Connect with us
Advertisement

Eveniment

Plafonul programului „FamilyStart”, majorat cu 45 de milioane de lei. Condiții pentru a accesa un credit de 150.000 de lei

Publicat

Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a anunțat recent suplimentarea plafonului alocat programului guvernamental „FamilyStart” cu suma de 45 milioane de lei, venind astfel în sprijinul familiilor tinere care doresc să acceseze acest credit. Familiile tinere vor putea împrumuta în programul „FamilyStart” până la 150.000 de lei.

La sediul ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a avut loc recent o întâlnire de lucru cu reprezentanții băncilor înscrise în ediția 2024 pentru a prezenta ordinul privind suplimentarera plafonului alocat programului guvernamental FamilyStart.

Potrivit Ministerului Familiei, Fondul Român de Contragarantare (FRC) va aloca corespunzător plafonul suplimentar aprobat, încheind acte adiționale la convențiile de garantare existente, în baza solicitărilor care îi vor fi transmise de către bănci, după validarea Ministerului Finanțelor și aprobarea Consiliului de Supraveghere al FRC. Conform ordinului comun al Ministerului Finanțelor și Ministerului Familiei,Tineretului și Egalității de Șansenr.6.196/25.141 publicat în Monitorul Oficial nr.988 din 2 octombrie 2024, plafonul de garanții suplimentat pentru FamilyStart poate fi utilizat până la 31 decembrie 2024.

Plafonul programului „FamilyStart” a fost majorat cu 45 milioane de lei

„Suplimentarea plafonului pentru Programul Guvernamental FamilyStart cu încă 45 milioane de lei vine în sprijinul familiilor tinere care vor avea acces la noi resurse financiare necesare dezvoltării personale și profesionale, îmbunătățirea tranziției de la școală la muncă, stimularea pregătirii profesionale, dar și pentru alte nevoi pe care o familie tânără le resimte. Am făcut toate demersurile necesare pentru a suplimenta acest plafon pentru că au existat numeroase solicitări pentru acordarea acestor credite cu garanția statului și dobândă plătită de stat. Prin aceste demersuri creditele devin astfel mai accesibile pentru cei care au nevoie de bani”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, într-un comunicat.

Menționăm că în prezent mai există plafoane de garanții alocate și neutilizate în valoare totală de aroximativ 10 milioane lei la următoarele bănci cooperatiste: Banca Centrală Cooperatistă Credit Coop, Banca Cooperatistă Băimăreana Baia Mare, Banca Cooperatistă Euro Coop Sfântul Gheorghe, Banca Cooperatistă Muntenia Pitești, Banca Cooperatistă Mihai Viteazu Târgoviște, Banca Cooperatistă Delta Coop Tulcea, Banca Cooperatistă Putna Focșani, Banca Cooperatistă Tisa Sighetu Marmației, Banca Cooperatistă Istrița Buzău, Banca Cooperatistă Ajutorul Rm. Vâlcea, Banca Cooperatistă Unirea Brașov, Banca Cooperatistă Record Călărași, Banca Cooperatistă Victoria București, Banca Cooperatistă Izvoru Stei, Banca Cooperatistă 8 Martie Codlea, Banca Cooperatistă Alfa Târnăveni, Banca Cooperatistă Albina Slatina, Banca Cooperatistă Stejarul Marghita, Banca Cooperatistă Dacia Oradea.

Începând din 3 octombrie, Fondul Român de Contragarantare (FRC) a anunțat băncile, care au un termen de 10 zile, conform normelor, să solicite suplimentarea.

FRC face calculele pentru fiecare bancă cât i se atribuie, se validează alocările cu Ministerul de Finanțe, iar apoi este convocat Consiliul de Supraveghere pentru aprobarea și semnarea actelor adiționale cu băncile.

Prin urmare, începând cu a doua jumătate a lunii octombrie băncile pot să dea aceste credite.

La data de 30 septembrie, numărul de beneficiari ai programului a fost de 2.595; valoarea garanțiilor de stat acordate de FRC a fost de 234.076.984,80 lei, 2 dosare se aflau în analiză și existau solicitări de garanții din partea băncilor pentru beneficiari eligibili în valoare totală de 619.440 lei.

Suma maximă care poate fi împrumutată este de 150.000 de lei, iar vârsta solicitanților eligibili este de 45 de ani neîmpliniți.

Creditul este garantat de stat în proporție de 80%, iar venitul net lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 6.000 de lei, respectiv pentru familiile monoparentale venitul net lunar pe membru de familie să fie de până la 7.500 de lei.

Dobânda în acest program este subvenționată 75% de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Pentru anul 2025, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse își propune majorarea plafoanelor alocate, respectiv la 500 milioane lei pentru programul FamilyStart și 300 milioane lei pentru programul StudentInvest.

Cele două programe guvernamentale de creditare au demarat în luna iunie 2022, iar primele credite au fost acordate în luna noiembrie 2022.

Programul „FamilyStart”

Potrivit OUG 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „StudentInvest” și „FamilyStart”, programul guvernamental de creditare „FamilyStart”, finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, având ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și/sau persoanele care formează împreună o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă, și care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 de lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 de lei.

Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 150.000 de lei, în proporție de 80% de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea comisionului de analiză și de gestiune adiacente creditului/garanției, cât și 75% din dobânda totală, IRCC plus marja; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea/soldul garanției.

Pentru anii următori de garantare, plafonul anual de garanții care pot fi acordate în cadrul Programului se stabilește prin ordin comun al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse și al ministrului finanțelor.

Cheltuielile privind comisioanele de analiză și de gestiune a garanțiilor, precum și 75% din dobânda totală (IRCC plus marja) vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse al cărui ministru are calitatea de ordonator principal de credite.

Creditul poate fi acordat o singură dată.

Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe trageri, în funcție de documentele justificative prezentate la decontare sau cu plata directă a furnizorului pe baza documentelor justificative. Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Se consideră cheltuieli eligibile ale beneficiarului următoarele:

  • costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000 lei; solicitarea plății se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul;
  • plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor;
  • cheltuielile cu creșa, grădinița, școala, programele „Școala după școală” și/sau afterschool, precum și cu participarea și/sau achiziționarea de materiale/echipamente/instrumente necesare în cadrul activităților extrașcolare la care participă sau se înscriu copiii beneficiarului;
  • achiziția de autoturisme noi/autoturisme secondhand cu vechime de maximum 5 ani la data efectuării tragerii, precum și achiziția de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilități;
  • cheltuieli aferente taxelor de studii: licență, master, inclusiv Master of Business Administration, doctorat, inclusiv cursuri de calificare sau perfecționare profesională, conversie sau reconversie profesională, precum și cheltuieli aferente cărților de specialitate și rechizitelor, inclusiv celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități; toate formele de studiu trebuie să fie autorizate să funcționeze provizoriu sau să fie acreditate;
  • plata cheltuielilor aferente publicării cărților sau a studiilor de specialitate, inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități;
  • plata taxelor de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și a cheltuielilor de transport pentru deplasări;
  • achiziția de calculatoare și/sau componente ale acestora, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate, inclusiv a celor având încorporate tehnologii de acces pentru persoanele cu dizabilități;
  • plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul Băncii Naționale a României din ziua plății;
  • parte/avans din prețul de achiziție/costul de construcție a unei locuințe – inclusiv costul proiectării și al execuției, cheltuieli legate de construcția/modernizarea/renovarea/extinderea locuinței, de lucrări pentru creșterea eficienței energetice sau pentru instalarea de echipamente/instalații de producere a energiei electrice/cogenerare din surse regenerabile – prin proiect individual sau prin programe guvernamentale specifice, precum și cheltuieli legate de achiziția de mobilier;
  • costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
  • investigații și tratamente medicale complexe recomandate de medici specialiști în cazul familiilor ai căror membri au probleme de sănătate;
  • achiziția de soluții energetice sustenabile – sisteme de panouri fotovoltaice, sisteme de panouri solare, instalații eoliene și alte soluții energetice;
  • achiziția aparatelor electrocasnice în valoare totală de maximum 10.000 lei și aparatura electronică în valoare totală de maximum 10.000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement