Connect with us
Publicitate

Economie

Pensiile speciale vor fi recalculate. Noua lege vizează magistrații, personalul auxiliar, funcționari parlamentari dar și militari

pensii

Publicat

Proiectul de modificare a pensiilor speciale și de serviciu a fost finalizat, a anunțat marți Ministerul Muncii. Principiul care stă la baza noului document este ca nicio pensie să nu mai depășească nivelul salariului primit în perioada activă.

Proiectul face referire la magistrați și personal auxiliar din instanțele judecătorești și parchete, funcționari parlamentari, angajați ai Corpului diplomatic, ai Aviației Civile și ai Curții de Conturi, dar și la pensiile militare, potrivit adevarul.ro.

Așa cum arată proiectul privind pensiile de serviciu, pus marți pe site-ul Ministerului Muncii, nicio pensie specială nu va fi desființată, nicio pensie specială nu este trecută pe contributivitate.

Proiectul anunțat de MMPS nu conține nicio referire,  pentru două categorii de pensii de serviciu: cele ale parlamentarilor și cele ale primarilor.

Recalcularea pensiilor de serviciu: Documente

AICI: Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative

AICI: Adresa MMSS Proiect Lege pensii de serviciu

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că nu va mai fi nicio pensie care să depășească venitul din activitate. Aceasta este una dintre modificările din reforma sistemului de pensii.

Recalcularea pensiilor în plată ar urma să se realizeze în 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, dacă aceasta va rămâne în forma actuală.

Aproape 10.000 de pensii speciale

Potrivit situației din luna noiembrie, au fost plătite aproape 10.000 de pensii către beneficiari ai legilor speciale. În ceea ce privește sumele achitate, majoritatea primesc pensii între 11.000 de lei și 21.000 de lei, în cazul judecătorilor ori magistraților pensionați.

În România sunt peste 4,7 milioane de pensionari, iar aproape  70% primesc pensii de până la 2.000 de lei.

Legea care modifică pensiile de serviciu: Prevederi pentru magistrați

MAGISTRAȚII cu o vechime de cel puțin 25 de ani, realizată doar în astfel de funcții, pot beneficia de o pensie de serviciu de maximum 80% din baza de calcul aferentă mediei indemnizațiilor de încadrare brute lunare, inclusiv sporurile permanente aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani.

Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, iar calculul ei nu va ține cont de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale, diurne sau alte drepturi care nu au caracter permanent.

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, toate pensiile magistraților aflate în plată (care sunt în medie de peste 21.300 lei/lunar potrivit datelor CNPP) se vor recalcula.

Legea care modifică pensiile de serviciu: Prevederi pentru personal auxiliar din instanțe și parchete

PERSONALUL AUXILIAR de specialitate al instanțelor și parchetelor se poate pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu condiția unei vechimi în muncă în funcția respectivă de cel puțin 25 de ani.

Cei aflați în această situație vor încasa o pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.

Legea care modifică pensiile de serviciu: Prevederi pentru Personalul Curții de Conturi, Corpului Diplomatic și Aviația Civilă

Auditorii Curții de Conturi se pot pensiona la împlinirea vârstei de pensionare, dacă au cel puțin 15 ani vechime în cadrul Curții de Conturi și vor beneficia de pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.

Baza de calcul a pensiei nu va ține cont de sporul de risc și suprasolicitarea neuropsihică de 50% și nici de majorarea de până la 75% din salariul de bază câștigate în instanță.

Legea care modifică pensiile de serviciu: Prevederi pentru Membrii Corpului Diplomatic și consular

Membrii Corpului Diplomatic și consular cu o vechime de cel puținm 15 ani în MAE, la împlinirea vârstei standard de pensionare, cuantumul pensiei neputând fi mai mare de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor brute din ultimele 12 luni anterioare depunerioi cererii de pensionare.

Legea care modifică pensiile de serviciu: Prevederi pentru Piloții și instructorii Aviației Civile

Piloții și instructorii Aviației Civile se pot pensiona la împlinirea vârstei de 52 de ani, dacă au cel puțin 20 de ani vechime în domeniu și vor beneficia de o pensie de serviciu de maximum 65% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care s-a depus cererea de pensionare.

Legea care modifică pensiile de serviciu: Prevederi pentru Funcționarii publici parlamentari

Funcționarii publici parlamentari se pot pensiona dacă au un stagiu de cotizare de cel puțin 30 de ani, din care minimum 15 ani în structurile Parlamentului.

Pensia va fi de maximum 65% din media veniturilor brute din ultimele 12 luni înaintea pensionării, dar nu va putea depăși salariul de bază brut, inclusiv sporurile din ultimele 12 luni anterioare pensionării.

Cei care au 25 de ani vechime în structurile Parlamentului se pot pensiona și înaintea împlinirii vârstei de pensionare, dar nu mai devreme de 60 de ani.

Pensiile militare, modalitate diferită de calcul. Ambiguitate în legătură cu formula de calcul

Deși nu era luat inițial în calcul, proiectul de lege pentru modificarea pensiilor speciale operează schimbări și pentru pensiile militare. Formularea din proiect este însă inexactă, dând naștere unor interpretări.

În text se scrie că „baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor sau salariilor lunare brute realizate în funcția de bază din ultimele 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate”.

De vreme ce nu a fost folosită sintagma de la celelalte categorii, adică „ultimele 12 luni de activitate”, cel mai probabil enunțul corect este „12 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate”.

Mai mult, în baza de calcul nu se includ diurnele, compensațiile lunare pentru chirie, alocațiile de hrană, contravaloarea echipamentelor tehnice ori a celor de protecție și de lucru, primele și premiile, indemnizațiile de instalare și de mutare, plățile compensatorii pentru trecerea în rezervă, compensațiile pentru concediul de odihnă neefectuat, sporurile și alte asemenea beneficii.

Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Pensiile de serviciu aflate în plată se vor recalcula în termen de 6 luni

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu aflate în plată se recalculează potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecatorilor și procurorilor.

În termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii, beneficiarii drepturilor de pensie de serviciu au obligația de a transmite casei teritoriale de pensii ori sectoriale competente adeverinta emisă de angajator cu baza de calcul raportata la perioada de activitate pentru care optează beneficiarul de pensie de serviciu.

În caz contrar angajatorul va emite o adeverință cu baza de calcul aferenta ultimelor 12 luni de activitate anterior eliberării din functie, actualizata la media veniturilor nete ale unui judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica aflat în activitate, în conditii identice de functie, vechime și grad profesional.

(2) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit prevederilor alin. (1) se plătește de la data de întâi a lunii următoare expirării perioadei de recalculare prevazute la alin.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Mircea

    marți, 20.12.2022 at 18:52

    Aha, sa o vedem si pe asta, cand spui politician, ai spus totul, toti sunteti plini de bani, munciti pe branci, felicitari domnilor si doamnelor ca ne-ati adus la sapa de lemn si noi va votam, pana-i p si caciula!!!
    Tradatorilor corecti!

  2. gelu stoian

    marți, 20.12.2022 at 19:26

    Aceeasi Marie , cu Alta PALARIE, Tovarase BUD-ai : Pensiile NESIMTITE ( Cica De SERVICIU !!!!! ) ale multor categorii de personJE AdoraTE De Catre PSD , VOR ramane NESCHIMBATE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. pilu

    marți, 20.12.2022 at 21:05

    Bă, noi ne aburiţi pe faţă. Scrie în lege după contribuţie, scrie, ce mai aşteptăm ? Păcălicilor !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate