Actualitate
Peste 33.000 de elevi din judeţul Alba vor beneficia de programul „Laptele şi cornul”, şi în anul şcolar 2016-2017. Vor fi încheiate contracte de peste 6 milioane lei
Peste 33.000 de elevi din judeţul Alba vof beneficia şi în anul şcolar 2016-2017 de programul „Laptele şi cornul”. Procedura de stabilire a firmelor care vor livra produsele de panificaţie şi lactate este în derulare, rezultatele finale urmând să fie cunoscute în aproximativ 10 zile. Valoarea totală a contractelor ce vor fi încheiate de Consiliul Judeţean Alba este de aproximativ 6,2 milioane lei, fără TVA.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Alba, 33.790 de elevi din judeţul Alba sunt cuprinşi în programul „Laptele şi cornul” pentru anul şcolar 2016-2017. Pentru livrarea produselor lactate s-a înscris în acest an, la procedura de licitaţie, o singură companie, Albalact SA. Valoarea estimată a contractului este de 4.289.308 lei fără TVA.
În ceea ce priveşte produsele de panificaţie, au depus oferte patru operatori economici: Prioritar Impex SRL Călan, Achiziţie şi Dezvoltare SRL Voluntari, Logistic Media Pop Art SRL Turda şi Vel Pitar SA Râmnicu Vâlcea. După finalizarea termenului pentru contestaţii, va fi stabilit câştigătorul licitaţiei, cu care va fi încheiat contractul estimat la valoarea de 1.997.760 lei fără TVA.
Tot la categoria alimente furnizate gratuit elevilor, Guvernul stabileşte în şedinţa de miercuri regulile de distribuţie a fructelor proaspete în şcoli, în anul şcolar 2016-2017. Fondurile alocate programului sunt de 65,8 milioane lei. În judeţul Alba, însă, elevii vor primi doar produse lactate şi de panificaţie.
Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, în anul şcolar 2016-2017, se vor acorda gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,37 lei/ elev, pentru maximum 88 de zile de şcolarizare. De asemenea, se vor organiza vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare. Totodată, se vor organiza concursuri tematice legate de consumul de fructe şi/ sau legume, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume proaspete, cu acordarea de premii, precum şi organizarea de activităţi de grădinărit la nivelul şcolii. Vor fi şi zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume sau de activităţi educative practice.
Banii pentru implementarea măsurilor adiacente se suportă din bugetele judeţelor, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi nu vor putea depăşi 15% din fondurile alocate.
Consiliile judeţene pot opta, în funcţie de preferinţe şi buget, pentru măsurile adiacente pe care le vor implementa. Vor aplica în mod obligatoriu cel puţin o măsură adiacentă distribuţiei de mere pe perioada cursurilor anului şcolar 2016-2017.
Pentru acest program, Alba are alocată suma de 1.074.000 lei, însă cel mai probabil fondurile vor fi rambursate Executivului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News