Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse mai mari pentru furnizarea și consumul de droguri. Noi substanțe, pe lista celor interzise. Legi promulgate

Publicat

Pedepse mai mari pentru furnizarea și consumul de droguri. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede pedepse cu închisoarea de până la 25 de ani. De asemenea, a fost promulgată și legea prin care sunt incluse noi subtanțe psihoactive în lista celor interzise.

Dacă operațiunile fără drept cu substanțe, cunoscute sau despre care se putea prevedea că au efecte psihoactive, sunt urmate de decesul unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Este una dintre prevederile actului normativ promulgat, ce modifică Legea nr. 194/2011.

De asemenea, se pedepsește și tentativa. Se consideră tentativă și producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum și luarea de măsuri în vederea comiterii infracțiunii de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Pedepse mai mari pentru furnizarea și consumul de droguri: Alte fapte incriminate

Punerea la dispoziție, cu știință, de către proprietarul, chiriașul, deținătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le și pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcție,

  • pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri,
    • se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Administrarea sau remiterea, fără rețetă medicală, de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Finanțarea în orice mod a săvârșirii faptelor de operațiuni cu substanțe psihoactive se sancționează cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste fapte, limitele speciale ale acestora majorându-se cu o treime.

Tentativa se pedepsește. Se consideră tentativă și producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum și luarea de măsuri în vederea comiterii infracțiunilor prevăzute.

Pedepse mai mari pentru furnizarea și consumul de droguri: Circumstanțe agravante

Legea prevede și circumstanțe agravante

  • produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost trimise sau livrate, distribuite sau oferite unui minor, unui bolnav psihic, unei persoane aflate într-un program terapeutic
  • ori s-au efectuat alte asemenea activități interzise de lege cu privire la una dintre aceste persoane ori dacă fapta a fost comisă într-o instituție sau unitate medicală, de învățământ, militară, loc de detenție, centre de asistență socială, de reeducare sau instituție medical-educativă, locuri în care elevii, studenții și tinerii desfăşoară sau participă la activități educative, culturale, sportive, sociale, manifestări artistice ori în apropierea acestora
  • folosirea minorilor la săvârșirea faptelor prevăzute la art. 16 și art. 191
  • produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost amestecate cu alte substanțe care le-au mărit pericolul pentru viața și integritatea persoane

Noi substanţe psihoactive au fost introduse pe lista celor interzise de legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Legea a fost promulgată în 31 mai.

Noile substanţe psihoactive au fost incluse pe lista celor interzise prin Legea nr. 143/2000.

În martie 2023, statele membre în Comisia Națiunilor Unite privind stupefiantele (CND) au votat pentru punerea sub control la nivel internațional a 7 substanțe psihoactive/ medicamente.

Noile substanțe interzise

  • N-(1-amino-3,3-dimethyl-1-oxobutan-2-yl)-1-butyl-1H- indazole-3-carboxamide (ADB-BUTINACA)
  • 4-methyl-1-phenyl-2-pyrrolidin-1-yl-pentan-1-one (alpha-PiHP)
  • 1-[2-methyl-4-(3-phenylprop-2-en-1-yl)piperazin-1-yl]butan-1-one (2-methyl-AP-237)
  • 2-[(4-ethoxyphenyl)methyl]-N,N-diethyl-1H-benzimidazole-1-ethanamine (Etazene)
  • 2-(4-ethoxybenzyl)-5-nitro-1-(2-(pyrrolidin-1-yl)ethyl)-1H-benzo[d]imidazole (Etonitazepyne)
  • N,N-diethyl-5-nitro-2-[(4-propoxyphenyl)methyl]-1H-benzimidazole-l-ethanamine (Protonitazene).

Noile droguri și efecte asupra organismului

În documentația prezentată de MAI, sunt precizate detalii despre noile substante psihoactive.

  • ADB-BUTINACA este un canabinoid sintetic care se leagă de receptorii CB1 şi CB2. Acţionează puternic asupra ambilor receptori. Efectele sale sunt similare altor agoniști CB1.

Utilizarea ADB-BUTINACA a fost raportată de mai multe ţări. Au raportat inclusiv decese și urgențe medicale cu alterarea stării de conştienţă, precum şi pierderi de cunoştinţă.

În aceste cazuri, de obicei au fost implicate şi alte substanțe, cu toate acestea, o serie de decese au implicat doar ADB-BUTINACA.

  • alpha-PiHP (a-PiHP) este un izomer al a-PHP. Studiile de laborator sugerează că „poate inhiba absorbția dopaminei şi a norepinefrinei într-o măsură mai puternică decât substanțele cu potențial cunoscut de abuz, inclusiv metcatinona, cocaina şi metamfetamina”.

Studiile efectuate pe animale au arătat că este un stimulent psihomotor cu efecte comparabile cu cele ale cocainei şi ale metamfetaminei. Nu au fost raportate studii controlate privind potențianul de abuz la om.

Mai multe țări, din trei regiuni, au raportat capturi de a-PiHP. A fost identificată într-o serie de evenimente grave şi decese legate de consumul de droguri.

  • 2-methyl-AP-237 este „un analgezic opioid cu un debut rapid al acțiunii şi o potenţă şi efecte analgezice similare cu cele ale fentanilului”.

La animale, acesta produce efecte toxice acute tipice opioidelor, inclusiv depresie respiratorie. Numărul cercetărilor privind efectele la om este limitat. Au putut fi observate efecte deprimante asupra sistemului respirator. ”Este de așteptat să producă euforie și alte efecte cu risc ridicat de dependență”.

Au fost raportate capturi de 2-metil-AP-237 în mai multe țări din două regiuni. Au fost raportate o serie de decese în care a fost identificată substanţa 2-metil-AP- 237, adesea în combinație cu alte substanțe.

  • Etazene se leagă de receptorul μ-opioid cu o potență mai mare față de cea a morfinei. În efectuate pe animale, a avut  „efecte agoniste complete”, care variază între efectele morfinei şi cele ale fentanilului cu o potență mai mare decât cea a morfinei”.

Nu au fost efectuate studii privind consumul supravegheat la om. Este de aşteptat să producă euforie şi alte efecte cu risc ridicat de dependență.

Au fost raportate capturi de etazene în mai multe ţări din două regiuni. Au avut loc o serie de decese în care prezența etazenei a fost confirmată în urma analizelor. S-a considerat că aceasta a contribuit la producerea lor, deşi în aceste cazuri au fost identificate şi alte substanțe.

  • Etonitazepyne este un agonist puternic şi complet al receptorilor u-opioizi. La animale, studiile au demonstrat că „produce efecte similare cu cele ale opioidelor precum morfina, fentanilul şi isotonitazen, dar cu o putere mai mare”.

S-a raportat că se administrează pe diferite căi, inclusiv prin inhalare, prizare și administrare orală.

Etonitazepyne a fost identificat în medicamente falsificate, ceea ce sugerează că utilizarea sa poate fi uneori neintenţionată.

  • Protonitazene este un analog chimic al metonitazenei și al etonitazenei.

Studiile pe animale au demonstrat că are o potență mai mare decât morfina, similară cu a fentanilului.

Este o substanță relativ nouă pe piața drogurilor ilicite. Există informații limitate. Autoevaluările online indică efecte opioide tipice, inclusiv sedare şi euforie.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax