Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pentru ajutorul social, toate persoanele majore din familia beneficiară ar putea fi obligate să lucreze în folosul comunității. Proiect la Senat

Publicat

senat Mai mulți parlamentarii propun ca asistații social să lucreze cele 5 zile în folosul comunității împreună cu toate persoanele majore apte de muncă din familia acestora.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 6 septembrie.

Inițiatorii, un grup de parlamentari de la PMP, susțin că actul normativ reglementează dreptul familiilor și persanelor de a avea asigurat un venit minim garantat ca formă de asistență socială, dar nu conțin și măsuri de stimulare a muncii pentru aceste persoane.

Proiectul de lege introduce un amendament major, conform căruia, pentru sumele acordate ca ajutor social, fiecare dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, câte 5 zile de muncă pentru acțiuni sau lucrări de interes local.

Face excepție de la îndeplinirea obligațiilor persoana aptă de muncă și care se află în una din următoarele situații:

  • Asigură creșterea și îngrijirea, potrivit legii, a unuia sau a mai multor copii în vârstă de până la 2 ani și până la 3 ani în cazul copilului cu handicap grav sau accentuat, dovedit prin certificat
  • Participă la un program de pregătire profesională
  • Este încadrată în muncă.

De asemenea, inițiativa legislativă prevede obligații concrete în sarcina primarilor, care trebuie să planifice și să țină evidența acțiunilor și lucrărilor la care participă asistații social. Cei care refuză de 3 ori să participe la acțiunile planificate de primari sau consiliile locale nu vor mai beneficia de ajutor social.

Potrivit documentului, refuzul nejustificat al unui loc de muncă oferit sau refuzul nejustificat de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă atrage suspendarea plății ajutorului social. De asemenea, refuzul nejustificat repetat de 3 ori al unui loc de muncă oferit și/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului de ajutor social.

Mai mult, persoanele asistate care vor să lucreze, chiar și temporar, sunt încurajate printr-o altă măsură prevăzută de acest act normativ, și anume exceptarea veniturilor dobândite din calculul venitului net lunar al familiei. Proiectul legislativ a modificat și prevederile referitoare la sancțiunile aplicate persoanelor și instituțiilor implicate în acordarea și gestionarea ajutoarelor sociale, amenzile fiind cuprinse între 1.000 și 5.000 lei.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat, urmând ca după dezbaterea și votul din această cameră să fie discutată în Camera Deputaților, care este forul decizional.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax