Connect with us
Advertisement

Eveniment

Persoanele a căror sănătate este afectată de poluare vor putea cere despăgubiri. Decizie a Parlamentului European

Publicat

Parlamentul European a decis că persoanele a căror sănătate este afectată vor putea cere despăgubiri atunci când noile norme de poluare sunt încălcate.

Cetățenii Uniunii Europene care suferă de efecte asupra sănătății cauzate de poluarea aerului ar putea să poată solicita despăgubiri financiare de la poluatori în cadrul unei revizuiri propuse a regulamentelor UE privind poluarea.

Propunerea face parte dintr-o revizuire mai largă a legilor UE privind poluarea aerului, așteptată să fie finalizată la sfârșitul anului 2023 sau începutul anului 2024, a declarat un oficial superior al Comisiei Europene joi.

”Interesele cetățenilor europeni sunt deja protejate de o serie de umbrele legale.

Companiile pot fi făcute responsabile pentru inducerea în eroare a consumatorilor  prin marketing; companiile aeriene sunt obligate să compenseze clienții pentru zborurile anulate sau întârziate; și încălcările legilor privind confidențialitatea consumatorilor sau concurența duc adesea la amenzi grele.

Dar nu există niciun mecanism care să protejeze oamenii de încălcările limitelor de poluare a aerului sau de poluarea provenită de la situri industriale precum fabrici chimice, ferme industriale sau centrale electrice pe bază de cărbune. Și acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Veronica Manfredi, din Comisia Europeană.

„Dacă protejăm atât de bine interesele economice ale cetățenilor noștri, poate că este timpul să avem protecții similare pentru plămânii lor”, a declarat Manfredi, directorul Zero Pollution și Green Cities din Comisia Europeană.

„Chiar și pierderea de timp este recunoscută de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) ca daună.”

Poluatorii nu mai au impunitate în Europa

Noile reguli privind poluarea aerului, care navighează prin labirintul legislativ al UE, reprezintă prima actualizare a Directivei privind Calitatea Aerului Ambient (AAQD) a blocului din 2008.

AAQD stabilește standarde de calitate a aerului obligatorii pentru o serie de poluanți atmosferici dăunători sănătății umane, cum ar fi dioxidul de azot (NO2), particulele fine (PM2.5) și ozonul, care se aplică în toate statele membre.

Regulile mai stricte propuse de Comisie au ca scop să pună capăt impunității prin care poluatorii din întreaga UE încalcă limitele de poluare a aerului.

Amenzi actualizate ar impune sancțiuni proporționale cu cifra de afaceri a companiilor care încalcă regulile privind calitatea aerului pentru a compensa orice beneficiu economic obținut din încălcări.

Propunerea Comisiei se bazează, de asemenea, pe modelul de „reprezentare colectivă” al UE pentru protecția consumatorilor, care permite organizațiilor de consumatori și publice să caute acorduri colective în numele consumatorilor.

Prima bază legală clară

Directiva privind Acțiunile Reprezentative, adoptată în 2020 și intrată în vigoare pe tot cuprinsul blocului în iunie, împuternicește consumatorii să caute compensații financiare pentru daune în domenii precum protecția datelor, serviciile financiare și călătoriile aeriene.

Actualizarea AAQD ar permite indivizilor să facă același lucru în cazul daunelor de sănătate cauzate de poluarea aerului.

„Ne imaginăm ceva similar pentru persoanele care sunt victime ale problemelor de poluare care le afectează sănătatea”, a declarat Manfredi.

Noile prevederi stabilesc pentru prima dată o bază legală clară pentru persoanele ale căror sănătate a fost afectată de poluarea aerului pentru a căuta compensații.”

Ce spun autoritățile din România

”Parlamentul European a dispus elaborarea unor ţinte extrem de ambiţioase privind calitatea aerului. Ţintele se apropie de cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Probabil în luna decembrie voi participa la Consiliul de mediu, unde şi pe agenda consiliului va fi dezbătut acest proiect de regulament. (…)

Eu cred că şi astăzi există cadru legal ca o persoană lezată într-un drept sau o persoană care suferă din cauza unei acţiuni sau unei inacţiuni a statului român să meargă în instanţă şi să fie despăgubită, indiferent despre ce tip de afecţiune e vorba”, a spus Fechet.

Ministrul a mai precizat că în România există aglomerări urbane ”cu probleme” în gestionarea calităţii aerului, unde se înregistrează ”depăşiri constante” în ce priveşte concentraţiile de particule PM 10, PM 2,5 şi oxizi de azot.

El a adăugat că aceste depăşiri pun în pericol sănătatea populaţiei, în special a categoriilor vulnerabile, precum copiii şi persoanele în vârstă.

Totodată, a subliniat că trebuie actualizate planurile integrate de calitate a aerului şi trebuie ‘atent urmărite’ măsurile care revin autorităţilor locale.

În acest sens, a oferit exemplul programelor de eficientizare energetică a clădirilor publice şi celor pentru decarbonizarea transportului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement