Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Parcul Natural Apuseni rămâne în administrarea Romsilva. Ministerul Mediului a semnat contractul pe 10 ani

Publicat

case apuseni sat rocampingRegia Naţională a Pădurilor – Romsilva va administra în continuare, pe o perioadă de 10 ani, Parcul Naţional Apuseni, arie protejată de interes naţional, alături de alte 15 zone ce acest tip. Parcul Natural Apuseni are o suprafaţă totală de 76.000 de hectare, 28% din aceasta fiind pe teritoriul judeţului Alba. Cuprinde numeroase rezervaţii naturale, printre care Gheţarul Scărişoara, Gheţarul Vârtop, Peştera Coiba Mare, Izbucul Tăuzului, Izbucul Mătişeşti.

Întrucât vechile contracte de administrare urmau să expire la sfârşitul acestui an, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) a iniţiat deschiderea celei de-a şasea sesiuni de depunere a dosarelor pentru preluarea în administrare a 23 de arii naturale protejate (18 parcuri naţionale şi naturale şi cinci situri de importanţă comunitară).

MMSC şi Romsilva au semnat în această săptămână noile contracte de administrare, pe o perioadă de 10 ani, pentru 16 parcuri naţionale şi naturale, precum şi pentru ariile naturale protejate care se suprapun pe suprafaţa acestora.

Ministerul a decis să încredinţeze Romsilva administrarea, în continuare, a celor 16 parcuri naţionale şi naturale pentru care s-a făcut solicitarea şi pe care instituţia le-a avut în gestionare în perioada 2004 – 2014. Este vorba despre: Parcul Naţional Retezat, Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Parcul Natural Apuseni, Parcul Naţional Munţii Rodnei, Parcul Natural Bucegi, Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Parcul Naţional Călimani, Parcul Naţional Cozia, Parcul Naţional Piatra Craiului, Parcul Natural Grădiştea-Muncelului Cioclovina, Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Parcul Naţional Munţii Măcinului, Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei şi Parcului Natural Vânători-Neamţ, ce include o rezervaţie de zimbri.

Tot în urma acestei sesiuni, administrarea Parcului Naţional Ceahlău a fost obţinută de Consiliul Judeţean Neamţ, în timp ce pentru administrarea Parcului Natural Cefa nu s-a obţinut un punctaj corespunzător, deponenţii – asocierea dintre Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius şi o firmă – fiind respinşi.

Romsilva deţine în administrare 22 de parcuri naturale şi naţionale dintr-un număr total de 28 de parcuri naturale şi naţionale.

Astfel, regia mai are în administrare Parcul Natural Lunca Mureşului, Parcul Natural Munţii Maramureşului, Parcul Natural Comana, Parcul Natural Putna-Vrancea, Parcul Naţional Buila-Vânturariţa şi Parcul Naţional Defileul Jiului.

“S-a realizat o necesară continuitate a eforturilor începute în urmă cu 10 ani când, prin semnarea precedentelor contracte s-au pus, practic, pentru prima dată în România, bazele unui sistem național de administrare a ariilor naturale protejate. Mai mult decât atât, cei 245 de specialiști care își desfășoară activitatea în structurile de administrare ale RNP – Romsilva, vor putea să valorifice expertiza acumulată în scopul conservării și utilizării durabile a patrimoniului natural al țării noastre”, precizează reprezentanţii ministerului.

Ministrul Attila Korodi susţine că “administrarea ariilor protejate este un domeniu specific, cu multe particularități pentru aceste zone, în care numeroase specii protejate își găsesc refugiul. De aceea este foarte important ca domeniul să fie gestionat de acești specialiști, care reprezintă o importantă resursă umană, calificată și dedicată, cu o experiență acumulată pe parcursul unui întreg deceniu”.

Pestera_Vartop (6)Parcul Natural Apuseni (PNAp) este situat în vestul României, în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni, întinzându-se pe o parte din masivele Bihor la sud şi Vlădeasa la nord, pe teritoriul administrativ a trei judeţe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).

Suprafaţa PNAp este de 76.064 ha, din care 24.280 ha se află pe teritoriul judeţului Bihor, 30.545 ha se află pe teritoriul judeţului Cluj şi 21.239 ha se află pe teritoriul judeţului Alba.

În toamna anului 2009, Parcul a primit titlul de „Destinaţie Europeană de Excelenţă”.

Citeşte şi FOTO: Expediţie finlandeză peste 80 de metri adâncime în Munţii Apuseni. Scufundări în “Lacul Morţii” din Peştera Coiba Mare, pe locul trei în Europa

Pe teritorul judeţului Alba, Parcul cuprinde peşteri de clasa A (de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional: Peştera Pojarul Poliţei, Avenul de la Tău, Peştera Hoanca Apei, Peştera Dârninii), de clasa B (peşteri de importanţă naţională care se disting prin mărime, raritatea resurselor şi prin potenţial turistic: Gheţarul Scărişoara, Peştera de sub Zgurăşti) şi clasa C (peşteri de importanţă locală, protejate pentru semnificaţia lor geologică, peisagistică, hidrologică, istorică sau pentru dimensiunile lor: Peştera Coiba Mică, Izbucul Tăuz, Izbucul Coteţul Dobreştilor, Izbucul Poliţei, Peştera Poarta lui Ionele, Izbucul Mătişeşti).

Citeşte şi HARTA SPEOLOGICĂ a județului ALBA: Doar două din cele peste 15 peșteri sunt amenajate turistic. Vezi ce frumuseți subterane zac în Apuseni

PNAp cuprinde suprafeţe de pe teritoriul administrativ a 16 comune, şi proprietăţi aparţinând la 25 de comune. În ce priveşte numărul de comunităţi, pe teritoriul PNAp sunt cuprinse integral 53 localităţi şi 3 sate de vacanţă (Boga, Fântânele şi Vârtop), parţial fiind cuprinse încă 8 localităţi, situate pe limitele parcului.

Primele iniţiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparţin lui Emil Racoviţă, care la primul Congres al Naturaliştilor din România din aprilie 1928 a formulat clar scopul şi obiectivele creării unei arii protejate de dimensiuni mari în Munţii Apuseni

În anii ’70 s-a pregătit prima documentaţie ştiinţifică privind declararea parcului însoţită şi de o primă hartă evidenţiindu-se faptul că această zonă este printre ultimele zone naturale de carst împădurit de asemenea dimensiuni din Europa.

Primul act normativ prin care a fost declarat parcul, iniţial ca şi „Parcul Naţional Apuseni” a fost Ordinul de Ministru 7/1990, urmat, după zece ani, de Legea 5/2000 privind amenajarea teritoriului, Secţiunea a III-a, arii protejate, unde este menţionat ca „Parcul Natural Munţii Apuseni”.

Începând cu anul 2004, s-a înfiinţat Administraţia Parcului Natural Apuseni ca subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Oradea în urma semnării contractului de administrare a Parcului între Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor.

surse: mediafax, mmediu.ro, parcapuseni.ro

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

Spital regional pentru copii la Cluj-Napoca, pe un teren de 7 hectare. Autorităţile promit că va fi gata în doi ani

Publicat

Amplasament viitor Spital Pediatric Monobloc

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a identificat terenul pe care va fi construit viitorul Spital Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca, unitate medicală ce va deservi pacienţi din regiune şi va avea 700 de paturi. Investiţia urmează să fie finalizată în doi ani de la semnarea contractului de execuţie. Este vorba despre un teren de 7 hectare în […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din comuna Ighiu, prins la volan cu alcoolemie de 1,25. S-a ales cu dosar penal

Publicat

etilotest, test alcool, politia

Un tânăr în vârstă de 27 de ani din comuna Ighiu este cercetat penal după ce a condus, în localitate, un autoturism, în timp ce se afla sub influenţa alcoolului. Etilotestul a indicat 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat. Potrivit IPJ Alba, miercuri, în jurul orei 21.00, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

UNTOLD 2019: S-au anunțat primii artiști. Martin Garrix, David Guetta, Dimitri Vegas&Like Mike și alții

Publicat

untold

  Pentru 2019, organizatorii festivalului UNTOLD pregătesc ediția aniversară de cinci ani, care va depăși toate experiențele trăite de fanii evenimentului în primele patru ediții. Devenit un fenomen internațional și unul dintre evenimentele muzicale ale anului de la care nu trebuie să lipsești, UNTOLD aduce în acest an, pe cele 9 scene amplasate în perimetrul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pădurar din Munții Apuseni, cu dosar penal după ce a întocmit un aviz fals de însoțire a materialului lemnos

Publicat

lemne control

Poliţiştii i-au întocmit dosar penal unui pădurar din zona Munițiilor Apuseni care a întocmit un aviz de însoţire a materialului lemnos, pentru un transport identificat în trafic, după verificarea acestuia de către poliţişti. În fapt, în seara zilei de 20 februarie, în timp ce acţionau pe raza oraşului Baia de Arieş, poliţiştii au oprit, pentru […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate