Connect with us
Advertisement

Administrație

Palatul Principilor din Cetatea Alba Iulia, mâncat din temelii de ciuperca Serpula lacrymans. „Tratamentul” costă 1,1 miloane lei

Publicat

Una dintre cele mai vechi clădiri din Cetatea bastionară Alba Carolina se degradează văzând cu ochii, în lipsa unor intervenţii adecvate. Construcţia, ce nu a mai fost funcţională în ultimii 10 ani este pe punctul de a se prăbuşi, iar asta din cauza infiltraţiilor de apă ce au favorizat apariţia unor atacuri biologice produse de ciuperca Serpula lacrymans.

Problema a fost adusă la cunoştinţă consilierilor locali, care au aprobat, luni, un proiect de hotărâre privind avizarea lucrărilor de intervenţie la Palatul Principilor. Proiectul este unul costisitor, ce se ridică la suma de 7.445.561 lei pentru refacerea unei suprafeţe de 9.400 de metri pătraţi. Lucrările vor consta în desfacerea învelitorii, a şipcilor şi a tinichigeriei, înlocuirea elementelor de lemn degradate ale şarpantei, îndepărtarea corpurilor sporifere ale ciupercilor şi arderea lor. Deasemenea, este necesară extragerea întregului material lemnos ce prezintă atac fungicid. Mi mult decât atât, pentru prevenirea prăbuşirii planşeelor, vor trebui stopate toate infiltraţiile, prin refacerea învelitorii, a doliilor şi a izolaţiilor, înlocuirea jgheaburilor şi a burlanelor.

“În prezent obiectivul se află într-o stare de degradare din cauza vechimii sale – cinci secole, cât şi a lipsei unor intervenţii adecvate tipului de construcţie, prin lucrările de intervenţie şi reparaţii anterioare. Clădirea nu a mai fost funcţională în ultimii 10 ani, fapt ce a condus la neglijarea lucrărilor de întreţinere a învelitorii şi a sistemului de preluare a apelor pluviale”, se arată în raportul de specialitate.

Lucrările de reparaţii se vor realiza cu finanţare de la bugetul local, precum şi din alte surse constituite conform legii. Valoarea estimată de proiectant a lucrărilor ce se impun imediat pentru stoparea fenomenului de infiltrare este de 1.165.694 de lei. Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni.

Palatul Principilor este cuprins pe lista monumentelor istorice şi este supus reglementării legii protecţiei patrimoniului naţional. Aceeași ciupercă a afectat în urmă cu 15 ani și Palatul Apor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement