Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba încă cercetează distrugerea sarcofagului roman cu excavatorul, din primăvara anului 2023. Ce motive invocă

Publicat

După aproape un an și jumătate de la descoperirea unui sarcofag roman distrus în cimitrul din Alba Iulia, polițiștii încă cercetează cazul. Într-o conferință de presă susținută miercuri, 24 iulie 2024, polițiștii au și precizat un motiv pentru care ancheta se întinde pe o perioadă așa lungă de timp.

Este vorba despre distrugerea unui sarcofag roman, cu un excavator, în timpul unor lucrări de extindere a cimitirului. Cazul a fost unul mediatizat la nivel național, la acel moment, iar după ce au fost sistate lucrările de extindere, arheologii au făcut o serie de săpături de prevenție.

CITEȘTE ȘI: Arheologa Anca Timofan: ”Tăcere suspectă și problematică” a autorităților în cazul distrugerilor de pe șantierul din Alba Iulia

În urma săpăturilor de prevenție au descoperit cel mai bogat mormânt roman din Alba Iulia.

În urma distrugerii, reprezentanții poliției au declarat în luna martie a anului 2023 că au deschis un dosar penal.

VEZI ȘI: Polițiștii încă cercetează cazul sarcofagului roman, vechi de 1700 de ani, distrus cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia

Un an și jumătate mai târziu, tot reprezentanții IPJ Alba au declarat că dosarul este încă în cercetare.

”Acolo tot în faza de urmărire penală, așteptăm să îl definitivăm și pe asta. În funcție de toate expertizele pe care le așteptăm de la experți și de la muzeu. Tot în faza de urmărire penală, o să vă comunicam la final.

Întotdeauna în dosarele în care aștepți după expertize cam astea sunt termenele”, a declarat Cristian Mureșan, șeful serviciului criminalistic al IPJ Alba, marți, 24 iulie 2024, într-o conferință de presă.

Vestigii romane distruse

Situația sarcofagului și mai ales a dosarului penal revine în atenția publică, în urma celor mai recente distrugeri de monumente istorice. Este vorba distrugeri ce au avut loc în cel mai mare șantier arheologic din oraș, în locul fostei tipografii ALTIP.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Cazul distrugerilor de pe șantierul arheologic din Alba Iulia: Polițiștii au oferit foarte puține detalii legate de subiect

Ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de sec. III, care trebuiau, fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, nu mai există in situ, transmite pe contul ei de Facebook, arheologa Anca Timofan, șefa echipei care a realizat săpăturile.

Cazul sarcofagului roman, făcut bucăți cu excavatorul

Una dintre cele mai mari ”descoperiri arheologice” din Alba Iulia, din 2023, a fost făcută cu excavatorul. Un sarcofag rar, cu inscripție și cu un decor cu chipul Medusei a fost făcut bucați în timpul săpăturilor pentru extinderea cimitirului municipal.

Zona în sine este sit arheologic și potrivit legii era nevoie de o săpătură arheologică preventivă.

Mai exact acesta a fost scos din pământ cu excavatorul și depozitat într-o parte a cimitirului.

VIDEO Ce spune administratorul cimitirului din Alba Iulia despre sarcofagul scos bucăți cu excavatorul: Este un vid legislativ

Totul a pornit de la o sesizare trimisă de un cetățean din oraș, către arheologi pe pagina de Facebook, a secției de Arheologice ce aparține Muzeului Național Al Unirii din Alba Iulia.

Imediat după ce au citit sesizarea cetățeanului care era însoțită și de câteva poze, arheologii au mers pe teren pentru a vedea ce a fost scos la suprafață cu excavatorul.

Săpăturile preventive sunt făcute sub supravegherea arheologilor fix pentru a preveni astfel de situații.

O raritate a fost făcută bucăți cu excavatorul

Arheologii Anca Timofan, Radu Ota și George Bounegru au explicat pentru alba24.ro ce se află în mormanul de pământ aruncat într-o margine a cimitirului aflat în extindere.

La o primă vedere sacrofagul ar avea undeva la 1700 de ani vechime. Tehnica de inscripție prezentă pe sarcofag ar fi fost utilizată în secolul al II-lea, mai explică arheologii.

”Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui.

Un sarcofag roman din piatră era format din două ”operculum” și ”arca”. Sun bucăți din arcă și din capacul sacrofagului care are la colț patru sferturi de sferă”, a explicat George Bounegru.

Acesta a și arătat câteva bucăți din sfere, bucăți aruncate prin mormanul de pământ și piatră.

Sarcofagul lui Claudius decorat cu chipul Gorgonei

„Mai avem decorul sculptural cu chipul Gorgonei Medusa. Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate. Doar o singură situație mai există”, a mai completat arheologul.

Întrebat de reporterul alba24.ro, cine își putea permite un asemenea sarcofag, arheologul a răspuns că: ”Evident una dintre personalitățile de la Apulum, nu își putea permite oricine sarcofagul costa destul de mult… O persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag.

Avem două fragmente de inscripție, probabil sunt și altele sub mormanul de pământ. Ele arată tipic pentru un monument funerar. Numele ”CL” de la Claudius și apoi urmează Hermionus probabil.

Mai jos aflăm și câți ani a trăit personajul, vreo 30. Este pus de către „coniux”, soția acestuia”, mai explică arheologul. Dedicația e pusă de „coniux”, forma „coniugi”, traducere din latină însemnând „soția defunctului”.

Pe bucățile de sarcofag se pot observa cu ușurință urme ale distrugerii provocate de excavator. De asemenea momentan nu se poate observa toată structura sarcofagului. De asemenea nici scheletul din sarcofag nu este vizibil.

Mai mult de atât, în sarcofag se putea afla un inventar.

Radu Ota, explică că sarcofagul era unul de mărimi mari, undeva la 2 metri și jumătate. Este unul din sarcofagele rare care se păstrează cu inscripție de la Apulum. Mai există unul, dar nu are o inscripție atât de bună realizată.

Arheologii uimiți de brutalitatea cu care s-a acționat

Arheologii spun că bucățile din sarcofag trebuie duse de urgență la Muzeul din Alba Iulia, într-un spațiu special de depozitare pentru a fi cercetat și mai apoi pentru a începe reconstituirea și reconstruirea acestuia.

Mai mult de atât, arheologii prezenți în fața bucăților de sarcofag s-au declarat uluiți de brutalitatea cu care s-a acționat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate