Connect with us
Publicitate

Eveniment

PERCHEZIŢII la 64 de persoane bănuite de activităţi miniere fără licenţă şi evaziune fiscală. 59 sunt din zona Roșia Montană

Publicat

ROŞIA-MONTANĂiPoliţiştii din Alba au efectuat, marţi dimineaţa, 64 de percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani, majoritatea în zona Roşia Montană. Vor fi puse în executare 48 de mandate de aducere. Prejudiciul cauzat este estimat la peste 600.000 de lei.

La data de 27 octombrie, 160 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cu sprijinul celor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş, Cluj şi Bihor, efectuează 64 de percheziţii în judeţele Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1), la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale.

În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani.

În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare.

Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

Poliţiştii vor pune în executare 48 de mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite în cauză.

Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Departamentului de Informații şi Protecție Internă, transmite IPJ Alba.

Precizăm că în zona Roşia Montană a luat amploare, în special în ultimii doi ani, „afaceri” derulate de localnici, după ce au descoperit că deşeuri din fosta uzină de preparare de la Gura Roşiei conţin cantităţi importante de aur. În zonă se vorbeşte de o veritabilă reţea. Unii dintre romi se ocupă exclusiv cu scoaterea deşeurilor din incinta uzinei în saci, pe care le vând altor persoane ce se ocupă mai departe cu obţinerea aurului. Există, însă, şi persoane care lucrează pe cont propriu, dar nu folosesc şaitrocul la extracţia aurului ci celebra betonieră, utilizată în construcţii. Şaitrocul era folosit în trecut de către foştii proprietari de mine din Roşia Montană.

Fosta uzină de preparare din satul Gura Roşiei este amplasată la circa 7 kilometri de centrul comunei Roşia Montană, în imediata apropiere a ”cartierului” de romi Dăroaia, unde trăiesc câteva sute de persoane. După închiderea minei de stat în 2006, platforma industrială a fost ”atacată” sistematic de persoanele fără ocupaţie şi fără loc de muncă. Furturile s-au înmulţit începând cu anul 2013, când zona a rămas fără pază. Oficial, uzina este în ”conservare”, dar, treptat, au început să dispară gardul împrejmuitor, părţi din clădiri şi mai nou deşeurile industriale rămase de pe urma procesului de prelucrare a concentratului extras din galerii sau din carierele aflate în zona superioară a comunei.

Uzina de la Gura Roşiei aparţine şi în prezent exploatării de stat Roşiamin SA, filială a companiei Minvest Deva, aflată din 2006 în administrare specială.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Viorica Neghina

    marți, 27.10.2015 at 13:26

    Ce înseamnă ” administrare specială ” ???????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate