Connect with us
Advertisement

Administrație

Planuri inedite pentru zona centrală din Blaj: Primăria caută soluții moderne pentru revitalizarea mai multor străzi

Publicat

Zona centrală din Blaj ar putea intra în curând într-un amplu proces de reamenajare. Administrația locală a lansat un concurs pentru găsirea de soluții tehnice care urmăresc rezolvarea dificultăților întâmpinate în ceea ce privește traficul rutier, zonele de parcare, dar și punerea în valoare a clădirilor semnificative și a zonelor pietonale, pe mai multe străzi din municipiu.

Proiectul de amenajare urbană ar urma să aducă și elemente inovative pentru România, soluții moderne, dar care nu se vor îndepărta de tradiția arhitecturală și istorică a Blajului.

Primăria din Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) un concurs de soluții – servicii de proiectare – întocmire DALI, DTAC, PT+DE, asistență tehnică din partea proiectantului – pentru obiectivul „Amenajare urbană în municipiul Blaj – Bulevardul Republicii, strada Tudor Vladimirescu parțial, strada Popa Șapcă, strada Astra, strada Timotei Cipariu, strada Mitropolit I. Vancea, strada Petru Pavel Aron parțial”. Valoarea estimată a contractului este de 200.000 de lei.

Având în vedere importanță istorică a Blajului cât și faptul că toate aceste străzi se situează în zona centrală a municipiului Blaj, în imediata apropriere sau învecinațe cu centrul istroic al Blajului, zona parcului central, autoritatea contractantă își dorește realizarea unui proiect arhitectural valoros, semnificativ care să rezolve dificultățile întâmpinate în ceea ce privește traficul rutier, zonele de parcare, punerea în valoare a clădirilor semnificative și a zonelor pietonale prin soluții moderne, dar care să nu se îndepărteze de tradiția arhitecturală și istorică a Blajului.

Administrația locală dorește găsirea unei soluții tehnice contemporane în cadrul unui proiect prietenos cu mediul și cu tradiția arhitecturală a Blajului care să se realizeze pe amplasamentul celui vechi și care să aducă și elemente inovative pentru România, elemente de noutate în cadrul unei soluții tehnice și artistice din partea unor arhitecți.

Concursul de solutii are drept obiectiv alegerea celei mai bune solutii pentru realizarea realizarea obiectivului „Amenajare Urbană în Municipiul Blaj – Bulevardul Republicii, Strada Tudor Vladimirescu Parțial, Strada Popa Șapcă, Strada Astra, Strada Timotei Cipariu, Strada Mitropolit Vancea, Strada Petru Pavel Aron parțial”.

Soluția așteptată

  • Realizarea de regulă pe vechiul amplasament a unei soluții arhitecturale din materiale – pentru suprafață carosabilă material impermeabil – asfalt – iar pentru zonele de parcare asfalt sau zone distincte din materiale – impermeabile, permeabile sau semi-permiabile, piatră cubică în funcție de trafic și zonă studiată.
  • În ceea ce privește trotuarele realizarea acestora de regulă pe vechile amplasamente din dale sau piatră cu iluminat public inserat în textura trotuarului. Se pot rediscuta zonele pietonale tempoare sau definitive cu accesul limitat al riveranilor și al autospecialelor.
  • Cât privește rigolele pluviale, se va reanaliza situația din teren pe fiecare stradă în parte și se vor propune soluții unitare, coerente și argumentate din punct de vedere urbanistic.
  • Iluminat public adaptat fiecărei străzi în parte.
  • Rediscutarea spațiilor verzi, a dimensiunilor acestora și a plantelor aferente.
  • Menținere și posibilitatea amplasării de monumente de for public semnificative (statui, obelisc, coloane).
  • Soluția va ține seama de fluidizarea traficului rutier, realizarea unui număr suficient de parcări în zona centrală atât rutiere cât și pentru biciclete, circulația pietonală, sistemul de semaforizare.

Estetica propunerii

Potrivit tematicii de concurs, propunerea trebuie să fie personalizată tinând cont de specificul Blajului, al zonei centrale și a clădirilor învecinate străzilor din proiect. Soluția trebuie să formeze un tot unitar care să îmbine plăcut tranziția de la clasic la cotidian, de la zona centrală modernizată la zona istorică.

Soluțiile trebuie să se bazeze pe tehnici cotidiene fără a fi în contradicție cu tehnicile tradiționale utilizate la realizarea unor astfel de proiecte sau la estetica clădirilor adiacente. De asemenea, acestea trebuie să cuprindă elemente inedite pentru România, fie de avantgardă atât tehnică cât și de compoziție.

De asemenea, proiectul trebuie să acorde o atenție deosebită tratamentului nediscrimatoriu pentru persoanele cu deficiențe, zonelor pietonale, trotuarelor dar și transportului nemotorizat și a transportului în comun. În acest sens soluția va descrie și va îngloba nu numai prevederile legale aplicabile dar și soluții suplimentare inovative. Se va explica în ce consta acest caracter și cum va putea fi valorificat de utilizatori (populație).

Abordare și conținut

Potrivit tematicii, „dezbaterile publice și profesionale locale au relevat în ultimii ani, în tot mai multe comunități locale, nevoia de a putea trăi orașul, în special centrul său, în ritm lent, în pas de plimbare. Deși în alte locuri se dorește dorește pietonalizarea extensivă, la Blaj nu este cazul. Se poate încerca o soluție de pietonalizare care să nu fie exclusivă – de eveniment, a unora dintre aceste străzi sau a unor porțiuni din acestea (Bulevardul Republicii și străzile adiacente). Zona va putea deveni pietonală în anumite intervale orare sau ocazional, în cadrul evenimentelor comunitare. În acest caz se vor propune soluții privind rezervarea unui procent important din acest spațiu public utilizării pietonale fapt care va permite diversificarea activităților cotidiene desfășurate aici”.

Îmbunătățirea posibilităților de ședere și repaos prin dotarea cu bănci și mobilier urban specific vor introduce funcția de recreere, astăzi restrânsă doar în vecinătatea imediată Centrului Cultural Iacob Muresianu și în zona Hotelului Târnavele și sporadic pe Bulevardului Republicii.

Strada poate fi îmbogățită cu activități ludice și didactice, facilitând contactul cu orașul elevilor din școlile cu clase primare, gimnaziale și liceale. Aceste activități nu necesită în mod expres un mobilier specific, jocul, desenul și cultura urbană neimplicând automat modificarea mediului în care se desfășoară.

Funcția comercială va fi încurajată în fronturile imobilelor care permit acest lucru și în curțile cu posibil acces public. Orașul este trăit în primul rând de locuitorii săi și secundar se adresează turiștilor, fapt care se dorește susținut prin caracterul spațiilor comerciale și al serviciilor din zonă, propus de către concurenți.

Funcția de eveniment va fi încurajată prin soluții de transformare facilă a spațiului și total reversibile pentru adaptarea sa la diferite situații. Se vor studia scenarii de amplasare a dotărilor de tip scene mobile cu toate componentele conexe (generatoare, sunet, panouri de ecrane, backstage, accesul artiștilor la scenă, perimetre de protecție, depozitări temporare, regie etc.) a standurilor de vânzare, a teraselor în aer liber cu spații de servire a mesei așezat și în sistem snack bar, circulații pentru public și aprovizionare cu marfă, acces auto greu pentru descărcare logistică. De asemenea se va avea în vedere alimentarea cu curent în cofrete de paviment, mascate în punctele necesare și amplasarea de rigole tehnice pentru cabluri care să faciliteze alimentarea fără cabluri vizibile. Este important să se aibă în vedere necesitatea amplasării punctelor de depozitare a gunoiului pe timpul evenimentului și accesul salubrității la acestea. Amplasarea punctelor sanitare și accesul autocamioanelor la acestea pe timpul nopții.

Se recomandă studierea experienței și profilului funcțional al evenimentelor deja consacrate – Zilele Blajului, Târgul Căciulilor, Zilele Mierii.

Se urmărește creșterea adaptabilității spațiului public, care să catalizeze accelerarea pulsațiilor de tip cotidian-eveniment și pasiv-activ. Cele din urmă se referă la satisfacerea nevoilor oamenilor de contact și observare pasivă a mediului înconjurător și a celorlaltor utilizatori, de implicare activă prin provocări intelectuale oferite de mediu sau prin interacțiunea cu alți oameni, respectiv de încântare în fața unor noi descoperiri în cadrul spațiului cunoscut. Fără a aglomera excesiv locul, strada poate asigura constant un nivel minim de activitate care să ofere siguranță și plăcere utilizatorilor.

Proiectarea unor soluții polivalente este preferabilă zonificării și mobilierului specific destinat exclusiv fiecărei funcțiuni în parte, respectiv fiecărei categorii de utilizatori. Gradul de utilizare a spațiului în diferitele momente ale zilei, săptămânii sau anului este maximizat prin satisfacerea concomitentă sau alternativă a nevoilor de siguranță, relaxare, joc și socializare a copiilor și adulților cu vârste și interese variate.

Bulevardul Republicii, strada Popa Șapcă și strada Tudor Vladimirescu parțial au prestigiul celor mai cunoscute străzi din oraș, străzile Astra și Timotei Cipariu sunt unele dintre cele mai vechi din Blaj care fac legătura între zona centrală și zona istorică, iar străzile Mitropolit Vancea și Petru Pavel Aron sunt unele dintre cele mai vechi din Blaj care adăpostesc unele dintre cele mai importante monumente istorice sau semnificative clădiri din Blaj. Aceste aspecte se doresc valorificate și maximizate.

Soluția de amenajare va folosi un limbaj arhitectural-urbanistic contemporan, dar cu discreție și respect față de valorile patrimoniale. Elemente de accent cu o puternică personalitate vor putea fi propuse în baza unei argumentații solide. Concursul solicită mai degrabă o soluție pragmatică și poetică, mai puțin aspecte decorative pregnante.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement