Actualitate
Pedepse reduse cu şase zile, la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare. Deputații au adoptat proiectul de lege
Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 175 voturi pentru, 85 împotrivă și 20 abțineri, proiectul de lege privind executarea pedepselor, care stabilește ca deținuții să beneficieze de reducerea pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, informează Agerpres. De asemenea, deținuții care muncesc au posibilitatea de a-și „cumpăra”, cu remunerația primită, reducerea zilelor de executat din pedeapsă. Camera Deputaților a fost decizională, legea merge la promulgare la președintele Iohannis.
La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, senatorii juriști au votat acum două săptămâni o modificare a articolului 96 din Legea 254/2003 privind zilele libere câștigate în funcție de munca prestată, astfel:
- „În cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă
- În cazul în care se pestează o muncă neremunerată, se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă
- În cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 2 zile executate pentru o noapte de muncă”
Tot la propunerea lui Marton Arpad, li s-a dat posibilitatea deținuților care au muncă remunerată să își „cumpere” zile libere dacă renunță la remunerație. Astfel li se transforma munca în una neremunerată beneficiind de un număr mai mare de reducere din pedeapsă. Legea prevede la art. 87 ca, din remunerația primită în schimbul muncii prestate, detinuții primesc 40%, iar 60% din bani merg la administrația penitenciarului.
La propunerea deputatului PSD Oana Florea s-a votat și eliminarea supravegherii vizuale în cazul convorbirilor telefonice, aceasta precizând că ANP intenționează să mute telefoanele în camera de detenție, întrucât sunt probleme cu scoaterea deținuților la telefon.
Proiectul mai prevede că nu se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare ziua sau perioada în care persoana a fost internată în infirmerii din cadrul locurilor de detenție, în spitale din rețeaua sanitară a Administrației Naționale a Penitenciarelor, a MAI, a Ministerului Sănătății.
De asemenea, dispozițiile nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau ale Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri și a fost transferată sau mutată într-un spațiu de detenție având condiții necorespunzătoare.
Ce înseamnă condiții necorespunzătoare:
- cazarea într-un spatiu mai mic sau egal cu 4mp/deținut, care se calculează excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă.
- lipsa accesului la activități în aer liber;
- lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație;
- lipsa temperaturii adecvate a camerei;
- lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază precum și a cerințelor de igienă.
- existența infiltrațiilor umezelii mucegaiului în pereții camerelor de detenție.
Legea se va aplica pentru cei care au avut de ispășit pedepse din 2012 până în prezent. Camera Deputaților este for decizional.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News