Eveniment
Piața gazelor se liberalizează în România, de la 1 iulie. Prețurile vor fi stabilite de companii, în funcție de cerere și ofertă
Piața gazelor se liberalizează în România, de la 1 iulie, iar prețurile nu vor mai fi stabilite de stat, ci vor fi calculate de companii, în funcție de cerere și ofertă.
Furnizorii au început să le trimită clienților oferte cu noile tarife. Sunt peste 80 de companii care se întrec să semneze contracte cu cei peste 3,5 milioane de clienți casnici existenți acum în piața reglementată și care plătesc prețurile stabilite de stat.
Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dar specialiștii în energie le recomandă consumatorilor citirea cu atenție a ofertelor, pentru a nu ajunge să plătească mai mult. La fel de importante sunt și clauzele care fac referire la întârzierile la plată sau la intervențiile în caz de avarii.
”Chiar și ofertele acestea foarte tentante trebuie citite cu mare, mare atenție de către orice client. Adică, decât să regrete că a schimbat furnizorul, mai bine citește de două ori contractul, astfel încât să aleagă în cunoștiință de cauză”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.
Legea dă posibilitatea de a schimba furnizorul, dacă nu sunteți mulțumit de oferta acestuia.
„Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu și gratuit, acesta nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze ales de către client”, au precizat reprezentații Autorității Naționale de Reglementare în Energie.
Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.
După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.
Toţi clienţii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale vor primi de la furnizorul lor actual, pe parcursul lunilor mai și iunie, o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, dată de la care nu se vor mai aplica preţurile reglementate de ANRE.
Clienții care nu încheie în următoarea perioadă un contract nou cu furnizorul actual sau cu altul nu rămân fără gaze.
Contractul actual va fi valabil până la 30 iunie 2021, însă vor plăti alt preț pentru gaze, respectiv cel din oferta furnizorului.
Surse: ANRE; tvr.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News