Connect with us
Advertisement

Administrație

Polițiști locali din Alba Iulia antrenați în VR, roboți de patrulare și drone prin Cetate. SF-uri incluse în stategia Smart City

Publicat

Zeci de aplicații smart care să măsoare calitatea aerului, aplicații pentru încurajarea transportului eco, proiecte pentru promovarea turismului în mediul on line, pentru o administrație mai eficientă și mai lipsită de birocrație, sau polițiști locali antrenați în mediul virtual cu căști VR și dispeceri care să vadă străzile în 3D, în timp real, și să ofere informații polițiștilor care intervin la un eveniment. 

Se mai pot adăuga posibile achiziții de drone care să supravegheze evenimentele din cele mai aglomerate zone, sau chiar roboți de patrulare. 

Toate aceste idei, unele de domeniul science-fiction, fac parte dintr-o serie lungă de propuneri de proiecte, pentru Alba Iulia Smart City, până în 2030. 

Mai exact, la sfârșitul anului 2020, primăria Alba Iulia a comandat o elaborare a strategiei de digitalizare şi Smart City a municipiului, din care se pot extrage zeci de idei de proiecte ce pot fi implementate în oraș.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre Alba Iulia-smart city. 106 proiecte din care mai sunt doar 28: ”Oraș Cobai” pentru companii care vin si pleacă

Strategia a fost realizată de o firmă din Cluj, și prezintă sute de proiecte, structurate pe 11 mari capitole, de la administrație locală inteligentă la turism inteligent.

Întreaga strategie poate fi consultată AICI. De curând a intrat în dezbatere publică și cetățenii din Alba Iulia pot aduce propuneri asupra proiectului.

CITEȘTE ȘI: Alba Iulia Smart City: A fost semnat contractul pentru elaborarea strategiei de digitalizare a municipiului

Polițiști antrenați în mediul virtual și dispecer dotat cu ochelari VR. Intervenții cu drone

Sunt idei desprinse din filme SF, însă teoretic, polițiștii locali din Alba Iulia ar putea până în 2030 să se antreneze în mediul virtual, cu ochelari VR.

Mai exact, la capitolul siguranță publică inteligentă, sunt propuse o serie de idei ce s-ar putea transforma în proiecte pilot, dacă primăria Alba Iulia ar vrea să implementeze una dintre idei.

Spre exemplu, s-ar putea implementa un dispecerat la nivelul municipiului, din care să plece informații în timp real către poșițiștii locali, jandarmi, polițiști MAI sau pompieri ISU.

O altă idee este montarea de camere smart în toate zonele din oraș și dotarea cu GPS a mașinilor poliției locale, în așa fel, încât un dispecer să știe cu exactitate unde să ghideze un echipaj la o intervenție.

Mai mult de atât, ar putea fi posibilă achiziționarea și dotarea efectivelor cu responsabilități pe linie de siguranță publică cu drone. Drone cu care să supravegheze traficul, evenimentele cu mii de oameni, sau zonele turistice. Spre exemplu un eveniment precum Albafest ar putea fi suravegheat cu ajutorul dronelor.

În propuneri mai apare și dezvoltarea de platforme virtuale pentru extinderea instruirii și antrenării personalului angrenat în siguranța publică, prin integrarea de incinte VR (de Realitate Virtuala), dotate cu echipamente specifice:

head-sets (ochelari speciali pentru VR), mănuși dotate cu senzori, alte dispozitive haptice, pentru simularea tuturor tipurilor de situații de pericol posibile, plus ghidare în ceea ce privește modalitatea de contracarare/combatere în astfel de situații prin
coordonare transmisă sub forma de instrucțiuni ad-hoc de către componenta AI (de Inteligență Artificială) a platformei.

Adică polițiștii locali să se antreneze cu ajutorul simulatoarelor virtuale, în diferite situații în care ar putea fi puși în viața reală.

Ghidare live prin camere VR și platforme 3 D, roboți de patrulare

De asemenea, o altă idee ce ar putea fi implementată ar fi dezvoltarea de sisteme AR (de Realitate Augmentata) pentru ghidarea live a agenților și personalului de intervenție în situații de pericol, prin hărți 3D și vizualizare augmentată în interior (in-depth vision) a locațiilor din proximitatea zonei de intervenție, cu toate detaliile arhitectonice și constructive ale acestora.

Mai exact, într-un dispecerat, un polițișt să fie dotat cu ochelari VR și să aibă în imagine străzile orașului și clădirile în format 3D. De asemenea în imagini ar apărea pe hartă și unde se află un echipaj și așa l-ar putea ghida la un posibil incident.

Alte propuneri sunt achiziția de camere de supraveghere inteligente cu capabilitati de recunoaștere facială și procesare de imagini – cu rol major în prevenție, detectare şi identificare persoane, zone și situații ce pot conturba siguranța publică;

● Achiziția de roboți inteligenți de patrulare;

● Sistem integrat de analiză de date și învățare automată, generare de modele automate și recomandări.

Cei care au scris strategia spun că banii pentru asemenea proiecte ar putea fi atrași din:

Sursele de finanțare vor viza bugetul local, cât și alte surse constituite conform legii din finanțările programelor naționale şi europene, după cum urmează:

a. Fonduri europene Orizont Europa (Horizon Europe) – Cluster 3 „Civil security for society” (Securitate civilă pentru societate)
Aria de intervenție: Protecție și Securitate

b. Fonduri Naționale și Regionale – PNRR – Programul Național pentru Redresare și Reziliență – Componenta 14 – Bună
Guvernanță – PNRR – Programul Național pentru Redresare și Reziliență – Componenta 7 – Transformare Digitală – Programul Operațional Regional (POR) al Regiunii de Dezvoltare Centru, bazat pe prioritățile strategice regionale, și finanțarea investițiilor tangibile și necorporale pe teme predefinite.

Proiectul de aprobare al strategiei de Smart City Alba Iulia 2021- 2030 se află în consultare publică până în 23 martie 2022, iar la 15 zile după terminarea consultării publice va exista o ședintă de dezbatere publică.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement