Connect with us
Publicitate

Eveniment

PERCHEZIŢII: Agenţi de poliţie din Alba şi un pădurar din Horea, cercetaţi pentru abuz în serviciu, într-un dosar de furt de lemn din Apuseni

lemn politia

Publicat

lemn politia Doi agenţi de poliţie din Alba şi un lucrător silvic au intrat în atenţia Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Oamenii legii au derulat, joi, şase percheziţii în judeţul Alba. Unul dintre poliţişti şi lucrătorul silvic vor fi cercetaţi sub control judiciar.

Potrivit Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, în 25 mai, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Alba, împreună cu lucrători din cadrul SJA Sibiu, SJA Hunedoara și SJA Mureș au pus în aplicare șase mandate de percheziție emise de Tribunalul Alba, într-o cauză penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Acestea vizează săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, favorizarea făptuitorului, tăiere fără drept de arbori și furt de arbori.

Dosarul a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a SJA Alba și privește infracțiuni săvârșite de doi agenți de poliție  – șeful unui post de poliție și ajutorul său din cadrul IPJ Alba, un lucrător silvic și o persoană fără calitate specială, potrivit sursei citate.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate mai multe obiecte, înscrisuri și alte bunuri care pot constitui mijloace de probă, precum și suma de 407.700 lei.

Potrivit anchetatorilor, „s-a reținut că, în perioada decembrie 2016 – aprilie 2017, lucrătorul silvic, prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, a permis sustragerea de material lemnos din cantonul repartizat în administrare, fără a lua măsuri de constatare a unor contravenții și infracțiuni silvice comise de mai multe persoane, împiedicând prin acțiunile sale efectuarea cercetărilor cu privire la acestea.

Totodată, s-a reținut că în perioada ianuarie – martie 2017, șeful postului de poliție a oferit ajutor unei persoane cercetate pentru comiterea de infracțiuni silvice pentru a o favoriza. În același scop, în mod repetat, ajutorul șefului de post a divulgat date nedestinate publicității privind efectuarea de controale pe linie silvică de către alți lucrători de poliție și organe silvice, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

De asemenea, au fost puse în aplicare patru mandate de aducere, dintre care două pe numele celor doi agenți de poliție, aceștia fiind audiați la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Ca urmare a cercetărilor efectuate, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de unul dintre polițiști și față de lucrătorul silvic”.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul DGA – Structura Centrală, al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba și al Brigăzii de Operațiuni Speciale Alba Iulia.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, „procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data de 25 mai 2017, punerea în mișcare a acțiunii penale și luare măsurii controlului judiciar pe durată de 60 de zile față de inculpatul Matei Vasile Marius (pădurar în cadrul Ocolului Sivic Horia Apuseni S.R.L.), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului și față de inculpatul Lazea Dan (agent de poliție în cadrul IPJ Alba) pentru săvârșirea infracțiunii de divulgare de informații ce nu sunt destinate publicității și favorizarea făptuitorului.

În cauză, la data de 25 mai 2017 au fost efectuate un număr de 6 percheziții pe raza județului Alba, efectuate de către lucrători din cadrul D.G.A. – Serviciile Județene Alba, Sibiu, Hunedoara și Mureș, ocazie cu care au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă, înscrisuri, precum și suma de 407.700 lei.

În fapt, s-a reţinut că în perioada decembrie 2016 – aprilie 2017 lucrătorul silvic, prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, a permis sustragerea de material lemnos din cantonul ce îi era repartizat, fără a lua măsuri de constatare a unor contravenții și infracțiuni silvice comise de mai multe persoane, împiedicând prin acțiunile sale efectuarea cercetărilor cu privire la acestea.

Totodată, s-a stabilit că lucrătorul de poliție a divulgat date nedestinate publicității privind efectuarea de controale pe linie silvică de către alți lucrători de poliție și organe silvice împiedicând prin acțiunile sale efectuarea cercetărilor cu privire la persoanele bănuite de furt și tăiere ilegală de arbori.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție  Alba.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate