Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pensionarii din Alba au la dispoziție peste 800 bilete de tratament, în 2016. Situaţia cererilor depuse, criterii şi staţiuni preferate de beneficiari

Publicat

pensionariPensionarii din Alba au la dispoziţie 836 de bilete în unităţile de tratament ale Casei de Pensii. Numărul ar putea fi suplimentat, după finalizarea achiziţiei serviciilor de acest tip la operatori economici privaţi, proceduri derulate de Casa Naţională de Pensii. Până în 14 martie, CJPP Alba a înregistrat peste o sută de cereri de la beneficiari, iar, din statistica de anul trecut, concluziile sunt că majoritatea aleg stațiuni pentru tratamente reumatismale, cardiovasculare si digestive.

Potrivit Casei de Pensii Alba, atribuirea biletelor de tratament se va face în 2016 după noile criterii aprobate. Potrivit acestora, sunt aceleaşi categorii de persoane care beneficiază de tratament balnear în mod gratuit, dar biletele se pot acorda gratuit numai în limita numărului de locuri distribuite de CNPP, fiind alocate automat prin aplicaţia informatică, în funcţie de punctajul realizat de cerere pentru criteriile stabilite.

Dacă numărul locurilor repartizate pentru a fi distribuite gratuit este epuizat, se pot elibera bilete cu plata unei contribuţii individuale, potenţialilor beneficiari de bilete gratuite, în calitate de pensionari sau asiguraţi ai al sistemului public de pensii, numai cu acceptul scris al acestora.

De asemenea, şi calculul contribuţiei individuale in cazul pensionarilor este acelaşi ca şi în anul 2015 , respectiv 50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia. În situaţia pensionarilor care au şi calitatea de asiguraţi, contribuţia individuala este 50% din cuantumul total al drepturilor de pensie si din nivelul câştigului brut de natură salarială realizat din luna anterioara celei în care se face repartiţia.

În cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiaşi beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuţii sau gratuit.

Pentru anul 2016, seriile biletelor de tratament sunt urmatoarele:

Seria 1: 15 februarie (39 cereri, majoritatea la Geoagiu).

Seria 2: 2 martie (38 cereri, majoritatea la Geoagiu)

Seria 3: 18 martie (27 cereri, majoritatea la Geoagiu)

Seria 4: 3 aprilie (35 cereri, majoritatea la Geoagiu)

Seria 5: 19 aprilie

Seria 6: 5 mai

Seria 7: 21 mai

Seria 8: 6 iunie

Seria 9: 22 iunie

Seria 10: 8 iulie

Seria 11: 24 iulie

Seria 12: 9 august

Seria 13: 25 august

Seria 14: 10 septembrie

Seria 15: 26 septembrie

Seria 16: 12 octombrie

Seria 17: 28 octombrie

Seria 18: 13 noiembrie

Seria 19: 29 noiembrie

Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile. Pentru evitarea aglomeraţiei şi a deplasării din teritoriu la Casa de Pensii, solicitanţii îndreptăţiţi să beneficieze de bilete de tratament au posibilitatea de a transmite cererile prin posta, fax, e-mail sau le pot depune personal la Casa de Pensii, cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet. Prin cerere, solicitantul poate opta pentru cel mult trei staţiuni.

Vezi AICI criteriile de acordare a biletelor.

Prin aplicaţia informatică pusa la dispozitie de CNPP se acordă punctaje cererilor după următoarele criterii:

– dacă persoana a mai beneficiat de bilete de tratament în ultimii 2 ani

– categoria de pensie a beneficiarului

– cuantumul pensiei.

Potrivit criteriilor, se acordă punctaje maxime pentru pensionarii care nu au mai beneficiat de bilete de tratament în ultimii 2 ani, sunt pensionari de invaliditate şi au un cuantum al pensiei sub 450 lei. Ierarhizarea cererilor de solicitare este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri.

Prin intermediul aplicaţiei SPA se va calcula punctajul acordat fiecărei cereri. Dacă, în urma calculării punctajului în această aplicaţie SPA, mai multe cereri au acelaşi punctaj, ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii 2 ani. Dacă, după aceasta etapă mai multe cereri au acelaşi punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordonează crescător după venit. În situaţia în care şi după parcurgerea acestor etape se identifică cereri cu acelasi punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii având în vedere prioritate cererea cu numărul cel mai mic.

Staţiunile de interes naţional: Amara, Azuga, Buşteni, Buziaş, Băile Govora, Băile Felix, Băile Herculane, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Câmpulung Moldovenesc, Cap Aurora, Călimăneşti-Căciulata, Costineşti, Covasna, Eforie Nord, Eforie Sud, Geoagiu-Băi, Gura Humorului, Jupiter, Mamaia, Mangalia, Moneasa, Neptun-Olimp, Poiana Braşov, Predeal, Pucioasa, Slănic, Saturn, Sinaia, Sângeorz-Băi, Slănic-Moldova, Sovata, Târgu Ocna, Târgu-Neamţ, Techirghiol, Vatra Dornei, Venus, Voineasa, Zona Parâng-Petroşani, Zona turistică a municipiului Piatra-Neamţ, Râşnov-Braşov

Staţiunile turistice de interes local: 1 Mai, Albac, Albeştii de Muscel, Arieşeni, Balvanyos, Bazna, Bălţăteşti, Băile Homorod, Băile Turda, Băile Băiţa, Borsec, Borşa, Bran, Breaza, Capacea, Cheia, Crivaia, Durău, Harghita-Băi, Horezu, Izvoru Mureşului, Lacu Roşu, Lacu Sărat, Lipova, Moieciu, Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Păltiniş, Pârâul Rece, Praid, Săcelu, Sărata Monteoru, Secu, Semenic, Snagov, Stâna de Vale, Straja, Soveja, Tăşnad, Timişu de Sus, Tinca, Trei Ape, Vălenii de Munte, Vaţa de Jos, Vişeu de Sus, Zona Fântânele, Zona Muntele Băişorii, Zona Şuior – Baia Sprie.

Anul trecut, Casa de Pensii Alba a înregistrat 4.805 cereri de bilete tratament. Repartiţiile iniţiale de bilete de tratament primite de la CNPP au fost în număr de 2.899, la care s-au adăugat un număr de 947 bilete solicitate suplimentar de CJP Alba. Comparativ cu anul 2014 biletele alocate de către CNPP judetului Alba prin Casa de Pensii au scăzut cu 6%.

În 2015 s-au valorificat un număr de 3.394 bilete de tratament rezultand astfel un grad de valorificare de 88,25%.

Din cei 3.394 beneficiari de bilete de tratament, 558 (16,44%) sunt persoane care au beneficiat de tratament balnear în mod gratuit, 90,5% din aceste bilete fiind alocate persoanelor cu handicap.

Pentru persoanele care beneficiază de tratament balnear cu suportarea unei contribuţii au fost eliberate un număr de 2.836 bilete, din acare 2.781 pensionari în sistemul public, 51 asiguraţi ai sistemului public de pensii (art.6 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii), 3 persoane din categoria personal didactic si didactic auxiliar din invatamint şi o persoană aflată în raport de serviciu cu CJP Alba.

Din datele CJPP Alba, solicitarea cea mai mare de bilete de tratament este pentru staţiunile unde sunt tratate afecţiuni reumatismale, cardiovasculare şi digestive.

Majoritatea biletelor de tratament au fost la staţiune Geoagiu (1.131), urmată de Felix (473), Covasna (227), Herculane (193), Sovata (189), Turda (175), Buziaş (133), Căciulata (155), Olăneşti (127), Bazna (130), Govora (93), Saturn (92), Vatra Dornei şi 1 Mai (50), cele mai puţine fiind la Mangalia şi Sinaia.

Datele vor fi prezentate miercuri, în şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, de la Prefectura Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax