Actualitate
Peste 30 de programe noi de MASTER la 86 de universităţi, aprobate de Guvern. Au fost actualizate şi domeniile de doctorat
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, în şedinţa de miercuri, peste 30 de specializări noi la programe de master în 86 de instituţii de învăţământ superior. Acestea sunt din domeniul management, drept, inginerie, chimie şi business services.
Au fost completate programele de studii universitare de master pentru anul universitar 2015 – 2016, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 595/2015, cu 36 de noi programe, în 86 de instituţii de învăţământ superior.
După această completare, se ajunge la un total de peste 4000 de programe de studii universitare de master.
Între noile programe de studii universitare de master introduse la instituțiile de învățământ superior de stat se află:
Aplicații ale chimiei în expertize juridice
Inginerie energetică/ Energy engineering
Inginerie hidraulică și protecția mediului
Business services
Dreptul colectivităților locale
Drept medical
Antreprenoriat și management strategic
Managementul programelor și investițiilor/ Programs and investments management
Finanțarea, guvernanța și gestiunea riscurilor în organizațiile publice
O specializare este acreditată sau autorizată să funcţioneze provizoriu în cadrul unei instituţii de învățământ superior numai printr-o Hotărâre de Guvern. De asemenea, un domeniu de studii universitare de masterat este acreditat în cadrul unei instituţii de învățământ superior numai prin Hotărâre, aprobată anual la nivelul Guvernului. Pe cale de consecinţă, o instituţie de învăţământ superior de stat şi particulară poate organiza admiterea numai în domeniile și la programele de studii universitare aprobate printr-o Hotărâre de Guvern, subliniază Executivul.
Tot miercuri, Guvernul a aprobat măsuri privind structurile instituţiilor de învăţământ superior şi domeniile de studii universitare de doctorat din cadrul acestora.
Au fost introduse completări privind noi specializări / programe de studii universitare de licență și de master, modificarea capacității maxime de școlarizare, precum și actualizarea structurilor unor instituții de învățământ superior, ca urmare a propunerilor Senatelor universităţilor, ca parte a procesului de reformă a sistemului educaţional, în vederea îndeplinirii obiectivelor strategice pentru educaţie şi formare profesională stabilite de Comisia Europeană în cadrul Consiliului European – Barcelona 2002.
Aceste modificări vor contribui la adaptarea rețelei universitare la cerințele pieței muncii și la compatibilizarea sistemului românesc de educație și formare profesională cu cel european, precum și la buna desfășurare a procesului educațional în anul universitar 2015 – 2016.
Au fost actualizate domeniile de doctorat, prin introducerea celor evaluate în baza OMECS nr. 5125/ 2015 privind aprobarea de noi domenii în cadrul şcolilor doctorale organizate în instituţiile de învăţământ superior, organizatoare de studii universitare de doctorat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News