Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Participarea Teatrului de păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia la festivalul internaţional „Avignon Off” în 2013, finanţată de ICR cu 31.500 lei


Publicat

Unul dintre proiectele care vor primi finanţare din partea Institutului Cultural Român aparţine Teatrului de păpuşi “Prichindel” din Alba Iulia. Este vorba despre iniţiativa „Păpuşi româneşti la Avignon Off 2013”, ce va primi 31.500 de lei.

Potrivit declaraţiilor managerului Teatrului de Păpuşi “Prichindel” Alba Iulia, Ioana Bogăţan, este vorba despre participarea instituţiei pe care o coordonează la festivalul internaţional “Avignon Off” în iulie 2013, cu spectacolul “Universul din lanterna magică”, în regia lui Radu Dinulescu.

“Este unul dintre cele mai mari festivaluri de profil din Europa, se joacă sute de spectacole pe zi. Este o piaţă foarte bună, o ocazie de promovare a spectacolului şi activităţii noastre, în rândul directorilor de teatre din lume. Anul acesta, suntem la a treia participare la acest festival”, a declarat pentru Alba24, directorul Teatrului de Păpuşi “Prichindel” Alba Iulia, Ioana Bogăţan.

Institutul Cultural Român finanţează în 2013 mai multe proiecte prezentate de parteneri strategici cu vizibilitate internaţională. Potrivit ICR; “conform aprobării date în cursul lunilor ianuarie – martie 2013, de Comitetul Director, în anul 2013 se acordă sprijin financiar, din partea ICR, următoarelor proiecte prezentate de parteneri strategici cu vizibilitate internațională: Festivalul Național de Teatru (UNITER) – sumă alocată 200.000 lei; Ateliere de artă dramatică (Academia de Teatru și Film Athanor, Germania) – sumă alocată 100.000 lei; Festival Internațional de Dans Contemporan – sumă alocată 40.000 lei; Centrul Național al Dansului – sumă alocată 60.000 lei; TIFF – Festivalul Internațional de Film (Cluj) – sumă alocată 200.000 lei; Festivalul Internațional de Film Documentar (ASTRA Sibiu) – sumă alocată 50.000 lei; Festivalul de Film Anonimul – sumă alocată 10.000 lei; Festivalul de Film de Animație Anim’Est – sumă alocată 20.000 lei; Festivalul Filmului Evreiesc – sumă alocată 10.000 lei; Turneele Teatrului Nottara – sumă alocată 70.000 lei; Întâlnirile Internaționale de la Cluj (Teatrul Național din Cluj) – sumă alocată 60.000 lei; Balkanik Festival – sumă alocată 68.000 lei; Festivalul Internaţional de Film CinePolitica – sumă alocată 4.500 lei; Festivalul Plai de Muzică, Artă, Multiculturalitate (Timişoara) – sumă alocată 22.500 lei; Festivalul de Jazz, București (premiul formația anului) – sumă alocată 4.500 lei; Festivalul de Jazz (Sibiu) – sumă alocată 30.000 lei; Fundația Sergiu Celibidache  – sumă alocată 22.500 lei.

Până în prezent, Institutul Cultural Român s-a implicat în susţinerea participării artiştilor şi creatorilor români la festivaluri internaţionale de film, teatru, poezie, muzică, precum şi la expoziţii şi alte evenimente internaţionale de prestigiu. Dintre acestea, menţionăm: deplasarea echipei filmului Poziţia copilului la Festivalul Internațional de Film de la Berlin – sumă alocată 59.310 lei; deplasarea trupei teatrului Radu Stanca din Sibiu la Tokio – sumă alocată 22.500 lei; organizarea la sediul ICR şi în institutele culturale din străinătate a expoziţiei omagiale Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere – sumă alocată 18.950 lei; participarea unor poeţi români la Turnirul de Poezie de la Gyula, Ungaria – sumă alocată 22.500 lei; participarea tinerilor muzicieni români la workshop-ul organizat la Montepulciano, Italia – sumă alocată 13.500 lei; deplasarea corului Madrigal pentru susţinerea unor concerte în Germania (Munchen) – sumă alocată 55.000 lei; participarea Orchestrei Române de Tineret la Festivalul Ravello 2013 – sumă alocată 22.500 lei; participarea unor artişti plastici români la expoziţii organizate în Germania (Bochum) şi la Târgul Internaţional de Artă Contemporană, Monaco – sumă alocată 12.060 lei; “Păpuși românești la Avignon Off 2013”, Teatrul de Păpuși Prichindel, Alba Iulia – sumă alocată 31.500 lei.

Acestea sunt doar câteva dintre acțiuni. Partenerii strategici care nu au intrat încă în lista de mai sus, întrucât nu au prezentat solicitări până acum, vor fi abordați, de asemenea, pe bază de proiecte și cu statutul de partener strategic ce dispune de vizibilitate pe plan internațional.

Potrivit mediafax, Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, săptămâna trecută, lista proiectelor eligibile şi neeligibile la finalul etapei administrative de selecţie a dosarelor depuse în cadrul concursului anunţat pe 29 noiembrie 2012. Printre dosarele analizate de comisia de selecţie, au fost declarate neeligibile proiecte precum: Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 11-a (proiect depus de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc), ediţia a XXIII-a a Festivalului Naţional de Teatru (proiect înaintat de Uniunea Teatrală din România – UNITER), Festivalul Internaţional de Film „Lună Plină” (proiect al Asociaţiei Victoria Film), Festivalul Internaţional de Film NexT (Asociaţia Societatea Culturală NexT), Festivalul Cultural FânFest 2013 (al Asociaţiei Aurarilor Alburnus Maior), Sighişoara Film Festival (proiect al Fundaţiei Române pentru Educaţie şi Educatori), „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu – promovare film prin producţie pe suport DVD (proiect ce aparţine SC Voodoo Films SRL).

Institutul Cultural Român a înregistrat până marţi, la ora 11.00, un număr de 15 contestaţii în urma rezultatelor concursului de finanţări publicate săptămâna trecută.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Șoferul surprins pe contrasens pe autostrada A3 acum câteva zile, a făcut accident la câteva secunde după ce a fost filmat

Publicat

Șoferul care mergea pe contrasens acum câteva zile,pe autostrada A3, Gilău-Turda, a făcut accident la câteva secunde după ce a fost filmat. Asociația Pro Infrastructură cere implicarea autorităților.

Bărbatul a intrat greșit pe autostrada, între Gilău şi Turda  și-a continuat drumul pe banda a doua, chiar dacă de mai multe ori a fost la un pas de accident.

Potrivit Asociației Pro Infrastructură se pare că șoferul a făcut accident cu o mașină care circula regulamentar, la câteva secunde după ce a fost filmat.

 

Menținându-și sensul de mers pe banda a doua iar un alt șofer care circula regulamentar l-a ocolit în ultimul moment, evitând un accident cu consecințe grave.

La câteva secunde după ce a fost surprins pe filmare, șoferul inconștient a implicat într-un accident. Bărbatul a intrat în coliziune frontală cu o altă mașină. Din fericire nu au fost consecințe grave.

 

Asociația Pro Infrastructura cere intervenția autorităților, explicând pe pagina oficială de Facebook aceste fenomen, care se pare că este des întâlnit pe autostrăzile din România.

,,Circulația pe contrasens pe autostradă nu este un fenomen specific românesc: mulți șoferi ajung din greșeală în această situație chiar și în Germania sau SUA.

 

Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect conștient, nu din neatentie, după ce au intrat pe autostradă legal dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze. Pentru a corecta această situație întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus!”

 

Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect constient, nu din neatentie, după ce au intrat pe autostradă legal dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze.

La prima vedere autoritățile nu au ce face ca să evite astfel de cazuri, că doar nu putem lua măsuri pentru fiecare șofer care încalcă legea în mod grosolan.

Dar acești șoferi pun viețile altora în pericol, și e destul loc de mai bine în semnalizarea nodurilor rutiere și intersecțiilor din țară. Cerem așadar CNAIR să revizuiască semnalizarea rutieră în noduri, în colaborare cu societatea civilă.

Pentru a corecta această situație întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus!

Asociația Pro Infrastructura cere Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sa revizuiască semnalizarea rutieră în noduri.

De asemenea cerea Ministerului Transporturilor să colaboreze cu Ministerul de Interne care a investigat aceste incidente și să publice o situație a nodurilor în care au avut loc astfel de incidente, orelor din zi, vârstele șoferilor, și alte informații relevante. Este important ca societatea să înțeleagă magnitudinea și gravitatea acestui fenomen.

Ideal ar fi ca toate nodurile să fie testate înainte de a fi construite, folosind de exemplu focus-grupuri sau realitate virtuală. Este necesară și o campanie de sensibilizare a publicului la consecințele circulației pe contrasens pe autostrăzi” se arată în postarea celor de la Pro Infrastructură.

Sursa: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură

Flavius Lazăr

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Economiei promite ZERO TAXE pe salariul minim, din 2022. ”Românii fac salariul aproape jumi-juma cu statul”

Publicat

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul, de aceea, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei, afirmă ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui.

“Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim.

Vezi și Ministrul Economiei: Casele de marcat puse în funcțiune sunt deductibile din impozit. Măsura se aplică pe perioada 2018-2021

Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară.

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE

Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani.

Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite.

Citește și Ministrul Economiei: Introducem IMPOZIT ZERO pe salariul minim din agricultură. Măsura ar putea fi aplicată începând din 2021

Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a scris ministrul, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Claudiu Năsui: “Suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă

El a adăugat că “suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă (procentul de oameni care, deşi au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alta) şi pe al doilea loc la numărul de oameni aflaţi în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferenţă faţă de Bulgaria.

“Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat.

Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a explicat Năsui.

sursa: agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesaj alarmant de la Centrul European pentru Controlul Bolilor: pregătiți-vă şi pentru un număr crescut de pacienţi în spitale

Publicat

„Mesajul esenţial este vă vă pregătiţi pentru o escaladare rapidă de la rigoarea măsurilor (pentru a contracara virusul) în săptămânile care vin cu scopul de a menţine capacităţi de îngrijire, precum şi de a accelera campaniile de vaccinare.

Dat fiind că populaţiile responsabile de transmitere nu vor fi vaccinate pentru încă câteva luni, este recomandat ca statele membre să fie prudente înainte de a le relaxa măsurile de restricţie„, a transmis Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în actualizarea evaluării riscurilor în Uniunea Europeană.

Din cauza dovezilor contagiozităţii semnificativ mai mari a noilor variante care îngrijorează, autorităţile naţionale ar trebui să fie pregătite să ia măsuri şi mai stricte şi să încurajeze populaţia să le respecte„, a mai avertizat Agenţia europeană, care recomandă ca statele să se pregătească şi pentru un număr crescut de pacienţi în spitale.

ECDC, care cuprinde cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, a apreciat la „crescut/ foarte crescut” evaluarea privind riscurile sanitare asociate noilor variante, faţă de „crescut” în prima evaluare de la sfârşitul lui decembrie.

Pentru varianta aşa-numită britanică („VOC 202012/01” ou „B.1.1.7”), ECDC a recenzat marţi 1.300 de cazuri în ţările sale membre în afară de Marea Britanie, unde tulpina domină.

Pentru varianta sud-africană („501Y.V2”), 27 de cazuri au fost depistate în zece ţări din zona ECDC, între care Germania, Franţa şi Belgia, potrivit bilanţului din 19 ianuarie.

Aşa cum a solicitat deja Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia europeană cu sediul la Stockholm a cerut membrilor săi să-şi consolideze capacităţile de testare şi mai ales secvenţierea pentru a putea detecta mai bine noile aşa-numite variante britanică, sud-africană sau braziliană.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

618 persoane au fost vaccinate joi împotriva COVID-19, în Alba. Situația pe localități

Publicat

Joi, 21 ianuarie, în județul Alba au fost imunizate anti-COVID în total 618 persoane, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba. 

540 dintre acestea au fost vaccinate în centrele fixe din județ amenajate pentru faza II, astfel:

  • 240 la Alba Iulia,
  • 60 la Aiud,
  • 60 la Sebeș,
  • 60 la Blaj,
  • 60 la Cugir,
  • 60 la Câmpeni

Alte 78 de persoane au fost imunizate de echipele mobile în centre rezidențiale din județ.

Potrivit DSP Alba, nu au fost raportate pierderi de vaccin și nu au fost semnalate reacții adverse imediate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate