Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pastorala de Crăciun. Mesajul ÎPS Irineu, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia de sărbători. Despre colinde, credință și viitor


Publicat

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, ÎPS Irineu, transmite credincioșilor un mesaj de sărbători prin Pastorala de Crăciun. Vorbește despre semnificația colindelor tradiționale, dar și despre epidemie, curaj, credință și viitor.

Baza materială a multora s-a ruinat, viitorul nostru nu va fi, poate, aşa cum l-am plănuit, iar condiţiile în care ne desfăşurăm activitatea s-au schimbat vertiginos. Cu toate acestea, nu trebuie să ne pierdem curajul, ci trebuie „să ne apropiem cu încredere de tronul harului” (Evr. 4, 16) şi să ne raportăm la Acela Care ţine frâiele istoriei. Stabilitatea noastră nu stă în bogăţiile lumii şi nici în societăţile de asigurări, ci în Supremul Creator şi Proniator al Universului, Care zice: „Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru, şi nu Mă schimb” (Mal. 3, 6). Siguranţa noastră nu stă în planul propus, ci în Dumnezeu Care este totdeauna de partea noastră şi Care ne ajută să ne organizăm viaţa în mod constructiv, pentru a merge înainte cu speranţă”, transmite ÎPS Irineu.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Pastorala de Crăciun 2020:

Ӡ IRINEU

PRIN HARUL LUI DUMNEZEU

ARHIEPISCOP AL ALBA IULIEI

Cinstitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor creştini din Eparhia noastră, har şi pace de la Dumnezeu, iar de la noi părintească binecuvântare!

Iubiţi fii duhovniceşti,

Au trecut mai bine de două mii de ani de la momentul binecuvântat în care Fiul lui Dumnezeu a venit în lumea noastră, sub chipul unui Prunc smerit şi nevinovat. Naşterea Sa în cetatea Betleem este cel mai important eveniment din istoria mântuirii noastre, întrecând toate naşterile ce au avut loc pe pământ. Privitor la măreţia tainică a acesteia, se potrivesc minunatele cuvinte pe care Iosua, succesorul lui Moise în conducerea poporului ales, le-a rostit: „N-a mai fost nici înainte, nici după aceea, o astfel de zi” (Ios. 10, 14).

Iisus Hristos este Dumnezeul Cel veşnic devenit Om din iubire de oameni, pentru a da sens existenţei noastre. El a adus omului nu doar o învăţătură nouă, ci şi o viaţă nouă – viaţa veşnică. În Evanghelia după Ioan, citim că „Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (In. 3, 16). Taina iubirii lui Dumnezeu pentru oameni este cântată poetic în frumoasele noastre colinde, care se remarcă prin profunzimea teologiei şi simplitatea formei.

Dreptmăritori creştini,

Din vremuri străbune, din generaţie în generaţie şi din an în an, neamul românesc sărbătoreşte Crăciunul cu tradiţiile sale milenare, moştenite şi păstrate cu sfinţenie de la înaintaşi. Atrăgătoare prin farmecul şi ineditul lor, datinile noastre, dar mai ales colindele noastre, sunt un prilej uimitor de a pătrunde în tainele sufletului românesc şi de a surprinde pe viu felul în care un străvechi popor îmbogăţeşte tradiţionalele sărbători de iarnă. Românii s-au născut creştini odată cu colindele lor dragi care, prin conţinutul lor superb, ne invită „să ascultăm cu folos / ce se spune de Hristos”. Credincioşii ortodocşi români spun că Dumnezeu a lăsat colindele pentru ca, în fiecare an, de Crăciun, „numele cel sfânt” al Domnului (cf. Lc. 1, 49) să ajungă la urechile oamenilor şi, astfel, să-i abată de la calea răutăţilor.

Colindele sunt cântate de întreaga suflare creştină ortodoxă românească şi fac parte din cultura noastră naţională, formând un tot unitar cu celelalte genuri ale cântecului popular, precum doinele, baladele, cântecele patriotice şi cântecele de vitejie. Prin măiestria versului şi a melodiei, colindele se situează în rândul valorilor literar-artistice universale. Timp îndelungat, neamul nostru a trăit în întunericul neştiinţei de carte, singura lui hrană sufletească fiind cultul divin şi colindele, adevărată Biblie nescrisă, păstrată prin veacuri şi rostită limpede în fiecare an. În ele respiră duhul autentic creştin, în excepţionale frumuseţi de stil şi limbă românească, purtând peste generaţii amprenta veşniciei şi căldura sărbătorii de Crăciun, când ne rugăm ca „de acum până’n vecie, / Hristos tot cu noi să fie”.

Colindele religioase româneşti au o mare valoare teologică, pentru că sunt inspirate din Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiţie, Vieţile Sfinţilor, slujbele liturgice şi chiar din iconografia bisericească. Învăţătura de credinţă sau dogma creştină a fost asimilată perfect de spiritul lucid şi inteligent al poporului nostru care, apoi, a redat-o în acele versuri simple şi naive, uşor accesibile, pe înţelesul tuturor. De pildă: „Ai luat chip de omenire / Şi Te-ai dat spre răstignire, / Pentru a noastră mântuire”. Interpreţi şi ascultători, credincioşii noştri simt şi trăiesc misterul Întrupării Fiului lui Dumnezeu Care, „devenind asemenea oamenilor la înfăţişare” (Filip. 2, 7), „cum e robul S-a smerit / şi pe noi ne-a mântuit”.

Colindele româneşti evidenţiază însuşirile morale ce împodobesc chipul românilor dreptcredincioşi: evlavia, hărnicia, ospitalitatea, răbdarea şi dragostea de pace şi de spaţiul autohton. De asemenea, ele scot în relief cuminţenia, ingeniozitatea, spiritul creator şi cinstirea eroilor şi a strămoşilor noştri. Toate aceste virtuţi consolidează unitatea de neam, de limbă şi de credinţă, prin chemarea tuturor românilor să-L preamărească pe Dumnezeu, „în duh şi în adevăr” (In. 4, 24). Îndemnul este reciproc: „Veniţi azi toţi credincioşii să săltăm, / De naşterea lui Hristos să ne bucurăm”. Atunci când mesajul colindelor nemuritoare este trăit în comuniune, el devine moleculă de viaţă şi fibră de energie dumnezeiască.

La poporul român, Naşterea lui Hristos se oglindeşte admirabil în colindele tradiţionale care reprezintă expresia cea mai vie a culturii sale teologice şi duhovniceşti populare. Aşadar, ne putem da seama de modul cum naţiunea de la Dunăre şi Carpaţi înţelege şi trăieşte „taina cea din veci ascunsă neamurilor” (Col. 1, 26), taina Întrupării Mântuitorului. Geniul popular transferă evenimentul Naşterii din Ţara Sfântă pe plaiurile româneşti, „lângă Mureş, lângă Tisa”, pe Olt şi pe Târnave, iar, pentru a scăpa de mânia lui Irod, Fecioara Maria fuge în munţii din România, numită „moşie dumnezeiască”. Colinda noastră, născută odată cu colindătorii, duce din casă în casă fiorii credinţei şi ai tradiţiei. În acest fel, ţine legătura cu trecutul, cu fiinţa eternă a neamului, motiv pentru care românul dreptmăritor zice: „Azi cu strămoşii cânt în cor / Colindul sfânt şi bun”.

Iubiţi credincioşi,

Deşi lumea contemporană s-a modernizat enorm, iar viaţa cotidiană oferă pământenilor nenumărate posibilităţi, totuşi, omenirea este ameninţată de atâtea rele, cum este epidemia de acum, care inspiră panică. Baza materială a multora s-a ruinat, viitorul nostru nu va fi, poate, aşa cum l-am plănuit, iar condiţiile în care ne desfăşurăm activitatea s-au schimbat vertiginos. Cu toate acestea, nu trebuie să ne pierdem curajul, ci trebuie „să ne apropiem cu încredere de tronul harului” (Evr. 4, 16) şi să ne raportăm la Acela Care ţine frâiele istoriei. Stabilitatea noastră nu stă în bogăţiile lumii şi nici în societăţile de asigurări, ci în Supremul Creator şi Proniator al Universului, Care zice: „Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru, şi nu Mă schimb” (Mal. 3, 6). Siguranţa noastră nu stă în planul propus, ci în Dumnezeu Care este totdeauna de partea noastră şi Care ne ajută să ne organizăm viaţa în mod constructiv, pentru a merge înainte cu speranţă.

Din păcate, credem că planificăm, coordonăm şi acţionăm aşa cum vrem noi, dar sunt lucruri care ne scapă de sub control, încât ne simţim uneori incapabili de a opri răul, cum este şi acest virus ucigător, un perfid inamic invizibil. Însă, aşa fragili şi plăpânzi cum suntem, dacă ne alipim de „Dumnezeul Cel tare” (cf. Is. 9, 5) şi ne încredem în El, noi putem privi dincolo de boală şi de moarte unde Se află Hristos, născut în Betleem, pentru a da sens vieţilor noastre. Numele Lui este „Emanuel, care se tâlcuieşte: Cu noi este Dumnezeu” (Mt. 1, 23). Ceea ce suntem şi ceea ce avem sunt daruri de la Dumnezeu, Care L-a trimis pe Fiul Său în lumea aceasta ca să ne aducă mântuirea şi fericirea. De aceea, se cuvine ca, în versul colindului străbun, să-L implorăm: „Coboară, Doamne, coboară, / Că păcatul ne omoară. / Dar, alăturea de Tine, / Orice rău se face bine”.

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

† IRINEU

Arhiepiscop al Alba Iuliei”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ce spune medicul Virgil Musta despre Ivermectină. Cât de eficient este ”medicamentul minune” la tratarea bolnavilor Covid-19

Publicat

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit despre ivermectină și utilizarea ei în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. 

Virgil Musta a explicat în exclusivitate pentru DC News cât de eficientă este substanța ivermectină în tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 și cum un tratament de acest fel s-ar putea aplica și bolnavilor din România.

Citește și Isterie națională după ce IVERMECTINA, un antiviral pentru animale, s-a zvonit că tratează COVID-19. Ce spun veterinarii

”Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii.

Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice.

Pe de altă parte, studiile care sunt în desfășurare sunt studii cu un număr nu foarte mare de pacienți astfel că atât OMS, cât și CDC au spus că ivermectina poate fi folosită, dar doar în studiile clinice, fără să intre în ghidurile terapeutice pentru infecția SARS-CoV-2.

Pe măsură ce studiile aduc noi dovezi de eficiență, atunci probabil că la un moment dat, dacă sunt eficiente, ar putea fi acceptate.

Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite. La noi în țară nu există medicamentul de uz uman avizat.

La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni.”- a spus dr. Musta la DCNews.

Medicamentul ivermectină ar fi oprit creşterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară, în 48 de ore, potrivit unui studiu publicat în revista Antiviral Research, în luna august a anului 2020.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute, de la Universitatea din Melbourne, şi Peter Doherty Institute of Infection and Immunity, de la Royal Melbourne Hospital. Oamenii de ştiinţă au arătat că medicamentul, care este un antiparazitar, este deja disponibil în întreaga lume ar ucide virusul în 48 de ore.

Cercetătorii cred că funcţionarea ivermectinei asupra coronavirusului are legătură cu faptul că noul virus blochează, în realitate, capacitatea celulelor-gazdă de a-l elimina.

ANSVSA: utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină poate avea consecințe grave

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice.

Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

ANSVSA precizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Oficial: Numărul românilor vaccinați cu Pfizer BioNTech a depășit, miercuri, o jumătate de milion

Publicat

Peste 42.000 de români au primit vaccinul Pfizer BioNTech, în ultimele 24 de ore. 25.718 persoane au fsot vaccinate cu 1 doză, în timp ce 16.608 persoane au primit a doua doză.

Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 570.704.

S-au vaccinat în total peste o jumătate de milion de cetățeni ai României din care:

  • 456.154 persoane vaccinate cu 1 doză;
  • 57.275 persoane vaccinate cu 2 doze.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Heliport în Blaj: Studiile tehnice pentru amenajarea locației, în pregătire. Va fi utilizat pe timp de zi și noapte

Publicat

Consilierii județeni din Alba au de aprobat joi acordul de asociere pentru construirea heliportului în Blaj. Amenajările se vor face pe o suprafață de 5000 mp.

Deocamdată, acordul care va fi încheiat între Municipiul Blaj prin Consiliul local al municipiului Blaj şi Consiliul Judeţean Alba vizează realizarea în comun a studiilor meteorologic, topografic și de obstacolare, geotehnic și a Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții: „Heliport în Municipiul Blaj”.

Heliportul public va deservi atât Spitalul Municipal din Blaj, cât și toate urgențele din zona Târnavelor și județul Alba.

”Existența acestui heliport va contribui la salvarea de vieți omenești, prin reducerea timpului de preluare și transport a bolnavilor cu elicopterul SMURD la alte spitale sau centre medicale din regiune. Heliportul, care va putea fi utilizat pe timp de zi și pe timp de noapte, în fapt un aerodrom utilizat exclusiv pentru elicoptere, va avea un spațiu de aterizare cu o rază de 50 m, special amenajat pentru a permite aterizarea și decolarea elicopterelor, dispunând de indicatoare privind direcția vântului, sistem de balizaj și lumini de semnalizare, sisteme anti-incendiu, totul desfășurat pe suprafață de aproximativ 5.000 mp, în care vor fi cuprinse și sistemele de alimentare cu combustibil, mentenanță, stație pentru observarea fenomenelor meteo, spațiu administrativ, parcare, drum de acces etc”, se arată în documentația proiectului.

Potrivit evaluărilor inițiale, investiția era de 600.000 de euro, heliportul urmând să fie cel mai modern din județ.

Locația pentru acest obiectiv de investiții la intrarea în Blaj dinspre Alba Iulia.

Consiliul Local Blaj a aprobat în decembrie 2020 declanșarea procedurii de expropriere a unui teren în suprafață de 17.000 mp, situat în zona Stației Lukoil, în vederea construirii heliportului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Camion defect la ieșirea din Alba Iulia spre Teiuș. Circulația se desfășoară cu dificultate

Publicat

trafic

Circulația rutieră se desfășoară cu greutate miercuri, în jurul orei 17:45, la ieșire din Alba Iulia spre Teius.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba spun că motivul este un camion defect, pe carosabil.

Știre în actualizare

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate