Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 60% dintre români urmează sfatul medicului, când cumpără medicamente fără rețetă. Studiu

Publicat

medicamente

Românii care apelează la automedicație în cazul unor boli ușoare, sau stări de disconfort, au devenit mai conștienți că trebuie să se informeze mai atent despre aceste produse și majoritatea cer sfatul medicului, arată un studiu IPSOS România, realizat recent.

De cele mai multe ori, românii apelează la automedicație în caz de răceală și gripă, dureri de cap, dureri articulare și musculare, dureri menstruale, balonare, arsuri gastrice sau dureri de stomac.

Cercetarea IPSOS arată că în 65% din cazuri, medicul reprezintă principala sursă de informare atunci când oamenii se confruntă cu afecțiunile minore, privind tratamentul cu produse care se eliberează fără prescripție medicală, farmaciștii fiind cea de-a doua sursa la care apelează românii ajunși în această situație.

O proporție de 16% din participanții la cercetare, care provin și din Capitală, dar și din mediul rural, au admis că au folosit leacuri „băbești” pentru a se trata, iar 18% au decis să lase afecțunea să treacă de la sine și nu au luat nimic.

De asemenea, rezultatele cercetării realizate de IPSOS arată că trei din patru cumpărători de produse care se eliberează fără prescripție medicală știu dinainte ce produse vor. Majoritatea persoanelor intervievate (93%) au declarat că citesc prospectul unui produs, iar 51% din ele citesc prospectul doar prima dată când cumpără produsul.

Nu toate informațiile incluse în prospect prezintă același nivel de interes în rândul utilizatorilor. Ei sunt interesați în principal de modul de administrare și dozaj (84%) și efecte secundare (80%), în timp ce restul sunt citite doar de aproximativ jumătate dintre respondenți.

Nu în ultimul rând, potrivit studiului, „stocul” de remedii pentru răceală și gripă, de vitamine sau analgezice, este nelipsit din casele a 68% dintre români.

Studiul de cercetare de piaţă a fost realizat de către IPSOS România în perioada august-septembrie 2019 și a inclus două etape, cercetare calitativă și cantitativă.

Populația țintă a studiului au fost persoane cu vârsta între 18-55 ani, care au suferit de afecțiuni minore în ultimele 12 luni (răceală și gripă și simptome asociate, dureri, afecțiuni gastroenterologice, probleme cu somnul, stres, oboseală) și le-au tratat cu produse care se eliberează fără prescripție medicală (medicamente eliberate fără rețetă, suplimente alimentare, dispozitive medicale pentru îngrijire personală).

Cercetarea calitativă a inclus focus-grupuri în București și încă două orașe din țară cu populația țintă dar și interviuri în profunzime cu medici și farmaciști.

Studiul cantitativ a constat în 800 de interviuri online, eșantionul fiind reprezentativ urban pentru populația țintă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax