Connect with us
Advertisement

Actualitate

Persoanele care-şi dau casa în plată vor fi scutite de impozitul pe transfer de proprietate. Cei care au plătit taxa vor primi banii înapoi. PROIECT

Publicat

casa ipoteca imobiliar credit Ministerul Finanţelor a făcut public proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care cei care beneficiază de legea dării în plată vor fi scutiţi de impozitul pe transferul de proprietate, în anumite condiţii.

Scutirea va fi doar pentru prima procedură de dare în plată, indiferent dacă împrumutul respectiv este garantat cu una sau mai multe proprietăți imobiliare. Vor avea acces la această facilitate şi cei care au fost executați silit, persoanele care au achitat impozitul având opţiunea să solicite restituirea banilor aferenţi taxei.

Potrivit proiectului de OUG pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale publicat de MFP, a fost luată în calcul necesitatea protejării și din punct de vedere fiscal a persoanelor care au dreptul de a li se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului.

Astfel, se reglementează măsuri pentru neimpozitarea în situația transferului dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal al persoanelor fizice, prin prima dare în plată efectuată în condițiile Legii nr.77/2016.

Autorităţile au luat în calcul faptul că persoanele care se încadrează în condiţiile Legii dării în plată sunt într-o categorie socială cu probleme financiare, astfel încât este justificată scutirea de impozit. Însă neimpozitarea se va aplica numai la prima dare în plată, chiar dacă creditul este garantat cu una sau mai multe proprietăți imobiliare, de această măsură beneficiind persoana care, indiferent de calitatea pe care o are într-un contract de credit, apelează pentru prima data la procedura dării în plată. Pentru orice altă solicitare de dare în plată ulterioară urmează să plătească impozitul pe transferul proprietății imobiliare, se arată în expunerea de motive.

În prezent, la transferul dreptului de proprietate, contribuabilii datorează impozit. Contribuabil este considerat cel din patrimoniul căruia se transferă dreptul de proprietate, iar impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale, respectiv, în actul de dare în plată.

Legislaţia în vigoare nu cuprinde, deocamdată, excepţii de la plata acestui impozit.

Având în vedere că Legea nr.77/2016 cuprinde pe lângă darea în plată și aspecte privind executarea silită, se propune anularea impozitului aferent venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, pentru persoanele fizice care au fost supuse executării silite a imobilului ipotecat, în situația în care persoana solicită constatarea stingerii datoriilor izvorâte din contractul de credit.

Totodată, în situația în care a fost achitat acest impozit, după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, se propune ca persoana să beneficieze de restituirea acestuia potrivit Codului de procedură fiscală. În mod similar se propune renunțarea la emiterea și comunicarea deciziei de impunere în cazul persoanelor pentru care nu s-a emis și comunicat o asemenea decizie.

La nivel nivelul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România va fi înfiinţat Registrul național notarial de evidență a actelor de dare în plată prevăzute de Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, în care se înscriu actele autentificate de notarul public si hotărârile judecătorești de dare în plată emite în conformitate cu prevederile legii menţionate.

Vezi proiectul integral: proiect_OUG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement