Actualitate
Palma Sfântului Nicolae: Marele sfânt l-a lovit peste faţă pe ereticului Arie, în cadrul primului Sinod Ecumenic
Mănăstirea Panagia Sumela din Trabzon, Turcia, păstrează în cadrul programului său iconografic o frescă originală ce înfățișează Primul Sinod Ecumenic de la Niceea.
Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI, SMS și felicitări frumoase pe care le poți trimite celor dragi de Moș Nicolae
Ineditul acestei reprezentări (deoarece scena există de altfel în multe alte locașuri de cult) constă în faptul că în aceasta Sfântul Ierarh Nicolae este reprezentat pălmuindu-l pe ereticul Arie.
Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. Idei de URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica
Detalii cu privire la acest gest aflăm din viața sfântului. Sfântul Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică, în a doua jumătate a secolului al III-lea. Participă în calitate de episcop la primul Sinod Ecumenic ținut la Niceea în anul 325. Sinodul a condamnat erezia arianismului, care tăgăduia divinitatea lui Iisus.
Sfântul Nicolae este recunoscut la acest sinod drept un mare apărător al Adevărului și a dreptei credințe. Atât de puternic a argumentat Sfântul Nicolae și atât de încăpățânat a fost Arie, încât, îngrijorat de ruptura care se putea face în Biserică, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului. Gestul sfântului împotriva lui Arie a produs tulburare, deoarece Sfântului Nicolae i-au fost reținute însemnele arhieriei: Sfânta Evanghelie și omoforul.
În timp ce Sfântul se afla închins într-o celulă Mântuitorul și Maica Domnului i s-au arătat în chip minunat. Mântuitorul i-a înapoiat Sfântului Nicolae Evanghelia. Apoi, Maica Domnului i-a oferit acestuia omoforul arhieresc, restabilindu-l în treapta episcopală.
Icoanele tradiționale ale Sfântului Nicolae înfățișează aceasta minune în imaginea în care, în stânga, Hristos oferă Evanghelia, în dreapta Maica Domnului ofera omoforul, iar în centru, Sfântul Nicolae le poartă.
Când împăratul Constantin a auzit despre această minune a ordonat ca Sfântul Nicolae să fie reabilitat. Sfinții Părinti de la Niceea au condamnat învățătura eretică a lui Arie. Până în prezent, mărturisim învățătura Bisericii cu privire la Hristos, în Crez: „Lumina din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut”.
„Palma nevinovată”
Deși, la prima vedere, palma Sfântului Nicolae ne contrariază, nu trebuie să cădem în ispita de a ne transforma noi înșine în „judecătorii” săi. Să nu uităm că „nevinovăția” sa au arătat-o încă de atunci Mântuitorul Hristos și Preacurata Sa Maică.
Tocmai acest fapt face ca palma Sfântului Nicolae să aibă un caracter excepțional. Din această perspectivă, nu trebuie să ne „întemeiem” căderile noastre (mânia și pornirile violente) pe gestul sfântului, nici în Biserică (iar Inchiziția este un exemplu de tristă amintire), nici în societate. Palma Sfântului Nicolae s-a manifestat dintr-o mare dragoste față de Hristos, iar Mântuitorul a cunoscut taina inimii sale, în timp ce „palmele” noastre, de cele mai multe ori, nu sunt decât manifestări ale lipsei dragostei celei adevărate.
Să nu ne îndoim că Sfântul Nicolae a fost un om blând și sfânt, așa cum Biserica îl și numește în troparul închinat lui: „Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.
sursa: creștinortodox.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News