Actualitate
Pâinea pe care o mănânci ar putea avea câțiva ani. Reguli noi pentru produsele de panificație congelate
Produsele de panificație și patiserie reprezintă, pentru majoritatea consumatorilor români, o necunoscută din punct de vedere al conținutului și al modului în care au fost obtinuțe. Din acest punct de vedere, comercianții fac ce vor, atâta vreme cât autoritățile continuă să dea legi neclare.
Autoritatea Naționala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) se pregătește să modifice legislația privind etichetarea produselor obținute din aluat decongelat, doar că, în forma actuală, noile prevederi nu par să vină prea mult în ajutorul unei bune și corecte informări a consumatorulu roman.
Care sunt riscurile cand cumperi produse obtinute din aluat decongelat
De când a fost congelat, cum a fost ținut aluatul de la momentul congelării până la momentul preparării lui în magazin și ce ingrediente conține – acestea par să fie informațiile relevante care ne-ar putea spune dacă facem o alegere bună când cumpărăm un produs obținut din aluat decongelat.
„Congelarea de durată strica structura produsului”, a declarat pentru Ziare.com, Aurel Popescu, președintele Rompan. „E o metoda de conservare care nu-l poate menține precum produsul proaspăt. Iar consumatorul trebuie să fie informat”, susține Aurel Popescu.
De asemenea, în cazul produselor obținute din aluat congelat, este important să știm și ingredientele pe care le conțin, având în vedere că presupun un proces de coacere specific.
„Painea congelată este pregatită și coaptă parțial, cu luni sau chiar ani înainte de coacerea finală din magazine. Pentru a avea un aspect plăcut, apetisant și pentru a se coace, produsele conțin o paletă largă de compuși pe care atât producătorii, cât și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) doresc să le ascundă” a declarat reprezentantul unui producător de pâine.
Surse: ziare.com, business24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News