Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Planurile Guvernului pentru Munţii Apuseni. Cum ar putea fi dezvoltată zona şi rolul comunei Roşia Montană


Publicat

rosia montanaGuvernul României are în plan măsuri care să permită dezvoltarea zonei Munţii Apuseni. Intenţionează să deschidă la Roşia Montană unul dintre cele trei centre teritoriale din ţară, menite să ofere consultanţă pentru dezvoltare zonală, în scopul combaterii sărăciei. Ideea a plecat de la găsirea unor soluţii alternative de dezvoltare a comunei.

Proiectul prevede alocarea cu prioritate de resurse şi asigurarea unor servicii guvernamentale de asistenţă tehnică şi ar urma să fie aprobat la sfârşitul lunii.

Resursele financiare ce ar urma să fie cheltuite provin din programe de finanţare europene şi naţionale şi vor avea caracteristici specifice: apeluri dedicate de proiecte cu biget distinct, punctaj suplimentar pentru cererile de finanţare din zonă, majorarea intensităţii maxime a ajutorului de stat şi aplicarea unor instrumente financiare inovative pentru realizarea proiectelor cu finanţare din programele europene.

Pe lângă acestea, Guvernul va acorda sprijin pentru elaborarea şi implemtarea de proiecte integrate de dezvoltare locală. Astfel, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului se va organiza o Unitate Guvernamentală de Asistenţă Tehnică care ar urma să aibă mai multe funcţii: coordonare generală între ministere şi autorităţi de management, structuri locale/beneficiari; analiza nevoilor locale şi realizarea sau revizuirea strategiilor de dezvoltare locală; ajutor direct pentru elaborarea şi implementarea proiectelor; monitorizarea, evaluarea şi controlul modului de implementare a proiectelor.

Vezi şi Vasile Dîncu, la Alba Iulia. Guvernul vrea să deschidă la Roşia Montană centru de consultanţă pentru dezvoltarea zonei Apuseni

Proiectele vor putea fi depuse de autorităţi publice locale, organizaţii neguvernamentale, persoane fizice şi persoane juridice. Se preconizează că în Programele de finanţare existente să existe o anumită alocare bugetară specifică, disponibilă doar zonei respective, prin eventuale call-uri distincte de proiecte. Pentru ca potenţialii beneficiari de finanţare să poată să-şi pregătească eficient cererile de finanţare, Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică va coordona cele trei centre locale de consultanţă, în care vor activa specialişti locali, cu experienţă în pregătirea de proiecte finanţate din fonduri europene. Aceştia vor avea posibilitatea de a discuta direct cu experţi desemnaţi din cadrul Autorităţilor de Management pentru diferite programe de finanţare europene. În acest fel se preconizează că se va scurta modul de obţinere a informaţiilor şi se vor rezolva mai repede situaţiile neclare. Practic, prin aceste centre de consultanţă, potenţialii beneficiari de fonduri vor putea fi mai repede şi mai clar informaţi, direct din surse guvernamentale, despre modul cum se pot interpreta anumite cerinţe din ghidurile de finanţare, scrie adevărul.ri. Unitatea Guvernamentală nou creată nu se va substitui celor care pregătesc proiectele, dar va facilita pregătirea acelor cereri de finanţare care aduc cele mai mari beneficii zonei vizate.

La Roşia Montană va fi înfiinţată o structură teritorială a Unităţii Guvernamentale de Asistenţă Tehnică. Aceasta va avea rolul de informare şi consultanţă în elaborarea şi implementarea de proiecte cu finanţare europeană şi naţională, unde vor lucra angajaţi ai instituţiilor cu rol de gestiune a programelor de finanţare şi ai celor cu atribuţii în dezvoltarea urbană, teritorială. Unitatea de implementare va funcţiona în cadrul Prefecturii Alba şi va fi coordonată de un manager de proiect angajat la Cancelaria Prim-ministrului.

Programele de finanţare dedicate sunt următoarele: Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban de unde se estimează alocarea unsei sume de 10 milioane de euro; Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 4 – incluziune socială şi combaterea sărăciei (6 milioane de euro/proiect) şi Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toţi (se subvenţionează locurile de muncă nou create în zone unde sunt disponibilizări); Programul Operaţional Infrastrucutura Mare (POIMM) – alocări predefinite în valoare de 123 de milioane de euro pentru Alba şi Programul Operaţional Competitivitate (POC) – investiţii în dezvoltare cercetare.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Măsuri luate la Aiud după inundațiile din iunie. A început demolarea fostelor bazine în aval de podul CFR

Publicat

Primăria Aiud acționează pentru a preveni efecte similare inundațiilor petrecute în iunie, în municipiu și localitățile învecinate. Colaborează cu specialiștii ISU și Apele Române pentru a găsi soluții.

”Concluziile inundațiilor din 23 iunie 2020 ne sunt clare. Ne axăm pe soluții. Ne sfătuim cu specialiştii ISU şi ai Apelor Române. Acționăm acum ca să prevenim pe viitor.


Astăzi a început demolarea fostelor bazine ale Metalurgicii situate în aval de Prebet şi Podul de la CFR”, a anunțat Primăria, pe Facebook.

Reamintim că zona Aiud a fost afectată de o viitură puternică, în 23 iunie, după o ploaie torențială.

Vezi FOTO-VIDEO Viitură puternică la Aiud: Străzi inundate și mașini distruse

Au fost inundate case, grădini, străzi, a fost întreruptă circulația feroviară, au fost evacuate persoane din locuințe.

Vezi și VIDEO REPORTAJ – Inundațiile de la Aiud: ”De 15 ani nu am mai văzut așa ceva”. Viitura a făcut prapăd în jumătate de oră

Unii localnici au spus atunci că nu au mai văzut așa ceva de 15 ani.

sursă foto: Primăria Municipiului Aiud – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Aiud? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului Aiud a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Delia Angela Gheorghiță – PSD, Dragoș Crișan – USR, Oana Badea – PNL, Dorin Munteanu – PRO Romania, Ionela Danciu – Independent, Ciprian Bogdan – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului Aiud?

Loading ... Loading ...

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Antreprenorul Andrei Sărmășan, în echipa lui Gheorghe Beleiu, candidatul PRO România la Primăria Alba Iulia (P)

Publicat

Andrei Sărmășan, antreprenor din Alba Iulia, a intrat în PRO România și va merge alături de avocatul Gheorghe Beleiu, pe listă pentru Consiliul Local Alba Iulia. 

Potrivit unui comunicat de presă,” în vârstă de 39 de ani, Andrei Sărmășan este căsătorit, are o fetiță și se află în managementul uneia dintre cele mai cunoscute companii private din Alba, și nu numai. Numele său se va regăsi pe una dintre primele poziții ale listei de candidați PRO România la Consiliul Local al municipiului Alba Iulia.

„Decizia am luat-o după ce m-am convins că PRO România este partidul în care mă regăsesc din toate punctele de vedere. Deja, suntem o echipă determinată, formată din oameni profesioniști, care cunosc realitățile și problemele cu care se confruntă Alba Iulia.

Veți vedea că în  lista pe care o propunem pentru Consiliul Local se regăsesc persoane cu expertiză certă în domeniile lor de activitate, capabili să ofere municipalității soluții pe termen scurt, mediu și lung.”, a precizat Andrei Sărmășan.

CITEȘTE ȘI: SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia, PRO România l-a nominalizat pe avocatul Gheorghe Beleiu.

„La noi nu merge cu jumătățí de măsură și nu oferim locuri pe listă doar ca să ne aflăm în treabă. Vom veni în fața alegătorilor cu oameni care au demonstrat  și care pot aduce plus-valoare în comunitățile unde candidează. Venirea lui Andrei în echipa noastră e, fără îndoială, un câștig pentru fiecare albaiulian. E un antreprenor de succes, cu ani și ani de muncă în spate dar și un om cu un caracter deosebit”, a transmis Horațiu Florea, coordonatorul filialei Alba a PRO România.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO BLAJ: Aproape 17 tone de îngrășăminte chimice și sute de recipiente în care au fost insecticide, găsite de polițiști

Publicat

Aproape 17 tone de îngrăşăminte chimice, 8,5 kilograme și 9 litri de produse de protecţie a plantelor, precum și 487 de recipiente care au conținut insecticide foarte toxice, susceptibile a prezenta riscuri pentru sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător, au fost ridicate de polițiștii din Alba, în urma unui control la o societate comercială din Blaj.

Potrivit IPJ Alba, joi, 6 august, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba în urma unui control efectuat la un punct de lucru al unei societăți comerciale din municipiul Blaj, au depistat într-o magazie 487 de recipiente care au conținut insecticide, clasificate ca foarte toxice, 9 litri și 8,5 kilograme de produse de protecție a plantelor cu termenul de valabilitate expirat.

Totodată, o cantitate de 16.950 de kilograme de îngrășăminte chimice, era depozitată în loc neprotejat, în curtea societății comerciale.

În acest caz, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecție a plantelor, numai ambalate și în locuri protejate și neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activității de colectare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase.

Recipientele, produsele de protecție a plantelor și întreaga cantitate de îngrășăminte chimice au fost indisponibilizare.

Controalele pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanțelor şi deşeurilor periculoase vor continua.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate