Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Peste un miliard de euro fonduri nerambursabile, solicitate de instituțiile și companiile din Regiunea Centru pentru modernizare

Publicat

Consiliile județene, primăriile de comune, orașe, municipii, dar și alte instituții publice, universități, spitale, unități de cult, precum și firmele private din cele șase județe ale Regiunii Centru, respectiv Alba Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, au depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru peste 1.900 de proiecte pentru a primi finanțare nerambursabilă.

Toate proiectele depuse pentru obținerea de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 au o valoare totală de 2,27 miliarde euro din care 1,87 miliarde euro sunt fonduri europene nerambursabile solicitate pentru realizarea de noi construcții, lucrări de modernizare sau extindere a construcțiilor existente, investiții în sisteme inteligente de iluminat public, reabilitare termică a clădirilor, crearea de piste de biciclete și parcuri, restaurare obiective turistice, dezvoltare de afaceri și achiziția de echipamente.

După evaluarea cererilor de finanțare depuse, până în prezent, 785 de contracte de finanțare au fost semnate, cu o valoare totală a bugetului alocat pentru investiții de 1,31 miliarde euro, din care 1,08 miliarde euro reprezintă fondurile nerambursabile solicitate din Programul Operațional Regional.

Alte 79 de contracte de finanțare cu o valoare de peste 33 milioane euro, sunt trimise la Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional, respectiv Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, pentru aprobarea finală.

Legat de situația proiectelor Regio din Regiunea Centru, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, a spus ”Programul Operațional Regional 2014-2020, pe care îl gestionăm pentru dezvoltarea celor șase județe din regiune, a avut o evoluție foarte dinamică de la lansarea sa din 2016.

Pe parcursul anilor au fost aduse diferite modificări la prioritățile de investiții, completări de domenii de finanțare, adaptări ale ghidurilor la cerințele solicitanților de fonduri, relansări de axe și suplimentări de buget.

Primele proiecte au fost depuse în 2017, iar pe lângă cele aproape 2.000 de proiecte evaluate, echipa ADR Centru a fost implicată și în evaluarea altor 100 proiecte Regio depuse de beneficiari de fonduri localizați în regiunile din sudul țării.

Luând în considerare și faptul că noi avem alocat pentru Regiune un buget de aproape 800 milioane euro, iar valoarea solicitată de contracte a depășit un miliard de euro, vom mai avea modificări pe priorități și se vor face economii la proiectele aflate în derulare.”

Prin contractele semnate, sunt alocate fonduri europene pentru lucrări de modernizare și reabilitare a peste 420 km de drumuri județene din regiune.

Tot din bugetul POR 2014-2020, sunt alocate fonduri pentru reabilitarea energetică a 58 de clădiri publice și a peste 100 de blocuri pentru locuințe, dar și pentru modernizarea și gestionarea inteligentă a sistemului de iluminat public.

Revitalizarea a 32 de obiective de patrimoniu din întreaga regiune reprezentând cetăți, muzee și locașuri de cult, precum și modernizarea infrastructurii din 6 stațiuni turistice susțin dezvoltarea turismului din Regiunea Centru.

Pe lângă acestea, se vor moderniza și dota 31 de unități medicale, iar 9 centre sociale de zi vor fi pregătite să ofere servicii specializate mai bune pentru cetățeni.

Un număr de 46 de unități de învățământ destinate învățământului preșcolar și antepreșcolar sau pentru mediul universitar, își vor întâmpina elevii, studenții și cadrele didactice în săli dotate cu mobilier școlar și echipamente școlare de ultimă generație.

Pentru investiții în dezvoltarea urbană, cele șase municipii reședință de județ din regiune au semnat 54 de contracte de finanțare prin care au solicitat 246 milioane euro fonduri nerambursabile pentru modernizarea transportului public și reducerea emisiilor de carbon prin reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea de piste de biciclete, parcuri, spații de recreere și centre de agrement sau construire de creșe, grădinițe, reabilitarea de licee și colegii.

Peste 450 de firme private au primit finanțare nerambursabilă pentru dezvoltare și cel puțin 1000 de locuri de muncă noi se vor crea prin acestea.

Lista contractelor, ce conține denumirea beneficiarului, a proiectului și valorile acestora pe priorități de investiții, se poate consulta la: https://regio-adrcentru.ro/lista-nominala-por-2014-2020/.

”După cum le spun tuturor când semnăm contractul, le doresc succes în implementare, să realizeze activitățile conform graficului estimat în proiect, dar mai ales să primească rambursarea integrală a fondurilor solicitate.

Deja avem peste 20 de ani de experiență și știm că dificultățile mai mari apar după semnarea contractului, când tot ceea ce a fost scris trebuie să devină o realizare concretă, iar la proiectele cu valori mari de finanțare, cum sunt cele depuse de primării și consiliile județene, sunt prevăzute lucrări ample cu multe proceduri de achiziții unde apar contestații sau situații neprevăzute care tărăgănează lucrurile.

Discutăm mereu cu beneficiarii și încercăm să soluționăm împreună problemele, iar exemplele cu rezultate bune intenționăm să le preluăm deja în documentele la care lucrăm pentru viitoarea perioadă de finanțare 2021-2027, perioadă în care ADR Centru va deveni Autoritate de Management și vom gestiona noul Program Operațional Regional”, a mai declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate