Actualitate
Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, la Blaj. Primăria caută soluții pentru creșterea siguranței rutiere și pietonale
Municipiul Blaj va avea un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Documentul va prezenta solutii de mobilitate urbană care să conducă la creșterea gradului de civilizație, a confortului și a calității vieții, creșterii siguranței și securității individuale și colective, precum și a gradului de siguranță rutieră și pietonală.
Primăria Blaj a lansat recent în Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea planului de mobilitate urbană durabilă (PMUD) în cadrul proiectului „Municipiul Blaj – Administrație publică inteligentă și participativă”.
Valoarea totală estimată a contractului este de 135.000 de lei, fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini, elaborarea și implementarea de politici și strategii la nivel local este necesară ca instrument de planificare strategică și fundamentare a deciziilor pentru dezvoltarea durabilă a municipiului pe termen lung.
Planul de mobilitate urbană trebuie să aibă la bază o viziunie pe termen lung pentru dezvoltarea transportului și a mobilității în municipiu Blaj și va cuprinde toate tipurile și formele de transport: public și privat, pasageri și marfă, monitorizat și nemonitorizat, în miscare sau oprit.
Planu de mobilitate va cuporinde de asemenea, o evaluare a costurilor si beneficiilor transportului, incluzandu-le si pe cele nu vor fi cu usurinta masurate sau evaluate cum sunt cele referitoare la emisiile de noxe sau impactul asupra calitatii aerului, solutie propuse urmarind obtinerea unui impact maxim al resurselor utilizate.
Proiectul propune utilizarea unor instrumente inovative integrate și complementare:
1. Elaborarea documentelor strategice ce vor sta la baza obținerii finanțărilor din politică de coeziune aferente perioadei 2021-2027, inclusiv SIDU, și PMUD, având ca scop întărirea capacității de planificare strategică și a capacității de planificare și gestionare a investițiilor pentru o dezvoltare mai eficientă și durabilă a municipiului Blaj și a zonei sale funcționale.
2. Înființarea și utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică Blaj în procesul de elaborare a documentelor strategice, implicarea și consultarea cetățenilor. Centrul de Inovare și Imaginație Civică este un instrument de inovare socială, de comunicare, cercetare și promovare, precum și un loc pentru discuții și informații la dispoziția cetățenilor, publicului și a experților din diferite domenii. CIIC este locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar se pot întâlni și discuta despre transformările urbane și despre provocările orașului. CIIC va fi utilizat în procesul de elaborare a SIDU, PMUD și a altor studii și strategii pe domenii specifice de dezvoltare, ca un un loc de dezbatere și colaborare pentru identificarea nevoilor și stabilirea priorităților, prin consultarea cetățenilor municipiului.
Elaborarea și implementarea planului de mobilitate urbană trebuie să asigure satisfacerea unor cerințe și nevoi de utilitate publică ale comunității locale în domeniul mobilității și transportului urban, deplasarea fără a fi expuși la riscuri personale majore, îmbunătățirea continuă a mobilității și calității vieții cetățeniior.
Abordând obiective sociale, de mediu și economice, precum și obiective în domeniul integrării și al siguranței, se va pune un accent sporit pe transportul durabil.
În acest scop, planul ce va fi elaborat trebuie să ofere soluții care să vizeze următoarele obiective:
- Armonizarea dezvoltării urbane și teritoriale cu dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, feroviar, aerian și a transportului public în concordanță cu nevoile de mobilitate și transport a persoanelor, bunurilor și mărfurilor prin asigurarea corelărilor necesare între strategiile și planurile de urbanism și amenajarea teritoriului aferente municipiului Blaj și a teritoriului său de influență;
- Identificarea și prioritizarea investițiilor necesare pentru municipiul Blaj pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public;
- Management eficient al transportului și al mobilității;
- Buna distribuție a bunurilor și servicii de logistică performante;
- Restrictionarea accesului auto în anumite zone ale municipiului;
- Promovarea transportului în comun;
- Promovarea unor mijloace de transport alternative;
- Înlocuirea mașinii personale în favoarea transportului în comun, mersului pe jos, mersului cu bicicieta, cu motocicleta sau cu scuterul;
- Asigurarea unor spații de parcare suficiente și a unor piste de rolle și bicicliști.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News