Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste o sută de sași s-au întors acasă, la Gârbova, pentru a sărbători Rusaliile alături de familie și prieteni

Publicat

Peste 100 de sași s-au întors la casele lor din Gârbova pentru a sărbători împreună Rusaliile. Zilele acestea, toate satele săsești din Transilvania prind iarăsi viață. Sașii se întorc acasă pentru a petrece Rusaliile alături de familie și de prieteni.

După anul 1970, mulți sași din Transilvania au ales să plece în Germania, fenomenul luând o amploare și mai mare după 1990. În sat au mai rămas doar câțiva bătrâni care nu au dorit să părăsească locurile în care au trăit. În ultimii ani, ca și în alte zone din Transilvania care au fost locuite de sași, se manifestă tendința de revenire a acestora acolo unde s-au născut si au crescut. Și la Gârbova, în fiecare an se organizează o sărbătoare a sașilor plecati în Germania, care revin pentru câteva zile în vizita în România.

Monument istoric şi de arhitectură laică, Cetatea Greavilor din Gârbova este printre cele mai vechi şi mai bine păstrate din Transilvania. Comuna are ceva mai mult de 2.000 de locuitori şi este aşezată la granița dintre judetele Alba şi Sibiu.

Cetatea aflată în centrul comunei a fost construită de un nobil sas în anul 1241. În secolul al XV-lea, a fost vândută comunităţii locale. În centrul cetăţii se află un donjon transformat în turn-clopotniţă. În perioada secolelor XV-XVI s-au adăugat o noua incintă şi un turn de poartă denumit Turnul Slăninilor. Înconjurată de un zid de incintă circular, cetatea este asemănatoare ca organizare celei de la Câlnic, aflată peste deal, la câţiva kilometri depărtare.

În Turnul Slăninilor se păstreaza și astăzi șuncile de porc, pentru că, se spune, este un loc răcoros şi ferit de umezeală, iar delicatesele sunt la adăpost. Pentru ca slănina să nu se încurce una cu alta, sașii au fiecare câte un fier inscripţionat cu iniţialele lor. După fiecare tăietură, fierul se înroşește și se pune ștampila pe locul rămas, astfel încât fiecare ştie cât a tăiat și cât i-a mai rămas din bucata de slănină. După plecarea sașilor, Turnul Slăninii a fost folosit din ce în ce mai puțin de locuitorii comunei.

Citește și DUMINICĂ: Creștinii ortodocşi sărbătoresc Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt. Ce este bine să faci în această zi

Sașii își aduc aminte de toate aceste tradiții când se întorc acasă, la Gârbova. Cei mai mulți iși aduc copiii sau chiar nepotii, născuți în străinătate, ca să vadă cât de frumoase sunt aceste locuri. La Gârbova, în județul Alba, florile din curti au fost aranjate și  formează adevarate curcubee, iar vechile așezări nemțești sunt gata de sărbătoare, de RUSALII.

Avem noroc că avem vecini cumsecade, de Rusalii ne fac pâine de casă. Iubim satul nostru natal şi ne întoarcem în fiecare an cu mare drag. Doamne ajută, bine că am ajuns cu bine„, spun oamenii.

Ulițele din Gârbova freamătă deja în așteptarea săarbătorilor. Satul, până acum pustiu, se umple încet, încet, de sute de sasi, care nu concep sa fie altundeva de RUSALII. Famila Weber, a plecat în Germania în ’90; după ani și ani, oamenilor li s-a făcut dor de meleagurile natale și și-au cumpărat la Gârbova o casa aidoma celei în care s-au născut. În fiecare an se întorc și petrec aici două săptămâni.

 

Ne pare bine că şi copiii noştri care s-au născut în Germania şi cu drag vin în ţara unde s-au născut părinţii şi vor să vadă unde au copilărit mama şi tatăl lor. Copiii trag cu drag să vină în România, mâine vine şi fata noastră şi o să fim cu toţii împreună, cu toată familia„, a spus Maria Weber pentru ProTV.

Îmi place România, Gârbova, să fiu cu oamenii, cu familia, cu prietenii şi îmi place vinul. Prietenii mei nu ştiu multe din România„, spune Michael Weber, fiul femeii.

După o trudă de un an, pe saşi îi aşteapta zile minunate de Rusalii, cu plimbări lungi pe dealurile înverzite, dar şi petreceri alături de oameni dragi.

În 1974 am plecat şi nu am mai fost aici, în România, de 30 de ani şi după 30 ani vin acuma în fiecare an de RUSALII. O să facem chefuri, să cântăm, ne întâlnim cu prietenii„, a spus o localnică.

E frumos şi în alte ţări, dar ne atrage mai mult satul natal. O să fie peste 100 de saşi veniţi în Gârbova„, a spus Katharina Sorsten.

Vrem să dăm tradiţia asta ce am moştenit-o de la părinții noștri copiilor noştri şi vrem să conservăm casele ce le-am făcut cu multă trudă„, a spus Thomas Sorsten.

Cu ocazia Rusaliilor, sașii vor rămâne în țară două săptămâni.

sursa: ProTV, Wikipedia, Primăria Gârbova

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax