Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Planurile Guvernului pentru Munţii Apuseni. Cum ar putea fi dezvoltată zona şi rolul comunei Roşia Montană

Publicat

rosia montana Guvernul României are în plan măsuri care să permită dezvoltarea zonei Munţii Apuseni. Intenţionează să deschidă la Roşia Montană unul dintre cele trei centre teritoriale din ţară, menite să ofere consultanţă pentru dezvoltare zonală, în scopul combaterii sărăciei. Ideea a plecat de la găsirea unor soluţii alternative de dezvoltare a comunei.

Proiectul prevede alocarea cu prioritate de resurse şi asigurarea unor servicii guvernamentale de asistenţă tehnică şi ar urma să fie aprobat la sfârşitul lunii.

Resursele financiare ce ar urma să fie cheltuite provin din programe de finanţare europene şi naţionale şi vor avea caracteristici specifice: apeluri dedicate de proiecte cu biget distinct, punctaj suplimentar pentru cererile de finanţare din zonă, majorarea intensităţii maxime a ajutorului de stat şi aplicarea unor instrumente financiare inovative pentru realizarea proiectelor cu finanţare din programele europene.

Pe lângă acestea, Guvernul va acorda sprijin pentru elaborarea şi implemtarea de proiecte integrate de dezvoltare locală. Astfel, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului se va organiza o Unitate Guvernamentală de Asistenţă Tehnică care ar urma să aibă mai multe funcţii: coordonare generală între ministere şi autorităţi de management, structuri locale/beneficiari; analiza nevoilor locale şi realizarea sau revizuirea strategiilor de dezvoltare locală; ajutor direct pentru elaborarea şi implementarea proiectelor; monitorizarea, evaluarea şi controlul modului de implementare a proiectelor.

Vezi şi Vasile Dîncu, la Alba Iulia. Guvernul vrea să deschidă la Roşia Montană centru de consultanţă pentru dezvoltarea zonei Apuseni

Proiectele vor putea fi depuse de autorităţi publice locale, organizaţii neguvernamentale, persoane fizice şi persoane juridice. Se preconizează că în Programele de finanţare existente să existe o anumită alocare bugetară specifică, disponibilă doar zonei respective, prin eventuale call-uri distincte de proiecte. Pentru ca potenţialii beneficiari de finanţare să poată să-şi pregătească eficient cererile de finanţare, Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică va coordona cele trei centre locale de consultanţă, în care vor activa specialişti locali, cu experienţă în pregătirea de proiecte finanţate din fonduri europene. Aceştia vor avea posibilitatea de a discuta direct cu experţi desemnaţi din cadrul Autorităţilor de Management pentru diferite programe de finanţare europene. În acest fel se preconizează că se va scurta modul de obţinere a informaţiilor şi se vor rezolva mai repede situaţiile neclare. Practic, prin aceste centre de consultanţă, potenţialii beneficiari de fonduri vor putea fi mai repede şi mai clar informaţi, direct din surse guvernamentale, despre modul cum se pot interpreta anumite cerinţe din ghidurile de finanţare, scrie adevărul.ri. Unitatea Guvernamentală nou creată nu se va substitui celor care pregătesc proiectele, dar va facilita pregătirea acelor cereri de finanţare care aduc cele mai mari beneficii zonei vizate.

La Roşia Montană va fi înfiinţată o structură teritorială a Unităţii Guvernamentale de Asistenţă Tehnică. Aceasta va avea rolul de informare şi consultanţă în elaborarea şi implementarea de proiecte cu finanţare europeană şi naţională, unde vor lucra angajaţi ai instituţiilor cu rol de gestiune a programelor de finanţare şi ai celor cu atribuţii în dezvoltarea urbană, teritorială. Unitatea de implementare va funcţiona în cadrul Prefecturii Alba şi va fi coordonată de un manager de proiect angajat la Cancelaria Prim-ministrului.

Programele de finanţare dedicate sunt următoarele: Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban de unde se estimează alocarea unsei sume de 10 milioane de euro; Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 4 – incluziune socială şi combaterea sărăciei (6 milioane de euro/proiect) şi Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toţi (se subvenţionează locurile de muncă nou create în zone unde sunt disponibilizări); Programul Operaţional Infrastrucutura Mare (POIMM) – alocări predefinite în valoare de 123 de milioane de euro pentru Alba şi Programul Operaţional Competitivitate (POC) – investiţii în dezvoltare cercetare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax