Connect with us
Advertisement

Actualitate

Patronii de hoteluri, restaurante şi marile magazine avertizează că de la 1 ianuarie sunt puse în pericol sute de mii de locuri de muncă. BLOCAJ din cauza autorizaţiilor

Publicat

magazin oferteOrganizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) avertizează asupra blocajului creat la nivelul autorităților locale în ceea ce privește emiterea şi reînnoirea autorizațiilor de funcționare a unităților comerciale. Potrivit sursei citate, în aceste condiţii, este posibilă dispariţia, de la 1 ianuarie 2016, apeste 200.000 de locuri de muncă din aceste unităţi comerciale. O reacţie similară a prezentat şi Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

HORA transmite într-un comunicat de presă că “prin somații repetate, în mod suplimentar și nejustificat față de anii precedenți, sunt solicitate numeroase avize, autorizații și expertize tehnice ale clădirilor, inclusiv prezentarea autorizațiilor ISU, în acest fel condiționându-se în mod nejustificat eliberarea/prelungirea autorizațiilor de funcționare începând cu 1 ianuarie 2016”.

”Membrii asociației noastre își doresc să respecte cu strictețe legislația și reglementările în vigoare. Astăzi însă, în urma somațiilor date de primării, constatăm că I.S.U. este suprasolicitat din cauza depunerii de mii de cereri de autorizații/ negații/ reclamații de către agenții economici ale căror autorizații expiră la sfârșitul lunii decembrie 2015. Astfel, s-a ajuns în imposibilitatea ca aceste autorizații să fie eliberate în timp util. Considerăm necesar ca I.S.U. să primească resursele umane și financiare necesare pentru a putea face față noilor cerințe administrative, însă, totodată, solicităm Guvernului să adopte măsuri legislative urgente, astfel încât agenții economici la nivel național să nu fie nevoiți să tragă obloanele de la 1 ianuarie 2016”, a declarat Dragoș Petrescu, președintele HORA.

Astfel, HORA solicită Executivului ca – până la lămurirea deplină a responsabilităților ce revin autorităților locale în ceea ce privește modul de eliberare a autorizațiilor de funcționare – să adopte de urgență deciziile care se impun referitor la amendarea Legii 307/ 2006, respectiv a O.G. 99/ 2000 astfel încât mii de agenți economici din toată țara să nu fie pur și simplu eliminați de pe piață începând cu 1 ianuarie 2016.

Demersul HORA este susținut de: Asociația Marilor Rețele Comerciale din România – AMRCR, Coaliția pentru Dezvoltarea României, Federația Patronatelor din Turismul Românesc – FPTR, Federația Industriei Hoteliere din România – FIHR, Federația Asociațiilor de Promovare Tursitică din România – FAPT, Asociația Comercianților din Centrul Istoric București – ACCIB, BTB, SKAL International Bucharest.

„Soluția la îndemână este acordarea unui răgaz de 12 luni pentru conformarea agenților economici care nu intră sub incidența condițiilor de suspendare a activității prevăzute de H.G. 915/2015. Împreună cu celelalte organizații care susțin acest demers am prezentat Guvernului propuneri legislative concrete pentru depășirea acestui impas care poate avea un efect devastator asupra mediului de business și mă refer aici la dispariția, imediat după sărbători, a 200.000 de locuri de muncă”, a adăugat Dragoș Petrescu.

Şi Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) îi cere Vice Premierului Vasile Dâncu regândirea procesului de autorizare a activităților comerciale

La rândul său, AMRCR cere regândirea sistemului de autorizare a activităților comerciale, despre care susţine că “pe lângă faptul că este complex, a devenit mult prea complicat și, mai ales, mare consumator de timp”.

AMRCR semnalează faptul că s-a ajuns în situația periculoasă în care acest proces de autorizare poate dura până la 300 de zile, ceea ce poate afecta semnificativ investițiile și stabilitatea a mii de locuri de muncă.

„În contextul provocat de tragedia din clubul Colectiv, procesul de autorizare la nivelul administrației locale a ajuns într-un stadiu de cvasi-blocaj generalizat. Prinse în nesiguranța hățișului legislativ, reprezentanții diverselor instituții cu atribuții pe lanțul de avizare sunt preocupate să adopte tot felul de norme și regulamente prin care să evite o eventuală răspundere în cazul unor evenimente neprevăzute. Foarte puțini dintre aceștia își mai asumă responsabilitatea unei decizii, rezultatul fiind acela că în unele situații s-a ajuns ca durata întregului proces de autorizare să se apropie de 300 de zile de la inițiere. Aceasta în contextul în care, în alte țări precum Polonia sau Ungaria, durata maximă este de 30 de zile. Urmarea directă a acestei situații – create de instituții administrative care dau vina unele pe altele – este faptul că investiții de anvergură sunt pe punctul de a fi abandonate, dar și mai grav este faptul că mii de locuri de muncă încep să fie puse sub semnul întrebării din cauză că investitorii se află practic în imposibilitatea de a obține reînnoirea autorizațiilor de funcționare”, a spus Delia Nica, director executiv al AMRCR.

Asociația susține că dialogul și consultarea sunt esențiale pentru succesul acestui proiect și își pune la dispoziție experiența de care beneficiază, considerând că modernizarea administrației este un obiectiv așteptat și dorit de toți cei care își doresc progresul acestei țări.

„Marii investitori nu pot să-și permită să opereze decât în condiții de maximă legalitate, altfel riscă să fie penalizați sever de asiguratorii extrem de exigenți în respectarea cadrului legal, de bursele externe pe care sunt listați și nu în ultimul rând de consumatorii ale căror așteptări privind propria siguranță nu suportă improvizație.

Ne exprimăm disponibilitatea de a participa la întâlnirile grupului interministerial pentru modernizarea administrației în cadrul cărora, pe lângă semnalarea unor situații concrete cum sunt cele de mai sus, putem să formulăm propuneri de eficientizare, transparentizare și predictibilitate referitoare la funcționarea sistemului administrativ de autorizare a operațiunilor comerciale”, a adăugat Delia Nica.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) este o asociație profesională din care fac parte cei mai mari jucători care operează pe piața de retail din România. Aceasta a fost constituită în anul 2003 și are următorii membri: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi și Selgros.

AMRCR este reprezentanta României la Eurocommerce si membră a Confederației Patronale „Concordia”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement