Connect with us
Advertisement

Actualitate

POIM 2014-2020: România va primi 9,5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru investiții în transporturi, mediu și energie

Publicat

lucrari autostrada_pod_lot 3_iunie 2015 România va primi aproape 9,5 miliarde de euro prin intermediul Programului Operațional pentru Infrastructură Mare al României (POIM) – perioada 2014-2020, adoptat de Comisia Europeană (CE), pentru investiții în proiecte de mediu, energie și transporturi, a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, reprezentanța din România a CE.

„Comisia Europeană a adoptat Programul Operațional pentru Infrastructură Mare al României (POIM), pentru perioada 2014 — 2020. POIM este un pachet major de investiții, de aproape 9,5 miliarde de euro din fondurile regionale ale UE, bani ce vor fi investiți în proiecte de mediu, energie și transporturi. Programul reprezintă aproape jumătate din cele 23 de miliarde de euro alocate României prin politica de coeziune a UE. Luând în calcul și cofinanțarea de la bugetul național, programul valorează peste 11,8 miliarde de euro dedicați creșterii economice și creării locurilor de muncă”, notează sursa citată.

Pe marginea acestei decizii, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a afirmat că acesta reprezintă cel mai mare program operațional al României și al doilea din Europa, ca mărime.

„Acest pachet de investiții, cel mai mare program operațional al României și al doilea din Europa, ca mărime, va contribui la dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil și ecologic, va proteja mediul și va spori eficiența energetică a țării. Programul va consolida competitivitatea economică a României și va aduce orașele și regiunile României mai aproape de Uniunea Europeană. Conexiunile feroviare și rutiere mai bune vor crea, de asemenea, noi oportunități de afaceri, vor reduce costurile cu transportul mărfurilor și timpul alocat călătoriilor de către noi toți. Invit autoritățile să înceapă implementarea proiectelor cheie de infrastructură și din domeniul resurselor naturale, care vor contribui decisiv la dezvoltarea României”, a subliniat Crețu.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene a menționat, în acest context, că POIM va pune în practică Masterplanul de transport, precum și strategia pentru următorii ani a sectorului românesc al transporturilor.

„Programul va pune în practică Masterplanul de transport, strategia pentru următorii ani a sectorului românesc al transporturilor. Pentru că transporturile reprezintă un domeniu cheie pentru creștere și competitivitate, Masterplanul evaluează necesitățile specifice, identifică blocajele și verigile lipsă, și stabilește obiective clare și realizabile pentru proiectele viitoare. Masterplanul își propune să îmbunătățească infrastructura deja existentă, să dezvolte un sistem de transport urban sustenabil și prietenos cu mediul și să definitiveze rețeaua centrală TEN-T în România. Creșterea eficienței energetice, protejarea resurselor naturale și încurajarea prevenirii riscurilor în ceea ce privește schimbările climatice reprezintă alte obiective importante ale programului. Programul va susține, de asemenea, capacitatea României de a-și îndeplini obligațiile din domeniul mediului, în special în ceea ce privește gestionarea resurselor de apă și a deșeurilor, cu un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor”, afirmă Marius Nica, într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene (MFE), prin intermediul POIM 2014-2020 se asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în: sectorul de transport, în acord cu Master Planul General de Transport, cu o alocare de 6,8 miliarde de euro (din care contribuția UE este de 5,1 miliarde euro), sectorul de mediu, în vederea conformării cu prevederile directivelor europene și a îndeplinirii angajamentelor din Tratatul de Aderare pentru sectorul de apă și deșeuri, precum și în vederea protecției biodiversității și prevenirii inundațiilor și eroziunii costiere, cu o alocare de 4,47 miliarde euro (din care UE — 3,8 miliarde euro), respectiv sectorul de energie, în acord cu obiectivele Strategiei Europa 2020, în vederea reducerii consumului de energie în industrie și în sectorul casnic și al promovării utilizării resurselor regenerabile mai puțin utilizate, cu o alocare de 600 milioane de euro (contribuție UE de 520 milioane euro).

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement