Economie
Pensii 2024: Cine nu va mai putea ieși la pensie anticipată, din septembrie. Sunt vizați locuitorii din zonele poluate
Pensii 2024: Pensionarea anticipată fără penalizare a fost eliminată din noua Lege a Pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024.
Este afectată o categorie numeroasă de români care au lucrat în condiții grele de muncă și care erau protejați de legea anterioară.
Legea privind sistemul unitar de pensii publice, modificată în 2020, prevedea că anumite categorii de persoane, care au muncit și au locuit în zonele afectate de poluare pot ieși mai repede la pensie. .
- „Potrivit actului normativ, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani” – prevederea legii din 2020.
Veste proastă însă: Această prevedere nu se mai aplică, potrivit noii Legi a Pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024.
În timp ce pensionarii speciali rămân cu pensii de lux, iar anumite categorii de bugetari își păstrează beneficiul vârstei reduse de pensionare încă 40 de ani, noua lege lovește în cea mai greu încercată categorie de muncitori.
Citește și Vârsta de pensionare a magistraților va crește la 60 de ani din 2063, peste 40 de ani. Cum se aplică legea pensiilor speciale
Spre exemplu, vârsta de pensionare a magistraților va crește la 60 de ani din 2063, adică peste 40 de ani.
Șeful Casei de Pensii: explicații alambicate
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că noile reguli nu elimină categoria de pensie anticipată, ci vizează evitarea pensionărilor mai devreme din sistemul public de pensii, potrivit stiripesurse.ro.
Acesta a oferit o serie de explicații alambicate, fără însă a reuși să explice situația.
„Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate.
De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%.
Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.
Referitor la acele condiţii impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.
Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”, a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.
Vezi și PENSII 2023: Lista localităților din România unde se poate ieși la pensie cu doi ani mai devreme. Care sunt cele din Alba
În iunie 2023, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se alătură și cei din Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.
În Alba, lista mai cuprinde și următoarele: Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocna Mureş, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna.
Pensii 2024: Pensionarea cu 2 ani mai devreme: cine poate beneficia
Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza:
- extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase,
- a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu,
- a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic,
- a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.
Pensii 2024: Lista localităților ai căror locuitori beneficiază de reducerea cu 2 ani a vârstei de pensionare fără penalități:
Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele,
Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocna Mureş, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba,
Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad,
Piteşti din judeţul Argeş, Bacău,
Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău,
Băiţa din judeţul Bihor,
Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud,
Codlea, Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria din judeţul Braşov,
Brăila, Chişcani şi Tichileşti din judeţul Brăila,
Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin,
Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj
Năvodari din judeţul Constanţa,
Baraolt din judeţul Covasna,
Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa,
Işalniţa din judeţul Dolj,
Galaţi din judeţul Galaţi,
Clejani, Giurgiu din judeţul Giurgiu,
Letca Nouă, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari din judeţul Gorj,
Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş din judeţul Harghita,
Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara,
Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa,
Băiuţ, Borşa, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş,
Grinţieş şi Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi, Comarnic, Floreşti, Ploieşti şi Valea Călugarească din judeţul Prahova,
Videle din judeţul Teleorman, Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş,
Mina Altân Tepe şi Tulcea din judeţul Tulcea,
Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat.
Din septembrie, legea se va schimba și nu vor mai putea ieși la pensie mai repede cu 2 ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News