Connect with us
Publicitate

Actualitate

PAŞTE 2022: VOPSITUL OUĂLOR. Tradiţii româneşti şi variante moderne. Culori, semnificaţii şi idei pentru masa de Sărbători

oua paste

Publicat

În pregătirile pentru sărbătoare de Paşti, unul dintre cele mai așteptate momente este vopsitul ouălor. În tradiția românească, ouăle se vopsesc în Joia Mare, în Vinerea Mare sau chiar în Sâmbăta Mare, în funcție de zonă și de preferințe.

De la rețetele naturale tradiționale, cu foi de ceapă și frunzulițe de decor, la ouăle încondeiate, până la cele mai elegante și sofisticate modele, coșulețul cu ouă este garnisit de gospodine cu imaginație, în funcție de gustul fiecăreia.

Iată câteva rețete pentru vopsitul ouălor de Paști și semnificația culorilor.

Pe lângă ouă vopsite în diverse culori, pe masa oricărui creștin român care ține la tradiție se vor afla cu siguranță și ouăle colorate simplu, în roșu. Cu toate că are o existență precreștină, în creștinism, oul roșu simbolizează sângele vărsat de către Iisus pentru lumea reprezentată sub forma oului, devenind element definitoriu al sărbătorii pascale.

Vezi și MESAJE de PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

În satele românești, există tradiția ca ouăle pentru Paști să fie adunate din cuibar în Miercurea Mare, întrucât ouăle din această zi – alese atât pentru mâncare cât şi pentru a fi înroşite, nu s-ar strica până la Paşti.

Cum se prepară ouăle roșii, cu foi de ceapă, decorate cu frunzulițe și flori

Ouăle adunate din cuibar se spală și pe coaja lor umedă se lipesc frunzulițe și/sau flori. Pentru ouăle cumpărate din magazin, este bine ca acestea să fie ținute la temperatura camerei câteva ore înainte de vopsite.

Ouăle astfel decorate se învelesc într-o bucată de ciorap, se leagă strâns cu ață. Se introduc într-un vas cu apă și cu foile de la aproximativ un kilogram de ceapă albă. Pentru o culoare mai intensă, se pot folosi și câteva foi de ceapă roșie și, eventual, câteva lingurițe de oțet.

Se lasă la fiert, la foc mic, aproximativ 15 minute.

Se scot pe o tavă, se lasă aproximativ 2 minute la răcit și se ung cu o bucățică de slănină, pentru luciu.

Ouă de Paști, în nuanțe sidefate

Cei care preferă să fie în pas cu moda, pot opta pentru vopsele sidefate pentru ouă, de diferite culori. Din fiecare plic de vopsea sidefată, se pot colora aproximativ 10 ouă. Ouăle se spală cu detergent de vase, se clătesc foarte bine și se pun la fiert în apă rece, cu un pic de sare. Fiecare plic de vopsea sidefată se dizolvă într-un pahar cu apă fierbinte, după care se amestecă bine, pentru a se omogeniza culoarea.

Se folosesc mănuși de menaj, se pun câteva picături de vopsea în palmă și se rostogolește fiecare ou, până primește o culoare uniformă.

Pentru acest tip de culoare nu este nevoie nici de oțet nici de grăsime pentru luciu.

Și copiii pot contribui la vopsitul ouălor de Paști

Vopsitul ouălor de Paști poate fi distractiv pentru copii. Cu imaginația lor, cei mici pot să dea o formă originală ouălor de Paști, decorându-le cu creioane cerate sau acuarele, cu hârtie colorată sau autocolante.

Legendele ouălor roșii

Există multe povești și legende referitoare la ou și culoarea sa roșie.

Una dintre acestea spune că Maria Magdalena l-a salutat pe împăratul Romei : „Hristos a Înviat!”; împăratul, fiind la masă, a arătat către niște ouă și i-ar fi răspuns, în derâdere: „Dacă Hristos ar fi înviat, aceste ouă ar trebui să fie roșii!” iar atunci, pe loc, ouăle s-au colorat în roșu.

Citește și TRADIŢII şi semnificaţii de PAŞTE: Ce simbolizează OUL. Mitologii şi credinţe uitate de timp ale popoarelor lumii

Alte povestiri se referă la patimile lui Iisus Hristos, care, fiind bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roșii, sau când Fecioara Maria, a venit la crucea unde acesta era răstignit cu un coș cu ouă și acestea s-au înroșit de la sângele curs.

La noi, obiceiul încondeierii ouălor este răspândit peste tot în ţară. Cromatica şi motivele decorative diferă de la o regiune la alta, și chiar de la creator la creator, în funcție de imaginația fiecăruia.

Culorile folosite la vopsitul ouălor au și ele semnificațiile lor

– Roșu – simbol al sângelui, al focului și soarelui, al dragostei, al vieții și bucuriei de a trăi

– Galben – lumina, recolta, ospitalitatea, fericirea

– Verde – reînnoirea și forța naturii, prospețime, rodnicie, speranță

– Albastru – credință, cer, seninătate, vitalitate, sănătate

– Negru – simbol al pământului, statornicie, eternitate

– Violet – stăpânire de sine, dreptate, răbdare

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate