Eveniment
Pensionarea anticipată va deveni imposibilă: trebuie stagiu complet plus 8 ani de cotizare. Pensionarea la 70 de ani, voluntară
Guvernul pregătește o reformă a pensiilor care va propune o nouă formă de indexare și va modifica pensionarea anticipată.
Potrivit PNRR transmis Comisiei Europene, creșterea vârstei de pensionare va fi voluntară, la 70 de ani, iar femeile și bărbații ar putea ieși la pensie la aceeași vârstă.
”Va fi modificare procedurii de pensionare anticipată. Să ai stagiu complet plus 8 ani și atunci poți să ieși anticipat. Ideea va fi să faci mai greu să ieși anticipat, fără a o eliminat complet.
Dacă cineva a început să lucreze foarte devreme și a făcut stagiul complet plus 8 ani, poate să iasă la pensie. Trebuie să descurajăm aceste ieșiri anticipate la pensie. Stagiul maxim va fi legat de o formulă statistică.”, informează Cristian Ghinea, potrivit stiripesurse.ro.
Legea ar urma să intre în vigoare la finalul anului 2023.
Citește și PENSII 2021: Vechimea în muncă s-a scumpit. Cei care vor să cumpere plătesc mai mult față de anul trecut. Cauza modificărilor
Noua lege a pensiilor ar urma să fie finalizată la nivelul guvernului în prima parte a anului viitor, urmând ca mai apoi să fie trimisă în Parlament.
Potrivit documentului integrat în Planul Național de Redresare și Reziliență, legea va înlocui „toate prevederile negative” din legile anterioare.
- Sunt preconizate o serie de măsuri pentru stimularea rămânerii în activitate, fiind în dezbatere publică un proiect de act normativ ce vizează creșterea vârstei standard de pensionare, facultative, la 70 de ani, se urmărește în acest fel și egalizarea vârstei standard de pensionare între genuri.
„În fiecare an sume tot mai mari sunt transferate de la bugetul de stat la bugetul de pensii: 2,5 miliarde lei în 2019 – 12,4 miliarde lei în 2026.
Soluții există, dar refuzăm să avem un dialog onest cu românii și nu facem decât să accentuăm dezechilibrele pe seama viitorului copiilor noștri.
Trebuie să avem curajul să le spunem părinților noștri că ceva trebuie să se schimbe. Reforma sistemului de pensii pe care ne-o asumăm prin PNRR înseamnă soluții de redresare treptate, responsabile, astfel încât investițiile masive din PNRR în autostrăzi, în păduri noi plantate, în reducerea abandonului școlar și toate celelalte, astfel încât toate aceste investiții să nu fie apoi risipite în sisteme dezechilibrate.
Creșterea pensiilor părinților noștri nu va mai sta în pixul vreunui ministru, nu ne vom mai fura căciula unii altora, pensiile vor crește predictibil conform unei formule bazate pe creșterea economică.
Vom reajusta pensiile speciale și măririle viitoare vor avantaja pensiile mai mici, astfel încât să nu mai existe nedreptățile flagrante pe care le avem în prezent între pensionari”, a scris ministrul Cristian Ghinea, în preambulul Planului Național de Redresare și Reziliență.
AICI: Tabelul cu vârsta de pensionare în funcție de anul și luna nașterii și de stagiul de cotizare
Contribuțiile la Pilonul II (în prezent 3,75%) vor crește în linie cu prevederile Strategiei FiscalBugetare pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.
Se asigură astfel recomandarea specifică de țară privind sustenabilitatea Pilonului II de pensii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pavel
miercuri, 02.06.2021 at 21:01
La fel era inainte de abrogare, stagiul complet+8 ani pentru pensionare anticipata fara penalizare. Reforma trebuie facuta pentru categoriile speciale, care nu sunt calculate pe contributivitate, varsta de pensionare este 45-50 ani si pensiile sunt de cel putin 4 ori mai mari decat pensia din sistemul public. Promisiuni electorale doar, ne-am obisnuit de 30 de ani.
pilu
miercuri, 02.06.2021 at 22:53
Pana va scremeti voi s-o puneti in aplicare vine PSD-ul si sterge tot. Ca numai asta stiu, sa dea pomeni.