Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Parc fotovoltaic de 500 KW, la Ocna Mureș. Proiect pentru reducerea costurilor administrației locale cu energia electrică

Publicat

Un parc fotovoltaic cu puterea de 500 KW urmează să fie realizat la Ocna Mureș. Investiția de peste 2,8 milioane de lei va permite reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat public și a clădirilor publice din localitate.

Proiectul prevede instalarea a 1.584 de panouri fotovoltaice, ce vor fi conectate la cinci invertoare. De asemenea, centrala electrică fotovoltaică va fi conectată la rețeaua electrică de distribuție.

Astfel, iluminatul public din oraș, clădirea Primăriei Ocna Mureș și alte clădiri publice din localitate vor putea fi alimentate în curând cu energie electrică obținută din surse sustenabile. 

Primăria Ocna Mureș a lansat marți, 26 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru furnizarea și instalarea unui sistem fotovoltaic cu puterea de 500 KW și racordarea la centralei electrice fotovoltaice (CEF) Ocna Mureș la rețeaua electrică de distribuție (RED).

Valoarea totală este estimată la 2.884.516,85 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, parcul fotovoltaic urmează să fie amplasat pe un teren scos din circuitul agricol, aflat în localitatea Unirea, strada Colonia peste Mureș, nr. 9, în vecinătatea Liceului Tehnologic Ocna Mureș.

Potrivit caietului de sarcini, consumul ridicat de energie electrică al sistemului de iluminat public și al instituțiilor publice administrate de Primăria Ocna Mureș (școli, grădinițe, spital, sediul administrativ al Primăriei), a determinat luarea de măsuri privind creșterea eficienței enegetice.

O astfel de măsură este instalarea unei centrale fotovoltaice, care va permite reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat public și a clădirilor publice.

Descrierea lucrărilor ce vor fi executate

Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe o structură din oțel, structură astfel concepută incât să asigure rezistența la încărcare și vânt. Stâlpii de susținere a structurii vor fi fixați prin batere în pământ la 2 m adâncime.

Pe această structură din oțel se vor fixa bare longitudinale și transversale pe care vor fi montate panourile fotovoltaice, utilizând cleme de aluminiu de mijloc și capăt de rând. Pentru cresterea randamentului, panourile vor fi orientate spre sud, la un unghi de înclinare de 35 de grade.

Invertoarele și tabloul electric de protecție a invertoarelor vor fi amplasate pe structura de susținere a panourilor prin intermediul unor armături metalice. Armăturile vor face parte din ansamblul de montaj al acestora, inclus în kitul de livrare a producătorului. Invertoarele vor fi cu grad de protecție IP65, pentru a facilita instalarea lor în aer liber.

Panourile vor fi grupate în 36 de rame, iecare ramă având 2 x 22 panouri fotovoltaice.

Se vor instala un număr de 1.584 panouri fotovoltaice cu putere nominală de 320W, configurate într-un grup de producere cu orientarea sud, pe structură de oțel, conectate la 5 invertoare cu putere nominală cuprinsă între 100 – 110 KW.

Șirurile de panouri vor racordate la invertoare cu conductor de cupru cu secțiunea de 6 mm. Tensiunea electrică maxim admisă pe un șir de panouri înseriate este de 1100 V/DC, la un curent de maxim 26 A/CC pe intrările invertorului.

Centrala electrică fotovoltaică (CEF) de 500KWp (puterea instalată a panourilor) cuprinde:

– Generatorul fotovoltaic (panourile fotovoltaice), inclusiv structura de susținere a acestora;

– Grupul de invertoare care vor face conversia energiei electrice din CC (curent continu) în CA (curent alternativ), la parametrii specifici ai operatorului de rețea DEER Sucursala
Alba;

– Rețeaua de cablaje și elemente de protecție a acestora;

– Instalații de protecție la descărcări electrice;

– Instalații de racord la rețea, protecție la supratensiuni și limită de curent;

– Parcul fotovoltaic va fi supravegheat cu un sistem de televiziune cu circuit închis, compus din 8 camere IP de 4MP cu infrared, montate pe 4 stâlpi din oțel zincat cu înălțimea de 8 m, amplasați în colțurile perimetrale ale parcului. Echipamentele de înregistrare și stocare NVR vor fi instalate într-un container metalic amplasat pe terenul CEF.

– Drum de access spre CEF și de incintă, amenajat cu balast sau piatră spartă;

– Gard de împrejmuire confecționat din plasă de sârmă din oțel zincat fixat pe stâlpi din oțel cu diametrul de 20 mm. Vor fi 260 bucăți de stâlpi cu înălțimea de 2 m de la sol, fixați prin batere la o adâncime de 1 m. Plasa din sârmă zincată în lungime de 52 m va avea înălțimea de 2 m;

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax