Eveniment
Peste 160 de cazuri de rujeolă, de la începutul anului, în Alba. Campanie suplimentară de vaccinare
În judeţul Alba fost înregistrată o incidenţă neobişnuită a cazurilor de rujeolă. Dacă în 2010 nu era înregistrat în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba niciun caz de rujeolă, în primele trei trimestre din acest an sunt semnalate 166 de astfel de îmbolnăviri. În ceea ce priveşte manifestarea cazurilor de rubeolă, până în luna septembrie a acestui an s-a înregistrat cu un caz mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, respectiv 12 cazuri.
Reprezentanţii DSP Alba susţin că această situaţie de creştere a cazurilor de îmbolnăviri cu rujeolă reprezintă un semnal de alarmă şi că acestea pot continua să se înmulţească. Una dintre cauzele incidenţei mărite a îmbolnăvirilor cu rujeolă este refuzul părinţilor de a accepta vaccinarea copiilor, potrivit conducerii DSP Alba.
La nivel naţional, în 2010 au fost confirmate 193 cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, însă în 2011 numărul acestora a crescut la 3.270. În ceea ce priveşte numărul cazurilor de rubeolă, anul trecut au fost 350 de îmbolnăviri, iar în 2011 au fost confirmate 1.064 de cazuri.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătății, principala cauză de îmbolnăvire este lipsa vaccinării la grupele de vârstă eligibile. MS a decis organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare, în toate colectivităţile cu risc. Precizăm că vaccinurile împotriva rujeolei și rubeolei sunt administrate gratuit, la interval de la 12 la 15 luni.
Rujeola este infecție virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem (semnul Koplik) și o erupție cutanată generalizată. Rujeola (ca și varicela) este extrem de contagioasă și se răspândește în principal prin mici picături eliberate din nasul, gâtul și gura unei persoane aflate în stadiul eruptiv precoce al bolii sau prin nucleii de picături transmiși aerian. Răspândirea indirectă prin persoane neinfectate sau prin obiecte este rară. Perioada de contagiune a bolii începe cu 2-4 zile înaintea apariției erupției și durează pînă la 2-5 zile după debut. Virusul dispare din secrețiile nazale sau faringiene în momentul în care rash-ul începe să se reducă. Persoanele care prezintă descuamare ușoară după rash nu mai sunt contagioase.
Rubeola, numită si pojar german sau pojarul de 3 zile, este o boala produsă de virusul rubeolic. Rubeola este de obicei o boală blândă, care nu produce probleme pe termen lung. Virusul rubeolic se răspândeşte de cele mai multe ori prin picături de fluid de la nivelul membranelor mucoase care conţin virusul. O persoană infectată poate răspândi virusul prin picăturile de fluid din timpul tusei, strănutului, vorbirii sau prin mâncare sau băuturi la comun. Se poate produce infectarea şi prin contactul cu o suprafaţă contaminată de picături de fluid, iar apoi atingerea zonelor ochilor, nasului sau gurii fără spălarea pe mâini în prealabil. Mai puţin obişnuit, se poate produce contaminarea si prin contactul cu sânge infectat, la nivelul unor leziuni ale pielii sau mâinilor, daca nu se spală zonele afectate imediat.
Simptomele tipice de rubeolă sunt: rash (exantem) minor, edem şi sensibilitate la palparea ganglionilor (mai ales cei aflaţi în spatele urechilor şi occipital, partea posterioară a capului), febră moderată. Uneori pot să apară, mai ales la adolescente sau femeile tinere, dureri articulare, mai ales la nivelul articulaţiilor mici ale mâinilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News