Connect with us
Advertisement

Eveniment

Pensii speciale: cum se vor face modificările pentru reforma sistemului de pensii. Precizările ministrului Budăi

Publicat

Pentru pensiile speciale este pregătit un proiect de lege ce intră în avizare interministerială. Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că discuţiile pe această temă cu Comisia Europeană continuă.

Proiectul de lege intră marți în avizare și urmează adoptarea în Guvern, cel mai probabil săptămâna viitoare, potrivit g4media.ro.

Apoi va fi dezbătut la Parlament, anul viitor, în februarie.

„Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au decis foarte clar că nu va fi o ordonanţă de urgenţă, va fi un proiect de act normative. (…) solicitarea Comisiei (Europene – n.r.) a fost că nu ţine neapărat de data 31 decembrie 2022, cât ţine de un proiect de act normativ care să respecte ceea ce s-a scris în PNRR şi pe linia asta suntem acum cu Comisia”, a declarat Budăi, la Parlament, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, „nu există absolut niciun risc” ca România să piardă bani. „Nu există absolut niciun risc, pentru că acestea sunt discuţiile care s-au purtat şi pe care le purtăm în continuare cu Comisia Europeană, repet, la iniţiativa Comisiei Europene”.

Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile parlamentarilor şi aleşilor locali, ministrul Muncii a arătat că „acestea nu sunt prinse acum în PNRR”. „Nu am discutat despre aceste aspecte acum. (…) Va fi un proiect de lege iniţiat de către Guvern, după aceea trimis spre dezbatere, aşa cum este normal, în Parlament”, a precizat Marius Budăi.

Cum se schimbă legislația

Reforma pensiilor speciale urmează să fie făcută pe baza recomandărilor Băncii Mondiale.

Acestea ar urma să se aplice pentru: magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții de Conturi, potrivit g4media.ro.

Schimbări luate în calcul:

  • creșterea vârstei de pensionare, treptat: câte 6 luni / an timp de zece ani, până la vârsta de 65 de ani
  • cel puțin 30 de ani vechime în specialitate
  • calcul: 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate; de la 80% în prezent, media salariilor să ajungă treptat, în 10 ani la 65%

Printre recomandările Băncii Mondiale se află modificarea dreptului de ieșire la pensie la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Creșterea perioadei ar trebui făcută treptat, până la 30 de ani, cu stabilirea unei vârste minime de pensionare (60 sau 65 de ani).

O altă condiție ar fi maxim 100% salariul net în anul pensionării, pentru stabilirea cuantumului pensiei.

Excepție de la schimbări privind pensii speciale sunt cele pentru polițiști, militari, servicii secrete.

Ministrul Muncii, despre majorarea pensiilor minime

Ministrul Muncii a amintit că pensia minimă va fi majorată la 1.125 de lei, la 1 ianuarie. „Şi se va primi prima tranşă din cei 1.000 de lei decişi plus 500 de lei, deci va lua 1.625 de lei sumă finală, înscrisă pe drepturile aferente pensiei, plus măsurile de sprijin pe luna ianuarie 2023”, a explicat el.

Întrebat dacă ajutoare vor primi şi pensionarii care au pensii până la 3.000 de lei, el a menţionat că în coaliţia de guvernare s-au stabilit tranşe de valori. „Vorbim de cei care au valoarea veniturilor cuprinse între 1.501 lei şi 2.000 de lei şi vor avea prima tranşă de 400 de lei şi cei care au între 2.001 şi 3.000 de lei vor avea prima tranşă de 300 de lei suplimentar faţă de noul cuantum al pensiei”, a detaliat Marius Budăi, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 20.12.2022 at 16:24

    Mă nenorociţilor, dacă legea spune că după contributivitate, ce o mai daţi la întors să ajungeţi tot acolo de unde aţi plecat . Iar despre ceilalţi nici o vorbă acum, că mai târziu lumea uită. Lucru făcut de borfaşi, şi culmea aleşi de popor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement