Connect with us
Advertisement

Eveniment

Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a votat ELIMINAREA pensiilor speciale pentru parlamentari. Cine nu a votat

Camera Deputatilor, Parlament

Publicat

Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a votat miercuri eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. 

Rezultatele votului: 357 de voturi pentru, zero împotrivă, zero abțineri. 30 de membrii ai Parlamentului prezenți nu au votat. 

Au fost dezbateri aprinse pe timpul ședinței, marcate de mai multe momente tensionate și presărate de atacuri între reprezentanții formațiunilor politice. 

”Eu am mai văzut filmul acesta. Nu vă bucurați încă, actualul proiect va avea din punctul meu de vedere mari probleme de constituționalitate pentru că prevede inclusiv întreruperea celor aflate în plată” a spus deputatul de Alba, Florin Roman.

Turos Lorand (UDMR) a spus la rândul său că ”toți românii, fără excepție, trebuie să aibă pensie pe baza principiului contributivității. Vorbim de 825 de parlamentari care primesc pensii speciale”.

Acesta a atras atenția că rămân în vigoare pensiile speciale ale celorlalte 11 categorii, precum MApN, MAI, servicii secrete, penitenciare, ale judecătorilor și procurorilor – în medie de 20.000 de lei lunar.

”Tocmai vă pregătiți să vă înșelați alegătorii prin eliminarea celei mai mici pensii speciale, care reprezintă doar 1% din valoare pensiilor speciale. Restul de aproape 99% din pensiile speciale rămân neschimbate. Demagogia și populismul au atins cote maxime. UDMR a spus că pensiile speciale trebuie eliminate sau limitate pentru toate categoriile vizate. Dacă nu pot fi eliminate, să fie impozitate cu 99%. Parlamentarii UDMR nu vor vota” a spus Turos Lorand.

”Suntem azi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetățeanului român, are ocazia să arate că cine împarte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și că nimeni nu trebuie să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie. Să ne aducem aminte cum au apărut pensiile speciale: în 2010, după adoptarea legii pensiilor nu mai existau decât foarte puține pensii speciale” a spus Ludovic Orban.

În prezent, sunt aproximativ 800 de foști senatori și deputați care primesc pensii speciale în valoare de zece milioane de euro pe an. Pensia specială medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

PSD a depus pe 9 februarie la Parlament un proiect de lege pentru tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul are un singur articol, care stipulează că ”articolele 49 și 50 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor cu modificările și completările ulterioare se abrogă”.

Legea 96/2006 prevede ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială ”în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.

Aceste venituri scad cu 20% pentru parlamentarii cu 2 mandate si cu 40% pentru cei cu un singur mandate încheiat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement