Connect with us
Publicitate

Actualitate

Peste 400.000 de euro, investiți în ecologizarea apelor la Sântimbru, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”

Publicat

Consilierii județeni din Alba supun la vot joi aprobarea actului adițional de actualizare a sumelor pentru implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” de la Sântimbru, ce presupune reducerea deversării de nutrienți în sursele de apă. Astfel, valoarea totală a proiectului este de 430.504 euro echivalent, în loc de 328.500 euro echivalent, cât a fost suma stabilită în 2006.

Actul adițional la Convenția de Colaborare încheiată între Ministerul Mediului, Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Sântimbru propune actualizarea valorilor investiției pentru implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, valori bazate pe estimări efectuate în perioada de pregătire a proiectului, mai precis în anul 2006. Valoarea totală estimată a lucrărilor era de 328.500 echivalent euro, din care 311.425 euro plătiți de Banca Mondială, prin Ministerul Mediului, Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, 14.650 euro achitați de Consiliul Județean Alba și 2.425 euro, plătiți de Consiliul Local Sântimbru.

Prin actul adițional supus aprobării consilierilor județeni se propun următoarele valori: Totalul investiției este de 430.504 în echivalent euro, din care 407.204 în echivalent euro plătiți de Banca Mondială, 20.875 în echivalent euro plătiți de Consiliul Județean Alba și 2.425 în echivalent euro, plătiți de Consiliul Local Sântimbru.

Vedeți mai jos lista principalelor lucrări de investiții și sursele de finanțare. Dați click pentru a mări imaginea:

Obiectivul principal al proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este reducerea deversării de nutrienți în sursele de apă și promovarea unei schimbări de comportament prin întărirea capacității instituționale și de reglementare, precum și prin acțiuni cu rol demonstrativ la nivelul localităților și, prin urmare, sprijinirea Guvernului României în vederea satisfacerii cerințelor UE în domeniul protecției apei. Convenția de Colaborare pentru implementarea proiectului a fost semnată la data de 30.06.2009.

Despre poluarea cu nitraţi

Peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. În aceste zone, fântânile din mediul rural sunt poluate cu substanţe chimice, care s-au infiltrat în pânza freatică din grajdurile sau din fermele localnicilor. Nitraţii sunt periculoşi, pentru că apa infestată, odată consumată, scade rezistenţa generală a organismului, existând risc de deces în cazul sugarilor şi copiilor. Nitraţii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane şi infertilitate masculină.

La nivelul judeţului Alba, sunt urmărite concentraţiile acestor nitraţi în sursele de apă din zona Teleac, Sântimbru şi Lunca Mureşului.

Investitiţiile în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi, prin care se amenajează platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd, inclusiv la Sântimbru. O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare. De asemenea, sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie.

Proiectul este finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi Facilitatea Globală de Mediu (GEF), care au acordat României un împrumut, respectiv un ajutor financiar nerambursabil. Este finanţat de un Împrumut de Investiţii Specific (SIL) în sumă de 50 milioane  euro, completat de un grant GEF de 5,5 milioane dolari, la care se adaugă fonduri locale de cofinanţare.

În rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriţi şi nitraţi. Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd, se ajunge la poluarea apelor şi a solului.

Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană. Prezenţa în cantităţi peste limitele admise a nitriţilor în apa de băut conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, existând şi cazuri de deces.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cetateanul

    joi, 18.10.2012 at 11:45

    In Santimbru se poate face foarte bine un baraj de acumulare, pe raul Mures. Daca suntem dispusi sa platim aproape jumate de mil de euro pt indepartarea balegilor a celor 10 vaci din sat inseamna ca domnii consilieri chiar nu mai gandesc cu creierasul ala al lor sufocat de plictiseala. Ecologizare sa se faca la fabriciile din oras gen supremia si o statie de epurare ar fi indicata in zona Paclisei. Dar ce stiu domnii consilieri de raul Mures.? Pun pariu ca e totul strain pentru ei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate