Economie
PENSII 2022: Noi categorii de salariați care vor putea ieși cu 2 ani mai repede la pensie. Și lista localităților a fost extinsă
O nouă categorie de salariați români va putea ieși mai devreme la pensie, conform unui proiect de lege votat recent de Camera Deputaților. Momentan, acesta urmează să ajungă la președintele țării pentru a fi promulgat, după care, va trebui publicat în Monitorul Oficial. Iată ce români sunt vizați direct de această lege.
Pensii 2022. Românii care vor putea ieși mai devreme la pensie
Potrivit unui proiect de lege votat recent în Camera Deputaților, salariații care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă la termocentrale pe baza de cărbune, incluzând unitățile de extracție a cărbunelui vor putea beneficia de vârsta aplicată grupei de muncă.
Citește și PENSII 2022: Ce beneficii au persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv condiții deosebite sau speciale
Acest proiectul de lege va veni în completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și va recunoaște grupele de muncă pentru cei care au lucrat în:
– activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, inclusiv unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru angajații implicați direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.
Vezi și Pensii cumulate cu salarii 2022: Situațiile în care angajații care au vârsta de pensionare pot alege să rămână în activitate
„Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă.”, se arată în prevederea care va veni în ajutorul salariaților care au lucrat în termocentralele pe bază de cărbune și în extracția de cărbune pentru a se pensiona mai repede, potrivit Avocatnet.ro.
Ce se întâmplă cu cei care sunt deja la pensie
Și cei care sunt ieșiti deja la pensie pot beneficia de aceste prevederi, la cerere. Pentru ei, drepturile de pensie recalculate vor putea fi acordate începând cu luna următoare celei în care s-a depus solicitarea, dar asta după ce proiectul de lege va intra în vigoare.
Totodată, dacă, după recalculare, pensia care va reieși va fi mai mică decât cea cuvenită anterior, se va păstra cuantumul mai mare.
Salariații care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă la termocentrale pe baza de cărbune vor putea ieși mai devreme la pensie.
Acest proiect de lege vine după ce, în luna iulie a anului trecut, s-a modificat Legea pensiilor, pentru a include activitățile menționate anterior în cadrul locurilor de muncă în condiții speciale.
Astfel, după ce proiectul de lege va fi semnal de Klaus Iohannis și va fi publicat în Monitorul Oficial, acesta va acorda celor care au muncit în termocentralele pe bază de cărbune și în minele de cărbune noi beneficii în ceea ce privește suma veniturilor obținute din pensii.
Pensii 2022: salariații care lucrează în sectorul construcțiilor de mașini vor putea ieși mai devreme la pensie
Românii care muncesc în sectorul construcțiilor de mașini ar putea ieși mai devreme la pensie, potrivit unei alte propuneri legislative adoptate de Senat. Prin noul document de lege, activitatea lor se va încadra în categoria „muncă în condiții speciale”, motiv pentru care ar avea nevoie să iasă mai devreme din câmpul muncii.
Proiectul a primit luni votul senatorilor și se îndreaptă acum către votul decisiv din Parlament, cel al deputaților scrie avocatnet.ro.
Document: Proiectul de lege
Document: Expunerea de motive
Propunerea legislativă, care merge acum la Camera Deputaților pentru dezbatere și vot, dorește să introducă în categoria locurilor de muncă în condiții speciale din Legea 263/2010 a sistemului de pensii publice “sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice”:
Iată despre ce activități este vorba:
- turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel;
- turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriilor de precizie;
- forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă;
- turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți;
- activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni cel puţin 50% din timp în secţiile de producţie respective.
Dacă va intra în vigoare, propunerea legislativă prevede și faptul că stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă va fi asimilat și perioadei de dinainte de 1 aprilie 2001 pentru cei care au muncit în aceste condiții. Astfel, prevederile propunerii ar urma să se aplice și retroactiv.
Vezi și PENSIA ANTICIPATĂ 2022: Toate informațiile: acte necesare pentru dosar și modul de stabilire a stagiului de cotizare
În prezent, Legea pensiilor publice prevede că aceia care au muncit în condiții speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciți în aceste condiții.
Subiectul este deocamdată în stadiul de propunere legislativă, fiind adoptat de Senat, dar Camera Deputaților este for decizional. Apoi, pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.
PENSII 2022: Noi localități adăugate în lista zonelor din care angajatii se pot pensiona cu 2 ani mai devreme
Senatul a adoptat și un proiect de lege pentru modificarea Legii Pensiilor prin care se vrea extinderea listei cu zonele afectate de poluare.
Românii care au trăit cel puțin 30 de ani în aceste zone se pot pensiona mai repede. Este vorba în principiu despre localitățile miniere, depre orașele mono-industriale din vremea comunismului și despre cele aflate în apropierea unor mari poluatori.
Pentru a fi adoptată, legea trebuie să treacă și de Camera Deputaților, for decizional.
Astfel, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat se pot pensiona cu doi ani mai devreme , fără a fi penalizați.
Localitățile prevăzute în proiectul de lege sunt:
Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Tumu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Tâmăveni, Turnu Măgurele.
Reducere vârstă pensionare județul Alba: localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna.
Reducere vârstă pensionare județul Bihor: Băiţa
Reducere vârstă pensionare județul Bacău: Bacău şi Oneşti
Reducere vârstă pensionare județul Bistrița Năsăud: Maieru, Rodna şi Şanţ.
Reducere vârstă pensionare județul Brașov: Crizbav, Feldioara, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov,
Reducere vârstă pensionare județul Brăila: Brăila, Tichileşti şi Chişcani.
Reducere vârstă pensionare județul Caraș – Severin: Anina, Armeniş, 2 Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa.
Reducere vârstă pensionare județul Cluj: Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, lara şi Turda.
Reducere vârstă pensionare județul Constanța: Năvodari.
Reducere vârstă pensionare județul Covasna: Baraolt.
Reducere vârstă pensionare județul Dâmbovița: Târgovişte şi Titu.
Reducere vârstă pensionare județul Galați: mun. Galați.
Reducere vârstă pensionare județul Gorj: Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, loneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni.
Reducere vârstă pensionare județul Hunedoara: Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Vaţa de Jos, Răchitova, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan.
Reducere vârstă pensionare județul Ialomița: Ciulniţa şi Slobozia.
Reducere vârstă pensionare județul Maramureș: Borşa.
Reducere vârstă pensionare județul Neamț: Săvinești.
Reducere vârstă pensionare județul Prahova: Brazi şi Ploieşti.
Reducere vârstă pensionare județul Suceava: Broşteni, Crucea, lacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei.
Reducere vârstă pensionare județul Tulcea: Mina Altân Tepe
Reducere vârstă pensionare județul Timiș: Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti.
Reducere vârstă pensionare județul Vâlcea: Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea.
Vezi și PENSIA ANTICIPATĂ 2022: Toate informațiile: acte necesare pentru dosar și modul de stabilire a stagiului de cotizare
„În anii precedenţi, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetăţenilor care au locuit în zone de risc.
Soluţia identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activităţi mai puţin nocive”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Baza legală
Prin Legea nr. 207 din 18 septembrie 2020 a fost modificat alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice astfel:
”(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor,
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
marți, 15.03.2022 at 21:45
Numai aşa ajungem pe locul 1 în lume la nr. de pensionari-cap de locuitor. Ăsta este visul PSD-ului, să aibă cât mai mulţi votanti, ca să poată fura fără ca nimeni să nu mai zică nimic. Şi împrumuturile curg gârlă, până la acapararea ţării de către alţii, care de fapt au şi început să ne coordoneze. Vezi stabilirea în septembrie a lui Ciucă ca viitor preşedinte. De fapt toţi preşedinţii au fost stabiliţi aşa.