Eveniment
Pastila anti-Covid ”pentru săraci” se va produce din februarie. Acord între producători pentru versiuni ieftine de antivirale
O agenţie susţinută de ONU a încheiat un acord pentru ca aproape 30 de producători de medicamente să producă versiuni mai ieftine ale molnupiravirului, pastila COVID-19 de la Merck & Co.
O agenţie susţinută de ONU a încheiat un acord pentru ca aproape 30 de producători de medicamente să producă versiuni mai ieftine ale molnupiravirului, pastila COVID-19 de la Merck & Co, pentru naţiunile mai sărace, lărgind astfel accesul la un medicament considerat o armă în lupta împotriva pandemiei, informează Reuters.
Pastila antivirală, care a primit în decembrie aprobarea de urgenţă în Statele Unite, reduce spitalizările şi decesele pacienţilor cu risc ridicat cu aproximativ 30%, conform rezultatelor studiilor clinice.
Acordul, negociat de grupul de brevete pentru medicamente (MPP) cu Merck, susţinut de ONU, va extinde producţia prin creşterea numărului de companii care vor produce medicamentul, după ce Merck a încheiat în octombrie acorduri de licenţă cu opt producători indieni de medicamente.
Noul acord permite ca 27 de producători de medicamente din India, China şi alte ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu să producă ingredientele necesare pastilei şi medicamentul finit.
MPP a declarat că acordul prevede ca pilula să fie distribuită în 105 naţiuni mai puţin dezvoltate. Un purtător de cuvânt a declarat ulterior că livrările de la unele firme vizate de acord ar putea începe încă din februarie.
Un tratament cu molnupiravir de 40 de pastile timp de cinci zile ar trebui să coste aproximativ 20 de dolari în ţările mai sărace, faţă de 700 de dolari cât costă în SUA, a declarat pentru Reuters un oficial al MPP implicat în discuţiile cu producătorii de medicamente, citând estimările iniţiale ale producătorilor de medicamente.
De asemenea, un vaccin ”low-cost” a fost descoperit în Texas de Dr. Bottazzi şi colegul Peter Hotez, care au decis să nu-l breveteze, fiind autorizat în India ca imunizare de urgenţă.
Pfizer a făcut un medicament anticovid care va ajunge în primăvară și în România
Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenţia Europeană a Medicamentului.
Tratamentul este recomandat pacienţilor care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare şi de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală, potrivit Ministerului Sănătății.
Ministrul Alexandru Rafila a precizat, în decembrie, că face demersuri pentru aducerea în ţară a medicamentului, ce au fost deja autorizat în SUA. Antiviralul este disponibil numai pe bază de rețetă și poate fi administrat pacienţilor cu risc crescut care au vârsta de peste 12 ani.
Dragos Damian, directorul Terapia Cluj a declarat că medicamentul ar putea ajunge în România în această primăvară. Potrivit acestuia, medicamentul nu va fi ieftin, mai ales dacă nu va fi decontat de Casa de Asigurări.
”Eu, dacă ar fi să fac o estimare, aș spune că undeva între 1 și 3 luni este probabilitatea ca unul dintre cele două medicamente să ajungă în România. Undeva prin martie-aprilie. Medicamentul trebuie să fie decontat. Nu este deloc ieftin. (…) Datele din Marea Britanie și America arată undeva între 500 și 700 de dolari. Prețul nu este deloc accesibil”, a declarat Damian.
Ce antivirale sunt catalogate de Comisia Europeană ca ”tratament promițător anti-Covid”
Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele orale sunt mai rezistente la variante și acționează și la pacienții vaccinați.
Siteul Comisiei Europene precizează că cele mai promițătoare care au fost selectate sunt:
- Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD (cunoscută sub denumirea de Merck în SUA și Canada).
- PF-07321332, de la Pfizer.
- AT-527, de la Atea Pharmaceuticals și Roche.
Surse: Mediafax, ec.europa.eu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gelu Stoian
vineri, 21.01.2022 at 11:51
Pastila ( Pilula ) anti-Covid, cea PENTRU BOGGATI , cine o va „FABRICA ” ,tot ” Terapia ” Cluj, nenea Alexandru Rafilu’, mistreLULE PSD ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????