Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Perioada de probă. Drepturi şi obligaţii pentru cei care sunt angajaţi în intervalul de testare a aptitudinilor profesionale

Publicat

operator masini_7 Unele dintre persoanele care-şi găsesc loc de muncă trebuie să treacă printr-o perioadă de probă, prestabilită, în care le sunt testate aptitutidinile profesionale. Nu toţi cunosc însă legislaţia pentru această perioadă a contractului de muncă, cu drepturi şi obligaţii.

Perioada de probă este reglementată în Codul Muncii, art. 31-33.

Pentru verificarea aptitudinilor unui salariat, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de:

– cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie

– cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.

Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.

Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Pe durata perioadei de probă, salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Potrivit Codului Muncii, pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale.

La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul trebuie să elibereze obligatoriu o adeverinţă, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul. Deci, este considerată vechime de muncă.

Pe durata executării unui contract individual de muncă, poate fi stabilită o singură perioadă de probă.

Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.

Perioada în care se pot face angajări succesive de probă ale mai multor persoane pentru acelaşi post este de maximum 12 luni.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax