din Alba vor să pecetluiască în viitorul apropiat un „Pact pentru Alba”, o strategie județeană cu mai multe puncte, ce ar avea ca obiectiv stabilirea centrului regiunii la Alba Iulia. Inițiativa prezentată de Ioan Dîrzu ar urma să aducă la un loc liderii partidelor politice din Alba, indiferent de culoare, organizații non-guvernamentale, dar și reprezentanți ai societății civile, uniți de același deziderat comun.

Proiectul ce va fi supus consultării publice în perioada următoare este în fapt o platformă de dezvoltare a județului, un document de referință în contextul regionalizării.  Finalitatea acestei inițiative lăudabile a PSD Alba este pusă însă sub semnul întrebării, date fiind recentele declarații ale vicepremierului Liviu Dragnea. Acesta a precizat, joi, la Pitești că nu va fi o singură capitală într-o regiune și că viitoarele regiuni administrative ale României vor avea mai multe centre în care vor funcționa instituțiile cu atribuții regionale:

„Nu va fi o singură capitală într-o regiune. Ne interesează ca fiecare judeţ şi fiecare cetăţean din fiecare judeţ să se bucure de avantajele regionalizării. Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraş, în alt oraş din alt judeţ va fi, de exemplu, direcţia regională de finanţe, în altă capitală de judeţ va fi direcţia regională de mediu şi aşa mai departe. Deci nu dorim să concentrăm într-un singur oraş tot pachetul puterii administrative, pentru că în paralel cu procesul de regionalizare se realizează şi cel de descentralizare”, a explicat Dragnea pentru Agerpres.

Acestea fiind spuse, „Pactul pentru Alba” și planurile de atragere a centrului regiunii la Alba Iulia ar putea să rămână fără obiect. Asta nu înseamnă că unirea tuturor actorilor politici, așa cum explica Dîrzu, în scopul dezvoltării județului nu ar putea produce efecte benefice pentru Alba. De altfel, toate cele 10 puncte enumerate în respectivul document urmăresc concretizarea unor proiecte menite să crească nivelul de trai al locuitorilor și atragerea de fonduri europene și noi investitori în județ.

Organizatorii iniţiativei „Pactul pentru Alba” au menţionat că în perioada următoare vor fi trimise scrisori de invitare la dialog către toţi liderii politici din Alba şi reprezentanţii societăţii civile, urmând să fie lansate mai multe platforme de comunicare menite să implice cetăţenii în procesul decizional.

Vă prezentăm mai jos cele 10 puncte de referință pentru acest pact județean:

1. Alba Iulia, capitală de regiune: Alba Iulia trebuie să obţină statutul de capitală regională. Din acest punct de vedere, toţi decidenţii trebuie să fie uniţi în promovarea acestui deziderat, contribuind cu proiecte şi mecanisme de promovare. Pentru a putea însă să devină cu adevărat o capitală, Alba Iulia trebuie să cunoască din nou dezvoltarea economică şi să redevină împreună cu municipiul Sebeş o zonă atractivă din punct de vedere al investiţiilor.

2. Renaşterea satului românesc: judeţul Alba are particularitatea de a aduna foarte multe comunităţi locale care constituie diversitatea, dar şi frumuseţea judeţului nostru. Este important să susţinem menţinerea acestor comunităţi şi a tradiţiilor culturale locale pe care să le susţinem prin finanţări transparente la nivel judeţean şi regional.

3. Investiţii în crearea de locuri de muncă: în urma deciziilor de austeritate economică, judeţul Alba a cunoscut un declin din punctul de vedere al locurilor de muncă. Investiţiile locale şi judeţene trebuie să se axeze mai mult pe investiţii în crearea de locuri de muncă.

4. Sprijinirea iniţiativelor locale: pentru ca cetăţenii judeţului Alba să fie stimulaţi, ideile şi proiectelor lor trebuie sprijinite de către autorităţi. Crearea de scheme de finanţare şi granturi locale şi transparente pe axe de finanţare dedicate poate reprezenta o soluţie pentru a permite fiecărui cetăţean din judeţ să îşi fructifice ideile, oriunde s-ar afla.

5. Modernizarea infrastructurii regionale: judeţul Alba are o reţea de transport care trebuie recondiţionată, fie că vorbim de drumuri naţionale, transportul feroviar sau de autostrăzi. Fără infrastructură, judeţul Alba nu poate prospera, iar principalele noduri de transport trebuie să cuprindă cât mai multe zone din judeţ.

6. Resursele naturale şi minerale: judeţul Alba posedă încă resurse naturale şi minerale de care nu reuşeşte încă să profite. Trebuie să milităm ca acele resurse să fie menţinute, exploatate corespunzător, iar locuitorii judeţului Alba să beneficieze direct de avantajele oferite de acestea.

7. Educaţia, motor al creşterii economice: judeţul Alba, prin Universitatea „1 Decembrie”, poate redeveni un pol cultural şi educaţional. Mai mult decât atât, judeţul trebuie să realizeze proiecte de formare profesională specializată în vederea corelării pregătirilor cu nevoile de forţă de muncă din judeţ.

8. Sănătate şi medicina locală: în ultimii ani, cetăţenii judeţului au fost discriminaţi în sensul accesului la servicii de sănătate de calitate fie din lipsa investiţiilor, fie din lipsa unei strategii în domeniu. Trebuie să iniţiem o strategie de dezvoltare în domeniul sănătăţii care să menţină sau să atragă beneficiarii de servicii de sănătate în judeţul Alba.

9. Nu trebuie să uităm de seniorii noştri: odată cu îmbătrânirea populaţiei, judeţul Alba are nevoie să îşi dezvolte serviciile sociale şi de asistenţă pentru persoanele vârstnice. Această realitate este valabilă pentru întreaga ţară, dar noi putem deveni o referinţă profitând de resurse financiare europene pentru a oferii celor mai în vârstă bătrâneţea pe care o merită.

10. Parteneriatul cu biserica: bisericile au constituit pentru Ardeal şi pentru judeţul Alba un simbol al unităţii naţionale. Multe dintre aceste lăcaşe de cult sunt simboluri naţionale şi de patrimoniu cultural. Împreună trebuie să le protejăm pentru a păstra tradiţia judeţului.

FOTO: Cristina NICOLA

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. observator

    joi, 14.02.2013 at 23:31

    Discutii gen ,, apa de ploaie”. Cu un asemenea pact si cele 10 puncte care sunt mai mult probleme de rezolvat si numai unul prin care Alba Iulia se poate impune, e greu sa cerem si sa se obtina statutul de resedinta de regiune administrativ – teritoriala.
    ,,Fratia” de a imparte intr-o regiune responsabilitatile regionale prin institutii in mai multe resedinte de judet ale regiunii este total nefunctional si dezavantajos. Asta numai la olteni tine, sa fie toti in fata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate