Actualitate
Pentru majoritatea poliţiştilor locali, salariul se va dubla după acordarea normei de hrană. Cum se calculează venitul suplimentar
După aprobarea normei de hrană, peste 80 la sută dintre poliţiştii locali vor avea, prcactic, venituri dublate, potrivit sindicatului Pro Lex. A fost publicată hotărârea de guvern prin care sunt stabilite normele metolologice de aplicare a plăţii acesteia şi pentru poliţiştii locali.
Potrivit Pro Lex, pentru 80 la sută dintre poliţiştii locali, acordarea normei de hrană reprezintă, practic, o dublare a salariului, de la 700 la 1.400 lei.
Reamintim că Guvernul a aprobat printr-o ordonanță de urgență, acordarea dreptului la norma de hrană de către autorităţile locale pentru toţi angajaţii poliţiei locale care au statut de funcţionar public sau de personal contractual. Aceşti bani vor fi alocaţi în limita bugetului autorităţilor locale.
Proiectul privind acordarea normei de hrană polițiștilor locali din cadrul Serviciului Poliția Locală a municipiului Alba Iulia (720 lei/persoană/lună) a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din ianuarie, în aşteptarea hotărârii de guvern.
Hotărârea ar urma să fie aplicată din 1 aprilie. Poliţia locală Alba Iulia are 153 de angajaţi, din care 81 funcţionari publici şi 72 personal auxiliar.
Prin actul normativ, termenul de efectuare a cursurilor de către politistii locali de la ordine publică și rutier, la unitățile de învățământ ale MAI, se majorează la 6 ani.
Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată în Monitorul Oficial nr. 339 din 8 mai 2014, cu modificările şi completările ulterioare, a fost modificată, având următorul cuprins:
”1. Art. 18 alin. (1) va avea următorul cuprins:
(1) După numirea în funcţie, poliţiştii locali care au atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi cei cu atribuţii în domeniul circulaţiei rutiere, proveniţi din structurile poliţiei comunitare, sunt obligaţi ca, în termen de 6 ani, să urmeze un program de formare iniţială organizat într-o instituţie de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
- Art. 351 alin. (1) va avea următorul cuprins:
(1) Începând cu 1 ianuarie 2015, autorităţile administraţiei publice locale pot acorda în limita bugetului aprobat, prin hotărâre a consiliului local, norma de hrană personalului poliţiei locale conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”
În acest an, poliţiştii locali vor primi norma de hrană în natură, prin unităţi proprii sau servicii externalizate, sau în bani, printr-o alocaţie valorică zilnică, modul de acordare fiind hotărât de către consiliului local.
De asemenea, de norma de hrană va beneficia și personalul încadrat pe o perioadă determinată de timp pe posturile devenite temporar vacante.
Potrivit HG privind normele metodologice de calcul şi acordare a normei de hrană pentru poliţiştii locali, aceasta se poate da prin hotărârea consiliului local, în natură și/sau bani, după cum urmează:
- a) în natură, respectiv: prin unităţi de servire proprii; prin servicii externalizate, prin operatori economici, pe baza criteriilor de eficienţă economică, cu respectarea legislaţiei specifice achiziţiilor publice;
- b) în bani, respectiv alocaţie valorică zilnică care reprezintă valoarea financiară a normei de hrană, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
De prevederi beneficiază şi personalul încadrat pe o perioadă determinată pe posturi devenite temporar vacante, ca urmare a suspendării, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu ale personalului poliţiei locale.
În cazul personalului poliţiei locale, norma de hrană zilnică, potrivit prevederilor art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 26/1994, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește și se acordă ținând seama de următoarele:
- a) se calculează nominal, cu identificarea drepturilor pentru fiecare persoană în parte;
- b) se raportează la plafoanele calorice aferente normelor 1,6 şi 12B şi la alocaţia valorică prevăzută în ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
- c) norma de hrană se înregistrează la cheltuieli de personal, indiferent de modalitatea în care se acordă;
- d) alocaţia valorică se va încadra în nivelul maxim al cheltuielilor de personal aferent bugetului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale.
(2) Norma de hrană se acordă pentru zile calendaristice.
Alocaţia valorică a normei de hrană, precum şi actualizarea acesteia conform legii se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În cazul în care în bugetul local nu există resurse financiare suficiente pentru a susţine acordarea normei de hrană stabilite potrivit prezentei hotărâri pentru întregul an, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili perioade de acordare mai mici de un an calendaristic.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
sabin
joi, 26.03.2015 at 21:07
de la 1 aprilie ? :)))